Gun-Britt i Horn bjöd på konsert och ostkaka 

Monell (kopia).jpg

Gun-Britt Monell med två av sina barnbarn, Lovisa och Sebastian. Foto: Erica Månsson/Kinda-Posten 


– För en liten tant som bor ute i skogen, på en ort med knappt 800 invånare, är det väl inte så illa?

Frågan ställs av Gun-Britt Monell, i Horn, men vad är det då som väl inte är så illa? Jo, de 45 300 kronor som Gun-Britt samlade ihop i samband med sin 85-årsdag i augusti – och som hon oavkortat skänkte till Operation Smile. Nej, det är verkligen inte så illa, utan tvärtom en fantastisk summa, som nu kommer att hjälpa ungefär 18 barn till ett nytt leende, har Gun-Britt räknat ut.

Hur kom det sig då att det enda Gun-Britt önskade av släkt och vänner var att de skulle skänka en gåva till förmån för barn i fattiga länder som behöver en operation för sin läpp-, käk- eller gomspalt?

– Jag har blivit så fint firad på alla födelsedagar genom åren och fått så mycket blommor. Det är naturligtvis väldigt roligt, men så började jag fundera på om inte pengarna skulle kunna göra nytta på något bättre sätt.

Det var i julas som Gun-Britt började smida planer för sin stundande 85-årsdag. Hon kom på idén att fråga om hon fick hyra kyrkan för att arrangera en välgörenhetskonsert och hålla öppet hus. Med tio musikaliska barnbarn i åldrarna 18-34 år samt deras respektive, också många av dem musikaliska, kunde hon lätt se en konsert framför sig. Ett barnbarn lovade att organisera allting. Förutom musikaliska framträdanden ville Gun-Britt servera kaffe och ostkaka.

– Jag tänkte att om jag lurat dit en massa människor måste jag väl bjuda dem på något också!

Och en massa människor blev det när det var dags för konsert och ostkakskalas; kyrkan var fullsatt och inte mindre än 222 personer lät sig väl smaka. Gun-Britt har nämligen, sin aktningsvärda ålder till trots, ett stort antal vänner. Många av de gamla vännerna är döda och de flesta jämnåriga dåliga, men Gun-Britt själv är, trots att även hon drabbats av sjukdom och krämpor, aktiv inom en rad områden och har tack vare det fått många nya, yngre vänner. Förutom konserten – med en rad olika framträdanden – visades en informationsfilm om Operation Smile, för att gästerna skulle få lite mer kunskap om verksamheten.

Att det känns viktigt att hjälpa barn som fötts med just med läpp-käk-gomspalt, LKG, förklarar Gun-Britt så här:

– Det är inte så att vi själva har LKG i släkten, men jag hörde ju talas om barn som föddes med det redan när jag själv fick barn på 60-talet.

Gun-Britt är väl medveten om att medan barn som föds med en ansiktsmissbildning i Sverige fångas upp av sjukvården och får fantastisk hjälp, har barn i fattiga länder ofta ett svårt liv framför sig, om de ens överlever spädbarnstiden. För många av dessa barn är enda chansen till ett värdigt liv att de får hjälp av en organisation som Operation Smile.

Gun-Britt är mer än nöjd med sin födelsedag; det blev en härlig stämning i kyrkan och hon hävdar att hon själv inte behövde lyfta ett finger eftersom hon fick så fin hjälp av både barn och barnbarn. Och det insamlingsmål hon satt upp för sig själv överträffades med råge:

– Jag skulle vilja få ihop pengar så att det räcker till fyra operationer, ungefär 10 000 kronor, tänkte jag innan. Och nu blev det 18 barn!

 Dessutom hjälper man inte bara barnen, utan hela familjen får det bättre, till exempel i och med att de inte längre känner att de måste gömma undan sitt barn.

Gun-Britt önskar att fler skulle tänka på utsatta barn världen över. Men hon inser samtidigt att långt ifrån alla kan bidra med en sådan summa som hon just gjort.

– Alla har inte samma förutsättningar, eller lika många vänner som jag, men jag tipsar mina vänner om att de kan önska sig bidrag till Operation Smile när de fyller år.

Det stämmer att alla inte har samma förutsättningar; långt ifrån alla 85-åringar har Gun-Britts energi och klara intellekt i behåll. Född och uppvuxen i lilla Horn har Gun-Britt, med undantag för tre-fyra år, bott här i hela sitt liv. Hon kan bygden utan och innan och är engagerad i föreningslivet. Så sent som i juli gav hon ut en antologi; ”Minnen från tider som flytt”, där hon i samband med att hon höll i en kurs för pensionärer samlade ihop hundra bidrag – lappar och brev – från deltagarna. Tidigare har hon gett ut en bok om sin farfar Ferdinand, även han en tvättaäkta lokalprofil och ”hela Horns farfar”. Några kafferep blir det inte för Gun-Britt, men en aktivitet som ligger henne varmt om hjärtat är Horns kyrkliga syförening, med sömnad, gemenskap och försäljning till välgörande ändamål. Syföreningen har även den bidragit fint till Operation Smiles arbete, senast med en summa på 6 000 kronor. Det finns som sagt många olika sätt att hjälpa!


Vill du också vara med och bidra till att fler barn får ett nytt leende? Ett sätt att hjälpa är att skapa en egen insamling som vänner och släkt kan skänka en slant till i samband med exempelvis en högtidsdag eller som en gåva till minne av någon.

Starta din egen insamling här: insamling.operationsmile.se 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile