Malou von Sivers blir Operation Smiles första ambassadör

Malou von Sivers & Julia.JPG
TV-journalisten Malou von Sivers blir Operation Smiles första ambassadör i Sverige. Malous egen dotter Julia föddes med gomspalt och hon känner därför ett djupt personligt engagemang för organisationen. Redan på lördag reser programledaren med dottern till Madagaskar för att följa Operation Smiles arbete med att rädda barn till ett värdigt liv.

- Tanken på att det var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk, eller gomspalt känns svindlande – inte minst när man inser att otroligt många av de här barnen inte får den vård de så väl behöver, säger Malou von Sivers.

Malous dotter Julia, i dag 19 år, föddes med gomspalt. Tack vare en fantastisk vård här i Sverige har hon fått ett helt normalt liv. Barn i fattiga länder som föds med läpp-, käk- och gomspalt (LKG) göms ofta undan, trakasseras och lever ett mycket svårt liv. Många nyfödda barn med gomspalt dör eftersom de inte kan suga i sig bröstmjölk. Av dem som överlever växer många upp utan att kunna tala och vissa behandlas som om de vore förståndshandikappade.

- Operation Smiles verksamhet ligger mig varmt om hjärtat. Att min egen dotter föddes med gomspalt var traumatiskt, innan jag insåg vilken tur vi hade som bor i Sverige. Ett läkarteam har följt Julia fram till hon fyllde 19 år. Hade hon inte blivit opererad hade hon varken kunnat äta eller prata. För mig är det en självklarhet att ställa upp som ambassadör om det kan bidra till att fler barn får hjälp med en kostnadsfri operation.

Det ambassadörskap som Malou von Sivers nu tackat ja till är ett hedersuppdrag, helt på ideell basis. Resan till Madagaskar är tänkt att ge Malou en ännu djupare inblick i Operation Smiles arbete ute på fältet och kommer att dokumenteras i en serie reportage i Malou Efter tio, i TV4, senare i höst. Med på resan finns även dottern Julia. Tillsammans ska de dels följa några av familjerna som hoppas få hjälp av Operation Smile, dels några av Operation Smiles svenska läkare och sjuksköterskor som ingår i det medicinska teamet.

Du kan följa Malous uppdrag på sociala medier:

Instagram (@operationsmilesverige)

Facebook

Att vara ambassadör är ett hedersuppdrag och sker helt på ideell basis. Malou och Julias resa är en del av TV4:s produktion Malou Efter tio och bekostas därför av TV4.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile