Marocko: Siham fick hoppet tillbaka

MAR_2015_048_Siham_Before_061.jpg 

Redan som liten hade Siham förlorat hoppet om att någonsin få det liv hon drömde om, på grund av sin läppspalt. Varje gång hon gick hemifrån blev hon trakasserad av människor hon mötte på gatan. Och den mobbning som hennes klasskamrater utsatte henne för var förödande. Efter bara några veckor i skolan valde Siham att sluta. Hon blev flickan som nästan alltid satt hemma och gömde sig för omvärlden.

– Jag frågade mig hela tiden varför just jag fötts så här och om någon någonsin skulle komma och rädda mig, säger Siham.

När Siham föddes fick hennes mamma Samira frågan om hon ville behålla sin baby, eller lämna bort henne till ett barnhem. Något barnhem ville Samira inte höra talas om. Av läkarna fick hon reda på att det gick att operera Sihams spalt, men att hon i så fall skulle vara tvungen att resa till en storstad. Samira visste att familjen aldrig skulle ha råd att betala för en sådan resa – än mindre för Sihams operation.

Mitt i det trauma som det innebar att växa upp som utstött och isolerad fick Siham en riktig vän i sin granne Halima. Hon hade alltid ett vänligt ord över och stöttade och tröstade Siham med att hon en vacker dag skulle se ut som en vanlig flicka.

Siham hade alltid trott att hon var den enda personen i världen med läppspalt, men som tolvåring kom familjen i kontakt med Operation Smile Marocko och de förstod då att så inte var fallet. De fick dessutom veta att Siham skulle kunna få både operation och transport till och från sjukhuset utan kostnad för familjen. Kort därpå gjorde Samira och Siham tillsammans den 36 timmar långa resan till sjukhuset där Operation Smile höll till under sitt medicinska uppdrag.

Deras historia är ganska representativ för många av Operation Smiles patienter. Många familjer reser långt för att få tillgång till säker kirurgisk vård på ett medicinskt uppdrag. De satsar allt – och inte minst väljer föräldrarna att lämna över ansvaret för sina barn till medicinsk personal som kanske inte ens pratar deras språk.

För Mradmi Wafaa, marockansk plastikkirurg och volontär för Operation Smile, är det stora ansvaret en hjärtefråga:
– Patienterna och deras föräldrar litar på oss. De har lagt sitt hopp i våra händer och vi kan inte göra dem besvikna. Vi måste alltid göra vårt yttersta för att hjälpa dem. 

När de kom fram till sjukhuset blev Siham lättad över att se så många andra barn som såg ut som hon.

– Jag blev så glad när jag insåg att det inte var mitt fel att jag föddes så här och att jag inte var den enda, säger Siham.

Medan hon väntade på sin operation tog Siham hand om de yngre barnen och hjälpte dem att öva på hur de skulle ta på sig en narkosmask. När det till slut var hennes tur, gick hon lugnt bort mot operationssalen tillsammans med de medicinska volontärerna. Siham var så tagen av situationen och av tanken på att hon nu skulle få sin efterlängtade operation, att hennes ögon fylldes med lyckotårar.

Operationen blev väldigt lyckad och hennes föräldrar överväldigades av känslor när de såg sin dotters nya leende.

– När jag såg henne för första gången efter att hon kommit hem, började jag gråta, säger Sihams pappa Youssef, som försörjer sin familj som lantarbetare, med en lön på 300 dirham (240 SEK) i veckan.

Efter operationen har Siham börjat skolan igen. Hon tycker särskilt mycket om att läsa franska och hon oroar sig inte längre för att bli mobbad. Tack vare Operation Smile Marocko får Siham även tandreglering för att bevara hennes nya vackra leende!


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile