”Jag hade inte förstått hur viktiga dessa operationer är”

NIC_2015_Esteli_Anesthesia Resident Anna Bengsston Sweden_01_web.jpg

I maj 2015 åkte narkosläkaren Anna Bengtsson på sitt första uppdrag för Operation Smile som genomfördes i Estelí, Nicaragua. Ett stort uppdrag där över 300 patienter opererades. Intrycken var givetvis många och vi fick en pratstund med Anna om sina upplevelser.

Berätta om ditt första uppdrag. Blev det som du hade tänkt dig?
- Ojojoj, vilken stark upplevelse! Jag trodde att det skulle vara spännande och intressant, men det var så mycket mer. Jag lärde mig mycket mer än vad jag hade trott, kunskaper som jag och mina patienter verkligen har nytta av även här hemma i Sverige, säger Anna Bengtsson.

Hur såg din roll ut på uppdraget?
- Jag hämtade barnen när det var dags för sövning, sövde dem, övervakade och väckte dem. Jag är fortfarande tagen av vilken otroligt bra organisation och logistik det är inom Operation Smile. Allt från journaler till hela kedjan med förberedelser, operation, uppvakning, övernattning - oerhört smidigt och patientsäkert, verkligen en fröjd att jobba i en så proffsig organisation. All min tid gick åt till att vara läkare och göra läkararbete eller att leka med barnen eller utbildas av mina medarbetare, säger Anna.

Har ditt volontärskap påverkat dig i din yrkesroll hemma i Sverige?
- Absolut. Jag är nu en stolt Operation Smile ambassadör i Sverige, tryggare med barn både på jobbet och utanför samt en kunnigare narkosläkare. Det är verkligen en ödmjukande upplevelse att ta del av berättelser om hur sjukvård fungerar i olika länder, något som definitivt berikar mitt arbetsliv även hemma. Jag lärde mig så otroligt mycket! Jag har också mer känslan av att vara en världsmedborgare, att så mycket skillnader det finns mellan länder och situationer, så mycket likheter finns det också. Inga nyheter förstås, men det känns extra starkt så nu, säger Anna.

Vill du dela med dig av några egna tankar eller kanske något särskilt du var med om under uppdraget?
- Jag hade inte förstått hur viktiga dessa operationer är. Läppspaltsoperationer i Sverige handlar mest om utseende, men i Nicaragua är det mycket större än så. Folktro är att det är föräldrarnas fel och på många ställen får barnen knappt gå ut, får inga kompisar, blir mobbade, grannar och tidigare vänner tar avstånd av rädsla för att deras barn i sin tur ska drabbas. Historier om unga, ensamstående mödrar som kastas ut på gatan av sina föräldrar berör förstås bortom förstånd, för att deras underbara nyfödda supersöta bebis har läppspalt. Att personer med gomspalt kan ha så stora problem både med att prata och att äta, (luft och mat åker ofta upp i näsan), hade jag inte heller helt förstått. Att få ut maten genom näsan är fruktansvärt av flera anledningar, både att inte kunna växa som man ska, att bli undernärd, men också det sociala stigmat att inte kunna eller vilja äta bland folk. Det blev för mig väldigt tydligt vilket viktigt uppdrag Operation Smile har, avslutar Anna.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile