Golftävlingen som samlat in 1 miljon kronor till Operation Smile

birkes-webb.jpgKonferencier för året Hans Brontén tillsammans med initiativtagare Cecilia och Magnus Birke.

För tredje året i rad arrangerades nyligen välgörenhetsgolf på Djursholms GK, till förmån för Operation Smile. Initiativtagare är Cecilia och Magnus Birke, som nu kan stoltsera med att på tre år ha samlat in hela 1 miljon kronor till Operation Smile!

Det var Cecilia Birke som för några år sedan fick upp ögonen för Operation Smile och blev starkt berörd, då det i hennes egen familj finns en historia av läpp- och gomspalt.

-Min mamma hade ett syskon som föddes med både läpp- och gomspalt och på den tiden var kunskapen låg. Därför gömdes han undan och skickades bort till en institution när han var två år gammal. Det är inte många som vet att det har gått till så här i Sverige.

Kändisar kryddar tävlingen
Entusiasmen bubblade än mer efter att paret Birke fick chansen att möta Bill och Kathy Magee, som 1982 grundade Operation Smile i USA; ett möte som blev startskottet för ett eget initiativ. Då Magnus Birke är ordförande i Djursholms golfklubb mynnade engagemanget ut i idén om välgörenhetsgolf – en idé som klubbstyrelsen nappade på. Så började arbetet med att locka kända profiler till att ställa upp och spela, för att addera krydda till tävlingen. Några golfande kändisar som synts svinga sina klubbor till förmån för Operation Smile är f d hockeyproffsen Mats ”Sudden” Sundin, Peter ”Foppa” Forsberg, Challe Berglund och Mattias Öhlund, musikern Janne Schaffer, artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson, konstnärerna Ernst Billgren och Leif Ahrle, krögaren Stefano Catenacci samt komikern – och för dagen konferencieren – Hasse Brontén. Kändisarna spelar i olika bollar tillsammans med de som köpt in sig för en spelrätt och kör 4-manna-scramble under en rolig heldag på golfbanan.

schaffer.jpg
Janne Schaffer är en av många kändisar som deltagit.

Kvällens höjdpunkt – Mats Sundins tröja
Årets golftävling – som alltid i sol – inleddes traditionsenligt med lunch och avslutades med middag, krönt av en auktion. Kvällens höjdpunkt var den tröja som Mats Sundin skänkt och som han förärades när han 2012, som tack för sina helt enastående prestationer under åren i NHL, valdes in i Hockey Hall of Fame. Sundin hyllades vid en ceremoni i Toronto då en tröja med nummer 13 hissades till taket i Air Canada Centre. Men en tröja fick han alltså med sig hem till Sverige och det var den tröjan, hett åtråvärd för alla hockeyintresserade, som klubbades för 80 000 kronor – pengar som oavkortat skänks till Operation Smile. Det betyder att drygt 30 barn kan få en operation enbart tack vare den generösa tröjgåvan.

-Vi arbetar dagligen med att förbättra munhälsan för människor och vet vikten av god funktion och estetik. Självklart är vi stolta över att nu kunna hjälpa så många barn till ett bättre liv, sade Mats Brontén, tandläkare på Willa Tandhälsa i Solna, efter att ha ropat in Mats Sundins unika tröja.

Konstverk signerade Ernst Billgren och Leif Ahrle, och skänkta av konstnärerna själva, inbringade också de fantastiska bidrag till Operation Smile.


mats-sundin.jpg
Mats Sundins signerade Hockey Hall of Fame- tröja var en auktionsobjekten.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile