SÅ GÅR ETT UPPDRAG TILL

Varje år genomförs över 150 medicinska uppdrag runt om i världen. Ett uppdrag pågår i cirka 10 dagar och samlar runt 50-80 medicinska volontärer från olika länder. Under ett uppdrag får upp emot 150 barn och vuxna en livsförändrande operation.

Följ med på ett medicinskt uppdrag:

Möt Sarfaraj


Det här är Sarfaraj som är 13 år. Eftersom hans föräldrar dog för ett par år sedan bor han numera med sina morföräldrar i en enkel hydda av lera och halm på landsbygden utanför Kolkata i Indien. På grund av sin ansiktsmissbildning blir han utstött och mobbad. Därför går han heller inte i skolan längre. Nu har Sarfaraj tagit sig till ett av Operations Smiles medicinska uppdrag i hopp om en livsförändrande operation.

 

 

 

 

 

Hälsoundersökning


Hundratals familjer kommer med sina barn och anhöriga till sjukhuset. Alla som söker hjälp får genomgå en grundlig hälsoundersökning och prioriteras sedan efter olika kriterier. Sarfaraj undersöks här av den svenska tandläkaren Mina.

 

Uppackning


För att operationerna ska kunna ske på ett lika säkert sätt som i Sverige transporteras den utrustning och de mediciner som behövs från vårt lager i USA till sjukhuset i värdlandet. Under några timmar packas allting upp på den operationsavdelning vi fått låna av sjukhuset i värdlandet. Undersökningarna av patienter fortsätter också ofta en andra dag. Operationsschemat planeras och annonseras ut.

 

Förberedelser


Kirurgen Patrik Boivie (till vardags kirurg på Sahlgrenska  universitetssjukhus i Göteborg) hälsar på Sarfaraj före operationen. Sarfaraj befinner sig hos lekterapeuten där han under leksamma former får förbereda sig för det som väntar.

 

Operation


Ofta sker operationerna på 3-5 parallella operationsbord. Teamet jobbar alltid i samarbete med det lokala sjukhusets personal. På ett bord opereras ofta mellan 6 och 8 patienter per dag. En operation tar vanligtvis inte mer än en timme.

 

Efter operation


Innan patienterna och familjerna får åka hem görs en efterkontroll och där ges även information om hur såret ska skötas. Patienten får en ”smile-bag” med medicin, smärtstillande, hygienartiklar och information. Sarfaraj kan inte sluta titta sig i spegeln.

 

Före/efter


Se vilken skillnad! Bara några timmar efter operationen är skillnaden märkbar. Dagen efter operationen är Sarfaraj redo att åka hem. Efter sex månader erbjuds våra patienter att komma tillbaka för en uppföljning. Vissa behöver en ny operation, till exempel av gommen, såsom Sarfaraj. Efter sex månader har läppen i normala fall läkt fint.

 

Hemma igen


När Sarfaraj återvänder hem till sin by har allt förändrats… Alla i byn är nyfikna på hur han ser ut!

 

Ett nytt liv kan börja


Förhoppningsvis kan Sarfaraj snart börja skolan igen!

 

 

Du kan också hjälpa barn som Sarfaraj att få ett nytt leende och hopp om ett bättre liv!

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile