Amir & Raja i Marocko

amir-raja2.jpg

När jag anlände till sjukhuset i Beni Mellal, Marocko, möttes jag av hundratals mammor, pappor och barn som ivrigt väntade på sin tur att få möta våra fantastiska medicinska volontärer. Några av dem hade rest i över ett dygn för att ta sig till Beni Mellal, medan andra bodde i staden. I den stora massan människor såg jag en kvinna som satt under ett träd, för att skyla sig från den stekheta solen. I sin famn hade hon en liten pojke som gömde sig under hennes svarta slöja. Detta var 15 månader gamla Amir, född här i Beni Mellal. Amir är ett av många barn som fötts med både läpp- och gomspalt. Han har tidigare fått sin läppspalt opererad av oss på Operation Smile och han skulle nu opereras för sin gomspalt.

Som ung volontär var min roll att finnas där hjälpen behövdes. Under den andra operationsdagen var jag placerad på den postoperativa avdelningen. Min roll där var att hjälpa till i undervisningen av hur man på bästa sätt medicinerar och tar hand om den nyopererade läpp- eller gomspalten. När jag gick genom den stora korridoren såg jag en kvinna som jag tyckte mig känna igen, sittandes med huvudet nerböjt. Det var Amirs mamma. Amir lekte vid sin mors fötter, med en leksak donerad från en av våra svenska givare. Han pekade på min mun och sedan på sin, för att visa att vi nu såg exakt likadana ut.

Jag tittade upp på Amirs mamma Raja och märkte att hon grät. Vad jag trodde var tårar av sorg visade sig vara tårar av glädje och lättnad. Hon berättade att hon var glad att Amir äntligen fått sin operation. Raja förklarade att ibland är flera operationer nödvändiga för att till fullo återskapa gommen.

Jag frågade om hon hade hört talas om gomspalt eller Operation Smile innan hon fick Amir: "Jag visste inte något om detta tillstånd", sa hon. "När jag såg min förstfödde för första gången blev jag inte rädd eller orolig; jag bara tittade på hans ansikte och såg honom som en välsignelse från Gud. Min son var speciell."

De problem som Raja stod inför var att inte alla i hennes omgivning tänkte på samma sätt. Många människor i grannskapet kunde inte acceptera Amir. Teorier om att Raja var offer för trolldom eller att hon hade syndat i sin ungdom spred sig i staden. Raja försökte vara stark, inte bara för sig själv och sin familj, utan också för sin son. Men efter månader av spekulationer kunde hon inte ta det längre, utan bröt ihop.

Från en avlägsen släkting fick hon då höra talas om ett centrum i Casablanca. Ett centrum som specialiserat sig på barn med Amirs tillstånd. Raja tog sin son, en påse med kläder och gav sig iväg på en tre timmars resa till Operation Smiles huvudcenter i Casablanca.

En sjuksköterska som arbetar där berättade att när Amir och hans mamma först kom så skakade hon av nervositet. Raja hade ingen aning om vad hon hade gett sig in på. Men när hon kom in och såg alla dessa barn med läpp- käk- och gomspalt kände hon sig äntligen hemma. I Casablanca kunde hon alltid finna en plats där människor inte dömde henne. Här var hon omgiven av mödrar med liknande erfarenheter och hon var aldrig ensam. Hon var nu en del av vår Operation Smile-familj och Amir kunde äntligen påbörja sin resa med oss!

 

Rami Dirawi, masterstudent och ordförande Unga Volontärer Uppsala

 


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile