Operation Smile får tio miljoner från Svenska PostkodLotteriet

PKL 2017_10 MkrL.jpg

Operation Smile har tilldelats tio miljoner kronor i Svenska PostkodLotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare – ett femtiotal organisationer som arbetar för en bättre värld. Pengarna kommer att användas till medicinska uppdrag i flera av de länder där Operation Smile verkar för att operera barn med allvarliga ansiktsmissbildningar, samt till medicinska aktiviteter vid vår året runt-öppna klinik i Bogota, Colombia, Colombia Centro de Atención Multidisciplinario, för att den även framgent ska kunna erbjuda avancerad vård till patienter med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG).

- Tack vare stödet från Svenska PostkodLotteriet får hundratals barn en nystart i livet; ett normalt liv med skola och kompisar. Samtidigt är det en ovärderlig hjälp för att vi ska kunna fortsätta vårt långsiktiga arbete i syfte att de länder som vi verkar i på sikt själva ska kunna ta hand om sina patienter, som exempelvis Colombia, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare Operation Smile.

Med stöd från PostkodLotteriet genomförde Operation Smile förra året operationsuppdrag i Honduras, Marocko och Malawi samt på tre orter i Filippinerna. Totalt fick drygt 700 barn en kostnadsfri operation som innebär en omvälvande förändring och skapar framtidshopp – inte bara för individerna, utan även för deras familjer. Därtill fick tre av våra svenska medicinska volontärer resa till USA för att medverka på ”NEXT MediCon”, en medicinsk konferens som samlar över femhundra deltagare från ett fyrtiotal länder.

- Vår vision är att inget barn i världen ska kränkas eller tvingas leva undangömt på grund av en behandlingsbar ansiktsmissbildning. PostkodLotteriets årliga stöd – en summa som i år höjdes till fantastiska tio miljoner – innebär att vi kan skicka ännu fler av våra medicinska volontärer till utvecklingsländer för att hjälpa hundratals barn; barn som annars inte skulle få någon hjälp. Det känns givetvis helt underbart, säger Cajsa Wiking.

- Vi är mycket stolta över att vi ytterligare ett år kan leverera miljardbelopp till ideella sektorn i Sverige. De är de riktiga hjältarna och deras insatser och ideella krafter blir allt viktigare i samhället. Tack vare våra lottköpare genererar lotteriet ett överskott som gör verklig nytta, säger Anders Årbrandt, managing director på Postkodlotteriets operatörsbolag Novamedia Sverige AB.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile