Sydafrika: En främlings omtanke

Epharaim_Moyo_2.jpg


Vid 30 års ålder är Ephraim stolt över det liv han lyckats bygga för sig och sin familj. Han bor i sydafrikanska Centurion tillsammans med flickvännen Ldaudzine och parets två söner, Nkhosama och Tawananyasha. Ephraim har en fast anställning på ett naturgasföretag.

Men Ephraims liv har inte alltid varit lätt; han föddes med läppspalt och när det var dags att börja skolan började en tuff period. Hans tid i skolbänken blev inte långvarig; sju år gammal stod han inte längre ut med att bli retad och trakasserad, utan valde att stanna hemma. Med åren lärde sig Ephraim dock att leva med sitt utseende. Genom tonåren och även som ung vuxen fann han sig i att människor pekade och skrattade åt honom när han visade sig ute. Aldrig var det någon som berättade att en operation skulle kunna hjälpa honom.

Men så en dag, i slutet av 2015, fick han höra talas om denna möjlighet – och att operationen dessutom skulle vara gratis. En dag kom nämligen en man fram till Ephraim på hans arbetsplats och började berätta om en organisation vid namn Operation Smile, som erbjuder kostnadsfria spaltoperationer. Den omtänksamme främlingen lämnade ett telefonnummer som gick till organisationens lokalkontor i Sydafrika. Ephraim slog numret och inledde det samtal som skulle komma att förändra hans liv; i andra änden informerade en vänlig röst honom om att det om bara en månad skulle hållas ett medicinskt uppdrag i staden Mbombela!

Sagt och gjort, bara några veckor senare klev Ephraim på den buss som skulle ta honom till sjukhuset, en resa på sju timmar. När han kom fram häpnade han över att se andra människor som såg ut som han själv; och så många där var! Han, liksom alla andra sökande, fick gå igenom den obligatoriska hälskontrollen för att Operation Smiles läkare sedan skulle kunna avgöra vilka som skulle få en operation den här gången. När hälsokontrollen var avklarad kunde Ephraim inte göra något annat att invänta besked om huruvida han skulle få ett ja eller ett nej… Nästa morgon fick han veta att han var en av de lyckliga – och därtill uppskriven för operation redan samma dag. Överlycklig ringde han hem till Ldaudzine för att dela med sig av de goda nyheterna. Hon sa genast att hon tänkte ta bussen för att möta honom på sjukhuset efter operationen för att de sedan skulle ha sällskap tillbaka hem till byn.

Efter en snabbt avklarad operation fick Ephraim vila ut i en sal, och han gav alla som kom förbi för att titta till honom två tummar upp! Han var väldigt ivrig att få resa hem och berättade att han längtade efter att få visa upp sitt nya leende för sina söner.

– Min familj blev väldigt överraskad när de fick se mig efter operationen, rapporterar Ephraim hemifrån byn ett knappt år efter sitt besök på Operation Smiles medicinska uppdrag.
– De sa att de inte hade förväntat sig att jag skulle se ut så här.

Ephraim har, trots allt han fått utstå genom åren, ändå haft ett glatt sinne, men han berättar att han nu, efter operationen, känner sig mycket lyckligare.

– Den största skillnaden är nog att jag förut, när jag stod och pratade med ett gäng och någon fällde en kommentar om min mun, blev så arg. Nu är allt så mycket lättare.

Tänk vilken skillnad en enda omtänksam människa kan göra, som främlingen som gick fram till Ephraim!

 

Epharaim_Moyo_2.jpg

 

 


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile