Angeline på Filippinerna: En liten överlevare

angeline_final.jpg

När tvååriga Angeline vaknar ur narkosen och slår upp ögonen står några familjemedlemmar och därtill några av Operation Smiles volontärer runt hennes säng och betraktar henne. Det tar några sekunder, men när hon väl förstår var hon är och ser några bekanta ansikten, försöker hon höja ena armen för att vinka. Hon har dock inte fått tillbaka krafterna så pass ännu, efter sin just genomförda läppoperation, utan får nöja sig med att i stället knyta ena näven och visa tummen upp, som ett tecken på att allt är okej. Till svar får hon en hel massa tummar upp.

Mamma Tessie vilar sin panna mot dotterns, märkbart lättad att operationen är över och allt har gått bra. Hon hade inte vågat drömma om att den här dagen skulle komma. När Angeline bara var två månader gammal hittade Tessie flickan övergiven i en grishage; naken och med myror över hela kroppen, förtvivlat gråtandes och skrikandes.

”Jag blev livrädd. Någon hade kastat bort sin lilla baby, lämnat henne att dö”, berättar Tessie som redan hade tre barn, i dag mellan 14 och 22 år gamla. ”Jag tog upp henne och tog med henne till sjukhuset. Där drack hon fem flaskor på raken. Sedan dess är hon min dotter. Jag adopterade henne.”

Jovelito, Tessies man, berättar att han var på jobbet hela dagen och först när han kom hem fick han höra om familjens nytillskott.

”Tessie har ett enormt hjärta. Jag är jättelycklig; lycklig över min dotter och väldigt lycklig över att hon nu får en operation”, säger Jovelito, som måste pausa lite för att hålla tillbaka tårarna.

Tessie och Jovelito hoppas att de kan komma tillbaka nästa gång Operation Smile genomför ett medicinskt uppdrag i Cebu. Angeline behöver ytterligare en operation, då hon även lider av gomspalt. De menar att det var ödet som förde flickan till deras familj, innan det var för sent, och att Operation Smile sedan tog sig an henne.

”Jag är inte hennes biologiske far, men jag älskar henne som om hon vore av mitt eget blod”, säger Jovelito. ”Det här är vår lilla älskling. Hon är en överlevare.”


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile