Mexiko: En kamp för Davids framtid

 mexico_johanna_david.jpeg

Davids föräldrar träffades när de var 30 år gamla och de planerade snart för barn. Det dröjde heller inte länge förrän de fick två barn, båda födda utan komplikationer, och de planerade egentligen inte att få ett tredje barn. Men så blev de gravida igen och kände att de ville välkomna även det här nya livet med glädje. De valde att inte genomgå någon fosterdiagnostik, utan höll fast vid sin överenskommelse från den första graviditeten, att vem barnet än är ska det välkomnas med öppna armar och bli oändligt älskat.

David, i dag tre år gammal, föddes med både läppsalt och gomspalt. Dessutom har han Downs syndrom och är döv. Föräldrarna berättar att de har fått kämpa för att få reda på vilken typ av hjälp de kan tänkas behöva och vilken hjälp som finns att få.

- Det är ingen som har förklarat för oss att det här och det här behöver David, utan vi måste själva ta reda på allt, förklarar Davids mamma, men säger samtidigt att när de väl har förstått vilken hjälp de kan tänkas behöva har det varit relativt lätt att få hjälp.

För ett år sedan kom de för första gången till Operation Smile i Puebla och fick då Davids läppspalt lagad. Nu är de tillbaka för att pojken ska få en operation för sin gomspalt. När det väl är dags är David näst intill otröstlig; han är trött och hungrig. Volontärerna gör tappra försökt att få honom att lugna sig, men ingenting hjälper. Men så börjar en av de svenska volontärerna, som kan teckenspråk, teckna ”Blinka lilla stjärna”, vilket lugnar pojken något. 

Davids föräldrar går själva en kurs i teckenspråk och nu får de ett fint exempel på hur ”sången” förmår lugna pojken. Hon berättar om deras planer för David, att de vill att han ska få gå i skolan och att de ska kämpa för hans rätt till teckenspråk och till all hjälp han behöver.

- Hans handikapp gör att han alltid kommer ha speciella behov, men det ska aldrig hindra hans utveckling. 

Föräldrarna berättar också att sedan David fick sin läpp lagad förra året, har människor varit vänligare mot honom. Förr var de väldigt avståndstagande och visste inte hur de skulle bemöta honom. Davids föräldrar är otroligt lyckliga när pojken bärs ut till dem efter operationen. Detta är ännu en milstolpe för dem, i deras kamp för Davids framtid.

När de nästa dag lämnar sjukhuset överöser de volontärerna med kramar. Inte ett öga är torrt när de går ut från området, med David som vinkar hejdå över pappas axel.  


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile