Malou von Sivers reser till Madagaskar

Malou von Sivers & Julia.JPG

I september åker TV-journalisten Malou von Sivers och hennes dotter Julia, 19 år, med Operation Smile till Madagaskar för att göra en inspelning till TV4:s Malou Efter tio. De ska besöka den sjukvårdsklinik som just nu, tack vare en gåva från Svenska PostkodLotteriet, är under uppbyggnad i Antsirabe, öns tredje största ort.

Malou ska följa dels några av familjerna som hoppas få hjälp av Operation Smile, från byn de lever i, till sjukhuset, dels några av Operation Smiles svenska volontärer som ingår i det medicinska uppdraget.

-Det ska bli oerhört spännande eftersom jag har hört vilket fantastiskt arbete Operation Smile gör, men inte sett det med egna ögon än, säger Malou, som hoppas att hon lyckas med sitt uppdrag; att engagera tittarna med de berättelser som vi får se i TV4:s Malou Efter tio senare i höst.

Hur kommer det sig att du intresserar dig för Operation Smiles arbete?

-Verksamheten ligger mig varmt om hjärtat eftersom min dotter Julia föddes med gomspalt. Det var traumatiskt innan jag insåg vilken tur vi hade som bor i Sverige med de resurser som finns här. På Julia syntes ingenting på utsidan, men egentligen är det ett ännu svårare handikapp att ha gomspalt eftersom hon varken hade kunnat äta eller prata utan operation.

Malou berättar hur tacksam hon är för den fina vård familjen fått här i Sverige. Hennes egen dotter genomgick en stor operation vid ett års ålder.

- Tanken på att det var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk, eller gomspalt känns svindlande, när man inser att det är så otroligt många som inte får den vård de så väl behöver.

Vad väcker det för känslor hos dig när du ser ett barn med spalt?

-Jag minns när jag växte upp att det tydligt syntes på de barn som var "harmynta", som det kallades på den tiden. Man tyckte synd om de barnen och de talade också annorlunda. Självklart var de inte annorlunda, men det var så jag och omgivningen uppfattade dem. Det vet jag i dag, men det är oerhört lätt att döma människor utifrån ett utseende. I dag görs plastikoperationer så skickligt att det inte går att se att det funnits ett handikapp. Därför blir jag oerhört upprörd när jag hör hur barn som är födda med läpp- eller gomspalt, i länder utan resurser, göms undan och tvingas leva ett liv i skam.

Julia, du som har egen erfarenhet – hur har din resa sett ut?

-Jag opererades när jag var ett år och minns ingenting, så det ska det bli spännande att se hur det går till. Jag är lyckligt lottad som haft ett team av specialister som följt mig fram tills jag nyligen fyllde 19, säger Julia, som genom åren gjort åtskilliga besök hos tandreglerare och logopeder.

Vad tänker du om att så många barn föds med läpp-, käk,- eller gomspalt (LKG)?

-Det är hemskt att resurserna är så olika i olika delar av världen. Operationerna är ju relativt enkla, men alla de som inte opereras får mycket svåra liv där de göms undan och inte kan tala begripligt. En del överlever inte eftersom de inte kan äta eller suga när de föds.

Malou och Julia ser fram emot att möta alla barn som ska opereras samt deras familjer. De tror att mötena kommer att väcka starka känslor eftersom de vet hur viktiga dessa operationer är. De här utvalda barnen kommer att få ett helt nytt liv.

-Jag kommer nog fundera mycket på de barn som inte får samma chans. Jag ser också fram emot att träffa kirurgerna, som gör ett så viktigt arbete, säger Julia.

Hur ser era förberedelser ut?

Vi talar mycket om resan och om hur det var när Julia föddes. I dag när jag ser på min dotter är det svårt att fatta att hon föddes med ett så allvarligt handikapp, säger Malou. Det är lätt att glömma, men nu väcks minnen till liv och vår förberedelse är mycket på det mentala planet. Sedan googlar vi och läser på om Madagaskar. För oss båda var Madagaskar nog mest en Disneyfilm, men det som gripit oss nu är hur många människor som lever i svår fattigdom.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile