”Jag önskar att jag vore plastikkirurg”

emil-lundgren.jpg

För tredje året i rad fick Operation Smile nyligen ta emot en julgåva från företaget Emil Lundgren AB, en elfirma som jobbar med installationer och service. Vi blev nyfikna; hur kommer det sig att företaget år ut och år in skänker en julpeng till just Operation Smile?

Thomas Withfeldt, affärsenhetschef på Emil Lundgren i Göteborg och Jönköping, berättar:
- Det började när jag satt hemma i soffan och såg en TV-dokumentär hösten 2010, om en liten flicka i Etiopien, som hade läppspalt. Jag tänkte på hur svårt de här barnen måste ha det, dels med sitt fysiska handikapp utan möjlighet till ett normalt socialt liv, dels med tanke på den psykiska terror de utsätts för.

Thomas blev starkt påverkad av dokumentären, som skildrade lilla Nazifas öde. Flickan fick en operation av Operation Smile, men snubblade kort efteråt och slog upp hela den nysydda läppen.

- Jag önskar att jag vore plastikkirurg, för då hade jag åkt ner dit och opererat. Men nu är jag ju inte det, så då tänkte jag, ”Vad kan jag göra?”

Thomas kom fram till att vad han faktiskt kunde göra var att skänka en slant då och då, och hans första gåvor var privata. Men, han ville göra mer och det var då han kom på idén att bidra via jobbet; han bestämde sig helt enkelt för att komplettera det ”obligatoriska julbordet” med ytterligare en personalgåva, som skulle gå till välgörenhet. Första året delades pengen mellan ett par organisationer, men numer får Operation Smile ta emot hela summan.

Thomas har sett ytterligare några dokumentärer och inslag på TV och för varje gång har hans engagemang växt sig starkare. Inte minst imponeras han av Operation Smiles volontärer, som åker ut i världen på medicinska uppdrag och hjälper hundratals patienter att få en nystart i livet.

- De är verkliga hjältar, säger Thomas, och berättar att han förra julen, ivrigt påhejad av de kvinnliga medarbetarna på affärsenheten, bestämde att allt stöd från företaget skulle styras om och gå enbart till just Operation Smiles verksamhet.

Vi på Operation Smile håller med Thomas om att våra medicinska volontärer är verkliga hjältar. Men, samtidigt är givare som Thomas och hans kollegor också sanna hjältar! För det är ju ni givare som, tillsammans med våra volontärer, gör vår verksamhet möjlig.

Vill du se hur ditt företag kan göra skillnad i jul? Klicka här: Företag - Jul

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile