Margits tavlor ger fler barn en bättre framtid

Margit-Eva.jpg
Margit Brönning, 94 år, är sedan flera år en av Operation Smiles trogna givare, helt enkelt en av dem som gör det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Men, inte nog med det; Margit lägger därtill ned både sin tid och själ – närmare bestämt sin konstnärssjäl – för att bidra till att fler barn världen över ska få en operation och ett helt nytt liv! Margot målar nämligen tavlor och nu har hon valt att sälja dessa till förmån för Operation Smile.

När Margit nyligen hade en utställning i Hökarängen utanför Stockholm sålde hon inte mindre än 23 tavlor och 15 akvarellblad som hon målat under 30 års tid. Samtliga intäkter, 10 900 kronor, skänkte hon sedan till Operation Smile! Margits dotter Eva berättar:
- Det var en jättetrevlig utställning! Många människor kom och mamma fick mycket beröm. Men lite trött blev hon nog allt...

Eva berättar att hennes mor i många år skänkt pengar till olika slags välgörenhet, främst för att hjälpa barn, och att hon även haft "fadderbarn". På senare tid har Margit pratat mycket om just de barn som Operation Smile hjälper, som lider av läpp-, käk-, eller gomspalt, och om det faktum att det behövs förhållandevis lite för att ge dem och deras familjer en bättre framtid. Eva tror att det grymma faktum att deras handikapp syns så väl och att de ofta blir undangömda har påverkat hennes mor starkt.

En idé föddes hos Margit; efter att familjen fått välja sina favoriter ville hon försöka sälja så många tavlor som möjligt. Hon kom i kontakt med "Konstiga Fönstret" i Hökarängen, en stadsdelsförening med lämplig lokal.
- Eftersom det är svårt att sälja tavlor när man inte är känd, beslöt vi att hålla låga priser. Vi berättade också för besökarna att intäkterna skulle gå oavkortat till er verksamhet, säger Eva.

Av de 48 inramade tavlor såldes 23 och dessutom 15 akvareller.
- Helt otroligt – detta var hennes första utställning!

Margit har levt ett långt och innehållsrikt liv: Hon föddes 1921 i jämtländska Ragunda, som nummer två av åtta syskon. Hon kom till Stockholm som 17-åring och arbetade först som sömmerska och butiksbiträde, men fick sedan arbete som spärrvakt i T-banan. Där arbetade Margit deltid så länge barnen bodde hemma. År 1967, vid högertrafikomläggningen, fick hon välja mellan att bli T-bane- eller bussförare. Hon tog då, vid 47 års ålder, körkort och busskort! Sedan körde hon buss tills hon gick i pension vid 63. Efter pensioneringen ”hade hon inget att göra" och därav kom det sig att hon började måla.
- Enligt mamma själv utan en tanke på vad hon skulle göra med alla tavlor sedan… Hennes väggar i trerummaren har varit välfyllda, kan jag säga!

Vi på Operation Smile är givetvis tacksamma för att Margit tidigare inte riktigt vetat vad hon skulle göra med tavlorna. Tack vare det mynnade det ju ut i den idé som nu kommer förändra livet och framtiden för flera barn!

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile