TILLSAMMANS KAN VI SKAPA EN BÄTTRE VÄRLD

emilie1.jpg

– En dröm som går i uppfyllelse!

Det var svaret jag fick av Rodrigos pappa när jag frågade hur det skulle kännas om familjens yngste son fick en operation. Tio minuter senare omfamnade pappan sin son med världens största leende efter att de fått reda på att sonen kommer att få en operation.  

– Vi klarar oss, sken pappan, allt annat känns oviktigt nu!

Under en vecka deltog jag som ung volontär på ett medicinskt uppdrag i Nicaragua, Latinamerikas näst fattigaste land. Jag hade åkt dit helt utan förväntningar och hade ingen aning om vad jag skulle få uppleva.

Till uppdraget i huvudstaden Managua hade Operation Smiles medicinska volontärer från nio olika länder samlats, med det gemensamma målet att göra livet bättre för många barn. Taiste, patientkoordinatorn, jobbade hårt. Hon hade lyckats nå och samla över 300 barn. Operation Smile sprider datum och plats för uppdragen via radio, tidningar och teve. Tyvärr räcker inte det; den allra fattigaste befolkningen i Nicaragua har inte tillgång till teve eller radio och många kan varken läsa eller skriva. Taiste åker därför ut till byarna runt om i landet. Hon visar bilder på hur läpp-, käk- och gomspalt kan se ut, för att bli ledd i rätt riktning av byborna, i hopp om att hitta alla barn som bor i området och ge dem en operation.

150 planerades in för operation
När uppdraget nu drog igång, och det var dags för den obligatoriska hälsokontrollen, samlades alla barn och föräldrar på ett av Managuas sjukhus. Trots att det var mycket folk och riktigt varmt, var det mest glada miner. Utomhus lekte barnen. På marken satt en flicka och ritade. När jag kom närmare såg jag att hon skrivit ”Tack” på spanska på alla sina teckningar. På plats fanns elever från skolor i området som hjälpte till att översätta och såg till att alla kom till rätt hälsostation.

– Det tog oss tre dagar att komma hit, berättade en mamma, som tagit sig till sjukhuset hela vägen ensam med sin lille son på häst, till fots och med buss.

Av de 303 förväntansfulla barn som genomgick hälsokontrollen planerades över 150 barn in för operation. Under veckan fick jag se föräldrar uppleva alla tänkbara känslor. Föräldrar, som var överlyckliga när de fick reda på att deras barn skulle få en operation, och som under den långa väntan inför operationen hann bli rejält nervösa. Som tur var fanns en psykolog där för att fånga upp de föräldrar som brast i gråt när de lämnade bort sina barn för sövning. Oslagbart var att få vara med när föräldrarna för första gången såg sina barn igen. De kunde inte ta ögonen ifrån dem. Stundvis var det tyst inne på uppvaket. Barnen höll på att vakna till och mammorna såg ner på det mest värdefulla de har samtidigt som de långsamt och varsamt gav dem teskedsvis med juice.

Många lyckade operationer
Det utfördes så många fina och lyckade operationer under veckan. Många var de familjer som äntligen kunde se ljusare på framtiden och vars liv nu skulle bli bättre. Deras barn skulle nu få en chans att gå i skolan och så småningom få ett jobb och starta familj. Av de 150 som planerats in för operation var det 135 lyckliga barn som fick sin operation genomförd. Tyvärr händer det att barn blir sjuka under veckan och inte kan opereras. Det hände Elias och Juan, båda sju månader, samt Janar och Jose, tio månader. Jag är så glad att Operation Smile kommer att åka tillbaka på fler uppdrag så att även de barnen har en chans att få fina leenden.

Jag träffade barn, föräldrar och volontärer. En känsla som alla uttryckte, men på olika sätt, var tacksamhet. För några av oss volontärer var detta vårt första eller andra uppdrag, men majoriteten hade varit på många. Jag träffade Sharon, en sjuksköterska, som varit på över 40 uppdrag – vilken otrolig insats! Det här var mitt första uppdrag, men förhoppningsvis inte mitt sista.

Tack för att ni gjorde det möjligt
Jag åkte som sagt till Nicaragua utan förväntningar och kom hem med många fina minnen, erfarenheter och upplevelser. Vi här i Sverige har allt! Majoriteten har allt fundamentalt, som tak över huvudet, kläder på kroppen och mat för dagen. För oss är det så avlägset att vi skulle behöva oroa oss över något av det. Men för dessa människor är det inget som tas för givet. Jag har träffat föräldrar som ber varje kväll för att klara nästkommande dag. Det är verkligen skillnad på att leva och på att överleva. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld. Jag känner så mycket tacksamhet och kärlek för att jag har haft möjligheten att lära känna barnen och föräldrarna samt för allt jobb volontärerna gör, på sin fritid dessutom! Tack för all kärlek. Tack för att ni gjorde det möjligt att förändra livet på 135 barn i Nicaragua. Tusen tack för alla era donationer och för att ni fortsätter ge fler barn möjligheten till nya, fina leenden!


emilie2.jpg

Här leker jag tillsammans med Rodrigo och en flicka i väntan på deras efterlängtade gomoperationer. Vi leker med handdockor som Gaylia, en av de internationella volontärerna, hade med sig och delade ut till barnen. Handdockorna gick verkligen hem hos barnen!

 

/Emilie Engblom, logopedstudent och ordförande Unga Volontärer Linköping


Läs mer om Unga Volontärer här: Unga Volontärer 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile