Mexiko: Ett nyvunnet självförtroende

MEX_2016_Puebla_242_Virgilio Zarate_After_029_web.jpgFoto: Jasmin Shah

Mamma Senaida kan inte låta bli att le brett där hon sitter bredvid sin son Virgilio. Hennes son föddes med en kraftig, dubbelsidig läppspalt som han levde med i 22 år. Sommaren 2015 fick han en operation när Operation Smile var på medicinskt uppdrag i Puebla, Mexiko, och sedan dess har Virgilios liv drastiskt förändrats – långt utöver det faktum att han har fått ett helt nytt utseende. Vi skrev om Virgilio då och nu har vi återvänt för att se hur hans liv ser ut i dag. Ett minst sagt upplyftande besök!

Under året som gått har Virgilio haft många skäl att le stort; den unge lantbrukaren har odlat mer än bara jorden, nämligen även nya vänskaper – något som han tidigare bara kunnat drömma om. Han är fortfarande samme lugne man som förut, och en smula reserverad. Kanske inte så konstigt med tanke på vad han fått utstå genom åren i form av mobbning och utanförskap, på grund av sitt deformerade ansikte. Nu strålar Virgilio av nyvunnet självförtroende och tack vare det vågar han röra sig även utanför familjens lilla gård och han har fått vänner som han träffar på sin fritid. I dagens samhälle är detta något de flesta av oss tar för givet, men för Virgilio är varje leende han delar med en vän en seger efter drygt 20 år av hopplöshet och förtvivlan. 

När Virgilio föddes och de såg pojkens kraftiga läppspalt försvann snabbt den glädje som föräldrarna känt inför barnets ankomst. I stället infann sig en känsla av hopplöshet. Det blev en smärtsam påminnelse om den baby som Senaida fött några år tidigare, och som på grund av en missbildning i mag-tarmkanalen hade dött bara fem dagar efter förlossningen. Senaida kunde inte förstå varför ytterligare ett av hennes barn drabbats av en svår deformitet och hon bad till Gud i hopp om att få svar. Människor i familjens omgivning spekulerade vitt och brett i vad det kunde bero på. Var det kanske att Senaida inte ätit vitaminer, eller att hon inte gick på läkarbesök tillräckligt tidigt i graviditeten?

Forskning bedrivs löpande i hopp om att få svar på gåtan om läpp-, käk- och gomspalt. Genetik, andra redan existerande sjukdomstillstånd, undernäring och att ha exponerats för miljögifter är några av de bakomliggande orsaker som brukar lyftas fram för att förklara denna fosterskada.

Redan från hans tidigaste barndomsår begränsades Virgilios möjligheter till sociala kontakter starkt, eftersom familjen ville skydda honom ifrån glåpord och mobbning. Att han skulle gå i skolan var det inte tal om. Eftersom familjen därtill lever i extrem fattigdom, har inte något av Virgilios sju syskon gått mer än några år i skolan, då man inte haft råd med skoluniform, böcker eller transport.

När Virgilio var två månader gammal berättade Senaidas läkare att hans missbildning i själva verket gick att åtgärda genom en operation. Detta var något familjen sedan pratade med Virgilio om genom åren, men eftersom de visste att de aldrig skulle ha råd stannade det vid just bara prat. En operation skulle kosta runt 25 000 pesos (ca 12 000 SEK) och Virgilio behövde dessutom två; en för läppen och en för gommen.

MEX_2015_Puebla_242_Virgilio Zarate_0005 1.tif_NetPublish_Converted.jpgFoto: Marc Asher

Men så en augustidag 2015 fick en släkting syn på en affisch som informerade om Operation Smile. Den satt uppnålad i en grannby och handlade om det medicinska uppdrag som snart skulle inledas i Puebla. I samma veva fick en reporter vid en lokaltidning syn på Virgilio och berättade om ynglingen för en lokal myndighet för folkhälsa. Socialarbetare sökte upp familjen och berättade om möjligheten att få en kostnadsfri operation av Operation Smile. I det läget var Virgilio dock högst ovillig, efter att en äldre granne berättat för honom att läkarna i själva verket var ute efter att döda honom. Myndigheten gjorde då Operation Smiles volontärer uppmärksamma på fallet och även de begav sig ut på landsbygden för att söka upp familjen, i syfte att övertala Virgilio att komma med dem till sjukhuset i Puebla och få en livsförändrande operation.

-Man kan lugnt säga att detta var väldigt omtumlande och överväldigande för honom. Man får inte glömma att han aldrig tidigare varit hemifrån, aldrig besökt ett sjukhus eller ens blivit undersökt av en läkare, berättar Reynaldo Ortiz, som filmar för Operation Smile.

- Jag försökte lugna honom genom att om och om igen säga att allt skulle gå bra och att Operation Smiles team som nu besökte honom i byn och alla de som han skulle komma att möta på sjukhuset bara ville hjälpa honom.

Reynaldos lugnande prat gav så småningom effekt och han kände hur Virgilio stegvis fick större tillit till honom och började öppna sig. Efter en lång stunds lirkande hade teamet lyckats ingjuta så mycket mod i Virgilio att han gick med på att följa med dem tillbaka till Pueblo.

Virgilio hade alltid levt i tron att han var den enda som såg ut som han gjorde, så när han kom fram till sjukhuset blev han väldigt förvånad över att se alla de andra patienterna som väntade på en operation – och som såg ut som han själv. Efter en noggrann hälsoundersökning bedömdes Virgilio vara i skick för att få en operation. Operation Smiles skickliga kirurger reparerade hans läpp och suddade en gång för alla ut spåren av hur den tidigare så deformerade läppen vanställt hans ansikte.

-Efter operationen, när han såg han sig i spegeln, hittade han inga ord, berättar Reynaldo. Det blev lite för mycket för honom och han reagerade med att inte riktigt våga tro på vad han såg. Det tog en stund innan han förstod att personen som blickade tillbaka mot honom faktiskt var han själv.

MEX_2016_Puebla_242_Virgilio Zarate_After_009_web.jpgFoto: Jasmin Shah

När Virgilio återvände hem blev både familj och grannar glada över att se hans nya, vackra leende. Senaida vittnar om hur hon därefter sett sonens självförtroende växa. Under det första året gladdes hon åt att se honom knyta egna kontakter och för första gången omges av vänner. Ett år senare var det dags för en andra operation eftersom Virgilio inte bara led av läppspalt, utan även av gomspalt. Även detta ingrepp gjordes i Puebla, när Operation kom tillbaka för ett nytt uppdrag.

-Jag led i så många år av att inte kunna hjälpa min son, berättar Senaida, medan tårarna trillar ner för kinderna. Jag ville verkligen ge honom ett bättre liv och nu tackar jag Operation Smile av hela mitt hjärta för all hjälp och allt stöd.


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile