Moçambique: Terezinha, 12, vill se ut som alla andra barn

gallery1.png

Tolvåriga Terezinha har ofta funderat på varför hon är annorlunda; på varför det är en öppning i hennes läpp, på varför hon inte ser ut som alla andra barn. Och på varför de andra barnen retas och ropar hemska saker… Terezinha har aldrig mött någon annan som ser ut som hon, någon med läppspalt, och hon förstår inte vad det är hon drabbats av.

När Terezinha föddes visste hennes mamma, Enriqueta, inte vad hon skulle ta sig till. Hon hade aldrig hört talas om läppspalt, men blev lättad när hon märkte att hon fick fint stöd av både familj och grannar. En dag, helt nyligen, tog livet en ny vändning; en sjuksköterska på det lokala sjukhuset berättade att Terezinha via Operation Smile skulle kunna få en operation för sin spalt – och att operationen skulle vara gratis! Sjukhuset hjälpte till att ordna med resan, en resa familjen annars inte skulle haft råd med.

När Terezinha så kommer fram till Operation Smiles center i Beira befinner hon sig plötsligt bland flera hundra barn – som ser ut som hon. Hon ser sig omkring, tittar på de främmande barnen, och känner sig så lycklig. För första gången upplever hon lycka – i vetskapen om att hon inte är ensam. Mamma Enriqueta är nervös och orolig inför operationen, men Terezinha längtar!
- Jag vill verkligen se ut som alla andra. Det kommer att bli som att få ett helt nytt liv, säger Terezinha inför screeningen, den läkarundersökning som avgör vilka som ska få en operation.

Samtidigt som både mor och dotter känner att de nu är ett steg närmare något livsavgörande, är de efter screeningen ändå väldigt oroliga för att Terezinha inte ska bli utvald.
- Om jag hör min dotters namn ropas upp, kommer jag att bli världens lyckligaste mor, säger Enriqueta.

Och så… när Terezinhas namn ropas upp strålar mor och dotter i kapp – och kan äntligen pusta ut. Terezinha vänder sig till sin mamma:
- När jag har fått min operation ska jag plugga hårt, för jag vill bli lärare. En lärare ska inte behöva skämmas för sitt utseende.

Redan inför operationen märks en förändring; Terezinha har fått ny aptit på livet och bättre självförtroende. Hon blickar framåt mot nya drömmar, nya mål:
- Vänta bara, kom och träffa mig om tre år och se hur mitt liv har förändrats!


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile