”Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid”

Sture Blomberg är narkosläkare och volontär för Operation Smile sedan 2014. Vi fick ett prat med Sture innan han skulle ge sig ut på sitt sjunde uppdrag och sitt första till Kina, närmare bestämt till Yingjiang.
- Det ska självklart bli väldigt spännande, säger Sture Blomberg.

Hur förbereder man sig för ett uppdrag?
Man får alltid ett ”team package” från Operation Smile med information om uppdraget. Men operationssalen ser alltid helt olika ut, så man vet egentligen inte så mycket mer än att man får vara inställd på att det är långa arbetsdagar. Allt för att vi ska kunna operera så många som möjligt när vi är där.

Vet du något mer om uppdraget i Kina?
- Jag har pratat lite med en narkoskollega som varit på uppdrag i Kina och ett problem som han belyste var att det står kinesisk text på de medicinerna. Vi använder hela tiden samma mediciner som i Sverige, men man måste dubbelkolla med en engelsktalande kinesisk narkoskollega. Detta var en överraskning för honom som jag nu är beredd på.

Vad skiljer en operation hemma i Sverige och på ett uppdrag?
Ute på uppdrag är allt mycket mera primitivt. Hemma är hela utrustningen inklusive mediciner redan färdigställda av undersköterskor och sköterskor. Som narkosläkare får man här packa upp och ställa i ordning allting. Det är ofta mycket trångt och det gäller att få det så lättarbetat som möjligt. Den största skillnaden är dock de klimatmässiga skillnaderna, som ofta drabbar sköterskorna på förberedelse- och eftervårdsavdelningarna värst. Ibland blir det varmt som i en tryckkokare, barnen blir trötta och uttorkade vilket ställer stora krav på tålamod och engagemang. Likaså blir screening-arbetet en mycket stor utmaning. Det gäller att under primitiva omständigheter undersöka flera hundra barn på 1-2 dagar och inte missa om något barn är i dåligt skick, genom förkylning, undernäring eller liknande. Dessa måste i så fall bli friska innan operationen.

Sture började som volontär efter att sett dokumentären ”Drömmar om leende” på TV4 om Operation Smiles arbete:
- Jag har alltid haft ett intresse för att arbeta med U-landsproblem och efter att ha sett den första dokumentären på TV4 så tog jag kontakt med Operation Smile. Jag blev väldigt berörd av barnen, och här handlar det inte bara om ett fysiskt problem utan även psykiskt då missbildningen påverkar hela deras liv.

Första uppdraget blev sedan till Indien och en klinik i Guwahati. Här opererades över 200 barn under några intensiva dagar:
- Vi opererade på 7 operationsbord på en och samma sal, 6 barn per bord. Så totalt över 200 personer, vilket är otroligt mycket. Det är fler än man opererar på tre och ett halvt år på Karolinska sjukhuset.

Vad minns du från det första uppdraget?
- Många livliga minnen. Framförallt från operationssalen där det var enormt mycket folk, livligt, intensivt och otroligt mycket glädje!

Efter sitt första uppdrag var Sture helt inställd på att åka fler gånger:
- Det är en häftig upplevelse att uppleva alla barnen och föräldrarna och att vi gör nytta. Behovet är enormt. Samtidigt är det väldigt roligt att få träffa alla människor och kollegor från hela världen.

Vad är det bästa med uppdragen?
- Resultatet av vårt arbete. Det är en väldigt liten insats från mig som får så enormt stor betydelse för en annan människa. Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid. Och det vi gör skulle alla människor vilja göra, det hör jag ständigt. ”Tänk att få göra något sådant för en annan människa, det skull jag också vilja.” Vi är de lyckligt lottade.

Kommer du att vilja fortsätta arbeta som volontär?
- Jag vill absolut fortsätta i flera år framåt, även under längre perioder än dessa två veckor åt gången. För närvarande passar det mig bra att vara ute i två-veckorsperioder, 3-4 gånger per år, eftersom barnen nu är vuxna och utflugna. Men när min hustru går i pension kan vi säkert åka ut tillsammans för längre perioder. Vi får se.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile