”Det är så roligt att se att man gör nytta”

thomas_holm.jpg
En dag spexade Thomas till det med Musse Piggöron och ett väldigt… hm… speciellt leende. Mycket uppskattat bland barnen – men minst lika roade blev övriga volontärer.

Thomas Holm är kirurgen som sadlade om till narkosläkare och som sedan, efter att ha kommit i kontakt med Operation Smile, inte kunde motstå ännu en utmaning; att bli medicinsk volontär. Nu har han hunnit med fyra uppdrag, det senaste till Madagaskar, ett av världens absolut fattigaste länder, med ett hjälpbehov som är enormt. De tidigare uppdragen har tagit honom till Marocko, Filippinerna och Peru.

På Madagaskar ringlade köerna långa – ovanligt långa till och med för ett medicinskt uppdrag. Många ser sin chans att få hjälp när ett internationellt sjukvårdsteam under några dagar finns på plats; över 500 patienter hade tagit sig till sjukhuset och köade tålmodigt, så även de minsta barnen.

– Det var nästan uteslutande barn, säger Thomas, och berättar att läppspalter i vanlig ordning prioriterades när läkarna efter hälsokontrollerna av samtliga sökande avgjorde vilka som skulle få en operation.

Opererade en tredjedel av de sökande
En läpp går fortare att åtgärda än en gom och under de fem operationsdagarna hann så många som 166 patienter få hjälp. Några av dessa var lite äldre ungdomar som klarades av ännu snabbare, eftersom de opereras under lokalbedövning och alltså inte sövs.

– Men, även om vi hjälpte många hann vi ändå bara operera en tredjedel av de sökande, säger Thomas, och förklarar att många får ett nej för att de inte är i optimalt skick för en operation. Det kan handla om att man är undernärd eller har en infektion i kroppen. Patienten lämnas dock inte i sticket, utan föräldrarna – eftersom det oftast handlar om barn – får råd kring hur man kan öka chanserna för att få en operation vid nästa tillfälle; barnet sätts exempelvis på ett nutritionsprogram eller får medicin mot en infektion.

– Just det här att vi kommer tillbaka till samma plats gång på gång tilltalar mig. Det känns väldigt bra att vi inte bara försvinner någon annanstans, utan förhoppningsvis kan vi erbjuda en operation nästa gång.

Uppskattar utbytet med kollegorna
Tillsammans med sitt team klarade Thomas av sex patienter per operationsdag, helt enligt schemat. Förutom att lägga narkos och sedan övervaka operationen är det Thomas som har det ärofyllda uppdraget att hämta barnen hos lekterapeuten när det är dags för operation. Han trivs med hela arbetssituationen och uppskattar det utbyte han har med kollegorna; i och med att de har olika bakgrund lär de av varandra, kunskaper som Thomas kan ta med sig hem till arbetet på Visby lasarett. På Madagaskar var det ovanligt många narkosläkare, två per bord, eftersom några var ute på sitt första uppdrag och därför bara fick iaktta, för att på så vis komma in i alla rutiner inför nästa uppdrag. För Thomas innebar det att han fick dela med sig av sina erfarenheter till en kollega från Makedonien.

Det är inte ovanligt att volontärerna får lite extra bra kontakt med något av alla barn, där de hinner höra lite mer om barnets bakgrund och kanske busa lite extra mycket. På Madagaskar var det dock ett sådant oerhört tryck för att volontärerna skulle hinna läkarundersöka alla sökande patienter under de två dagar som avsatts för detta, så Thomas berättar att det inte riktigt blev så den här gången.

– Till viss del var det väl språkbarriären som satte stopp för det, men i samband med läkarkontrollerna, då vi brukar ha lite tid över, fanns helt enkelt ingen tid till något extra. Jag hann ta en bild på en liten pojke, en av de sista i kön, med nummer 500 någonting. Han hade fått låna ett par solglasögon och så fick han titta i mobilen när vi tagit kort på honom, och se sig själv. Det tyckte han var kul. Men tyvärr hann jag inte följa upp hur det gick för honom sedan, om han fick en operation.

Thomas förklarar vad det är som får honom att vilja åka ut på uppdrag:
– Det passar mig att det är korta uppdrag. Det här att man inte får lön är en ganska liten uppoffring, tycker jag. Folk skänker pengar och vill att det ska bli bra och det är ett viktigt uppdrag för oss att förvalta pengarna väl och omsätta till resultat. Man vill ju uträtta det som de förväntar sig när vi har fått deras förtroende. Och så är det så roligt att se att man gjort nytta, man får ju ett kvitto direkt på det!


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile