Brickan Design for a smile säljs till förmån för Operation Smile

bricka.jpg

Det kom ett mejl till Operation Smile, med en bifogad bild på en snygg bricka. Vad som först syntes vara ett böljande, bergigt och lite trolskt landskap visade sig vara – profilbilder av ett barn med spalt! Bilderna liksom överlappar varandra och skiljer sig alla lite åt. Av mejlet framgår att brickan, döpt till ”Design for a smile”, finns till försäljning och att 25 procent av intäkterna skänks till Operation Smile.

Ett sådant mejl går ju inte att motstå… Nyfikenheten är väckt och vi måste få lite mer bakgrund till brickan med det i ordets rätta bemärkelse helt unika motivet!

– Bilderna föreställer min dotter Sanna, som föddes med total spalt, och profilerna visar läkarnas fantastiska arbete, berättar Erica Westman, avsändaren till mejlet, när vi når henne på telefon.

Det man ser är alltså hur flickans profil sett ut i olika skeden och förändrats i takt med att hon genomgått operationer för sin gomspalt, käkspalt samt dubbla läppspalt.

Hjärtat klappar för design och inredning

Erica är mamma inte bara till det avbildade barnet, utan hon är även ”mamma” till brickan. Erica bor med sambo och fyra barn i Mariestad, arbetar deltid som undersköterska, men att hennes hjärta klappar starkt för design och inredning är inte att ta miste på.

– Min dröm är att kunna ägna mig helt åt detta, säger Erica, och förklarar att hennes stora intresse under senare år kommit att växa till något som hon ägnar en stor del av sin fritid åt, genom det egna företaget Styleica.

Det är inte det att hon inte trivs bra som undersköterska, men arbetet är tungt och det sliter på familjelivet att ständigt och jämt arbeta varannan helg. Inte minst när man har en sambo som veckopendlar och bara är hemma just på helgerna…

Erica har en rad egendesignade produkter som säljs via återförsäljare; kuddfodral, handdukar, en ljuslykta och en skärbräda (kommer snart!), allting mycket stilrent och med grafiska former. Som den entreprenör hon är älskar hon att kläcka nya idéer och hon vill ogärna slå sig till ro och bara sälja de redan framtagna produkterna. Att det blev en bricka med dottern var ett resultat av att hon redan tidigare hade använt en annan profil i sitt skapande och tyckt att det var vackert, och nu hade hon samlat på sig en hel radda bilder som läkarna tagit, med ett till två års mellanrum, i dokumentationssyfte.  

En historia om en flicka som hade turen att vara född i Sverige

Erica, som gärna låter tankar och idéer flöda fritt i sitt skapande, lät bilderna – från det att Sanna var 2 månader till dess hon var 13 år – växa fram till den bild som sedan blev den slutliga; ett motiv som betraktaren kan tolka på många sätt, beroende på mängden bakgrundsinformation hen har. För den som fått ta del av den starka berättelsen om dottern, som gått igenom inte mindre än nio operationer – nu återstår bara några rent estetiska – finns där ett helt annat bakomliggande djup; där en personlig resa ryms och en historia om en flicka som hade turen att vara född i Sverige och som därför fått bästa tänkbara hjälp av sitt skickliga team på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Tänk att detta skapande, med ett så positivt laddat och häftigt motiv, nu hjälper andra barn i världen! Barn som fötts på platser där förutsättningarna för ett barn med läpp-käk-gomspalt ser helt annorlunda ut. Tack vare bidragen från brickförsäljningen kommer nu några av alla behövande barn att få en operation – ett fantastiskt sätt att hjälpa!


Fakta om brickan ”Design for a smile”

Storlek: 32x32 cm

Material: formpressad björk, producerad på Öland

Design: Erica Westman/ Styleica

Pris vid köp direkt av Erica: 225 kronor (mot 299 kr i butik) (56 kr per såld bricka går till Operation Smile)

Kontakt: iciserica@gmail.com

Följ Erica på Instagram: @styleica

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile