Malou & Julia på uppdrag på Madagaskar

MDG_2016_Antsirabe_075_Clara Tanjonirinalalao_Before_037.jpg

TV-tips: Missa inte reportagen om Malou von Sivers och hennes dotter Julia Haage von Sivers, i TV4:s Malou Efter tio, vecka 47, 21-25 nov

TV-journalisten Malou von Sivers blev i september Operation Smiles första ambassadör i Sverige. Malous egen dotter Julia föddes med gomspalt och hon känner därför ett djupt personligt engagemang för organisationen. För att med egna ögon se hur Operation Smiles volontärer arbetar ute på fältet, med att ge barn livsförändrande operationer, reste Malou och Julia nyligen till Madagaskar. Med på resan fanns även ett TV-team och nu kommer resultatet i form av en serie reportage i Malous eget program, Malou Efter tio.

- Min resa till Madagaskar blev ett minne för livet, berättar Malou von Sivers, som under resan mötte många barn med läpp-, käk- och gomspalt.

Ett av alla dessa barn var nioåriga Clara, som föddes med både dubbelsidig läppspalt och gomspalt. Claras mamma hade övergivit familjen när flickan var två år, men hon har tack och lov en fantastisk pappa. Det blev ett starkt möte och omedelbar kärlek mellan Clara och Julia.

- Julia blev väldigt påverkad och kanske var det först i mötet med Clara som min dotter förstod vidden av sin lycka att vara född i Sverige, berättar Malou, och förklarar hur hon själv kände den där dagen, för 19 år sedan, när Julia föddes:

- Jag fick en chock på BB när jag först efter tre dagar, efter att Julia gått ner i vikt, fick reda på att hon hade gomspalt. Vi har sedan dess fått bästa tänkbara vård här i Sverige, med ett helt läkarteam som följt Julia tills hon fyllde 19 år. Hade hon inte blivit opererad hade hon varken kunnat äta eller prata. I dag är hon en härlig ung kvinna utan problem med vare sig talet eller utseendet.

Missa inte Malou & Julia på uppdrag på Madagaskar, som sänds som inslag i Malou Efter tio, i TV4 måndag-fredag 21-25 november, under sändningen pågår kl 10.00-11.35. Möte också några av Operation Smiles fantastiska medicinska volontärer, som Malou bjuder in till sin soffa! Programmen kommer även att finnas att se på TV4Play.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile