Från rädsla till hopp

oscar_final.jpg

"Första gången jag såg mitt barn var jag rädd. Och sedan skämdes jag", säger Marcela Silva Franco och tittar ner på marken och drar sina sandaler i gruset. Hon skämdes inte för sitt barn, sade hon, hon skämdes för sig själv.

Barnet, som förlöstes av hennes bror, fick namnet Oscar och var en lugn liten pojke som knappt gjorde något ljud ifrån sig. "De gav honom till mig och det första jag la märke till var läppen. Sedan såg jag insidan av munnen. Det var öppet upp till näsan. Men vad jag märkte mest var att han var så lugn och stilla."

Oscar är nu 9 år gammal. Det är svårt att förena bilden av den nyfödda bebisen med den unga livliga pojke han är nu. Han är idag en helt vanlig liten kille med ett lurigt flin och med massor av energi.

Även om hennes första reaktion när hon fick se Oscar var traumatisk, kände sig Marcela privilegierad att hennes bror var läkaren vid hennes sida och att han omedelbart kunde förklara vad hennes sons läpp-, käk- och gomspalt skulle innebära för hans framtid. Han förklarade att det finns en lösning och hon inte behövde sälja sin mark för att betala för den vård barnet behövde. Marcelas bror förklarade för henne att det fanns en organisation, Operation Smile, och att de kunde hjälpa.
 
Sedan dess har Marcela och Oscar rest från Chinandega till Betania till Managua för att kunna vara på plats på sex av Operation Smiles medicinska uppdrag i Nicaragua. Det har varit en lång väg för Oscar som fick sin första operation när han bara var sex månader gammal, till hans sista undersökning här i Chinandega, 9 år senare.

Men Marcela säger att det inte har varit alltför svårt: "Varje gång vi kommer, träffar vi människor vi känner. De ler när de ser Oscar, vill leka med honom och är vänliga. Jag vet att de bryr sig om honom och vill att han ska leva ett gott liv. Det finns många människor som aldrig får den hjälpen vi har fått. Vi är så tacksamma för det. Vi är så tacksamma för vad Operation Smile gjort för oss."

Hur har Oscars liv förändrats under åren?
"Oscar var rädd för att gå i skolan, men nu älskar han att studera. Barnen brukade reta honom. De skrattade och kallade honom fula namn. Men nu ser han ut som alla andra i sin klass. Eller, han ser bättre ut!", säger Marcela och ler.

Och vad Oscar vill bli när han blir stor? "Snickare", säger han, "som min pappa. Min pappa är mycket duktig. "Marcela skrattar åt sin sons svar. "Hans pappa är begåvad", medger hon. "Han gör vackra saker. Oscar vill också göra vackra saker. Det är så vi kan ge tillbaka."

Oscar fortsätter att träffa Operation Smile:s tandläkare i Managua för tandreglering och uppföljning.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile