”Jag ville också hjälpa till”

albert2.jpg

”Du är bäst, Albert”, ”Heja Albert till det här initiativet!”, ”Albert, du är fantastisk!”, ”Hejja!!”… På elvaårige Alberts insamlingssida har en lång rad uppmuntrande kommentarer kommit in från givare som helt uppenbart imponerats över hans omtänksamhet och driftighet

Låter Alberts insamling bekant? Vi puffade för den på vår Facebook-sida för ett par veckor sedan, vilket resulterade i att ännu fler gåvor och fina hälsningar strömmade in. Insamlingen drogs igång den 8 juni och bara två dagar senare hade Alberts första mål, gåvor motsvarande en läpp-käk-gom-operation, uppnåtts. Han höjde målet till två operationer, men bara en dag efter det fick han höja ytterligare – till tre operationer! Två dagar senare var även det målet uppnått, och då skrev Albert: ”Fortsätt gärna att ge pengar, det hjälper dem som inte har det lika bra som vi, och som inte självklart får opereras!”

Det är ju så fint att man får gåshud – och vi blev såklart nyfikna på att höra vem den driftige och omtänksamme pojken bakom insamlingen var. Vi slog helt enkelt Albert en signal.

Hur fick du idén till din insamling, Albert?

– Det började med att mammas kompis hade en sådan där utmaning på Facebook där hon samlade in pengar till ett diabetesförbund. Då kände jag att jag också ville göra något liknande, fast för läpp-käk-gomspalt.

Albert, som själv är född med just läpp-käk-gomspalt (LKG), hade tidigare varit inne på Operation Smiles hemsida och kikat – trots att han tyckte att det var lite obehagligt.

– Det har varit lite läskigt att titta på bilderna med alla barn som inte fått någon operation. Men mamma hade berättat om det innan, och om vad det innebär att inte få en operation.

Han har också sett några av de kortfilmer som Operation Smile publicerat, och som ligger på hemsidan och på Youtube, och de har gjort starkt intryck på honom.

– Jag har sett filmer som visar hur det är för de barn som inte får en operation. Jag såg en pojke som hade det jättedåligt, men efter operationen fick han gå i skolan och ingen retade honom längre.

Albert, som bor i Vadstena, har själv genomgått tre operationer, samtliga vid Universitetssjukhuset i Linköping; den första när han bara var tre månader, den andra när han var dryga året och så den senaste, vid tio års ålder. Eventuellt kan det bli fler operationer framöver, men det är inget som är bestämt ännu.

När Albert startade sin insamling tänkte han och hans mamma Britta sätta tre operationer som mål, men så mycket pengar vågade de inte tro att de skulle få in, utan de bestämde sig för att i första hand sikta på att få in gåvor motsvarande en operation. Men det vet vi ju vid det här laget att det målet var blixtsnabbt avklarat…

Vad tänkte du då, när det började rassla in pengar?

– Jag fick jättemånga sms med fina hälsningar, när människor swishade – och då blev jag jätteglad. Några som har skickat pengar är sådana vi inte känner igen namnen på och några helt anonyma har skänkt flera hundra kronor, berättar Albert, som inte hade förväntat sig att få bidrag från okänt håll.

Förutom att de pengar som Albert samlar in ska gå till att operera barn i fattiga länder vet han hur viktigt det är att läkarna också har råd med rätt hjälpmedel under operationerna, som exempelvis smärtlindring till barnen. Albert berättar hur han som tioåring föll med sparkcykeln och bröt båda armarna. Han hade jätteont, så förutom att han förstår vikten av att få en LKG-operation i tid, insåg han då hur viktigt det är att det finns smärtlindring när man har ont eller ska få en operation.

Albert och hans familj är oerhört tacksamma för alla som har skänkt en gåva – men ge sig redan tänker Albert ändå inte. För även om han inte direkt har ett uttalat mål längre, berättar han att han gärna skulle vilja nå 15 000 kronor. Därför ska han och hans mamma ordna loppis i sommar och föra över förtjänsten till insamlingen. Utöver loppisen händer det en hel del under det långa sommarlov som nu ligger framför Albert. Ett bokläger har redan hunnits med, snart blir det fotbollsskola, och så ska han åka till Danmark där han tänker bada och ha det skönt innan det är dags att ladda om för skolstart och klass 6. Har han samma driftighet där, kommer skolan att gå som en dans! Vi önskar Albert stort lycka till med såväl sommaraktiviteter som med kommande skolår!

Se Alberts insamling här: insamling.operationsmile.se/alberts-operation

Starta din egen insamling här: insamling.operationsmile.se

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile