Min resa till Madagaskar blev ett minne för livet

MDG_2016_Antsirabe_075_Clara Tanjonirinalalao_Before_037.jpg

Min resa till Madagaskar som nybliven ambassadör för Operation Smile blev ett minne för livet. Jag har alltid känt väldigt starkt för Operation Smile eftersom min dotter Julia föddes med gomspalt. Jag fick en chock på BB när jag först efter tre dagar, efter att Julia gått ner i vikt, fick reda på att hon hade gomspalt. Vi har sedan dess fått bästa tänkbara vård här i Sverige, med ett helt läkarteam som följde Julia tills hon fyllde 19 år och ”tog examen”. Idag är hon en härlig ung kvinna utan problem med vare sig talet eller utseendet.

Julia följde med på resan till Madagaskar och både hon och jag inser ännu mer nu, efter vår resa, att vi har tur som bor i Sverige, med den fantastiska sjukvård som erbjuds här. Det var gripande att resa runt på Madagaskars landsbygd, i ett av världens fattigaste länder, och se under vilka förhållanden människorna där lever. När vi besökte olika lokala vårdkliniker träffade vi många familjer som hade barn med läpp-, käk-, eller gomspalt, och som nu sökt sig dit för att få mer information. De hade hört talas om att Operation Smile snart skulle komma till Antsirabe, en stad några timmars resa därifrån. Vi insåg att det går omkring massor av barn och vuxna som aldrig har fått någon operation för sin spalt. Barn som fötts med läppspalt blir ofta svårt mobbade, de göms undan och de far illa. Gomspalt syns inte utanpå, men får ofta ännu allvarligare konsekvenser eftersom många spädbarn, i brist på kunskap och information, dör av undernäring. De som överlever och växer upp kan inte tala begripligt och går ett svårt liv till mötes.

Ett av alla dessa barn vi mötte var nioåriga Clara, som föddes med både dubbelsidig läppspalt och gomspalt. Jag och Julia träffade henne och hennes pappa på deras lokala läkarstation, dit de hade vandrat i flera timmar över bergen. De kom barfota, hand i hand. Skor har pappa Dede inte råd med. Han berättade att Claras mamma övergivit sin dotter när flickan var två år för att hon tyckte dottern var så ful. Men Clara har tack och lov en fantastisk pappa.

Det blev ett starkt möte och omedelbar kärlek mellan Clara och Julia. Vi kom att mötas flera gånger och flickan ville inte släppa Julia utan grät varje gång de skulle skiljas. Även Julia blev väldigt påverkad och kanske var det först i mötet med den lilla flickan som min dotter förstod vidden av sin lycka att vara född i Sverige.

Clara hade turen att bli opererad för sin läppspalt när Operation Smile nu fanns på plats i Antsirabe. Från Sverige fanns tre volontärer på plats: sjuksköterskan Maria Skäremo, narkosläkaren Jonas Wanbro och plastikkirurgen Petra Peterson. När det var dags för operation följde vi Clara in i operationssalen där Jonas gav henne narkos. Clara höll Julia hårt i handen tills hon somnade. Jag var med under operationen och blev oerhört imponerad av Petras arbete. Sida vid sida arbetade hon och Jonas tillsammans i totalt två och en halv timme innan Claras läppar sytts ihop och Petra format hennes mun så att Clara fick ett helt nytt utseende. I samma operationssal stod ytterligare två team och opererade barn från tidig morgon till en bit in på kvällen.

All sjukvårdspersonal som ställer upp för Operation Smile gör detta på sin fritid och de 80 volontärer som nu var på plats hade rest till Madagaskar från många olika delar av världen. Den här gången hann de operera 165 barn under fem dagar. De som inte fick en operation kommer att återvända i april när Operation Smile kommer tillbaka till Madagaskar på ett nytt uppdrag.

Det var svårt att ta farväl av Clara. Men vi tröstar oss med att hon nu har fått ett helt nytt ansikte, ett nytt leende och en ny framtid.

Malou von Sivers, journalist, författare och ambassadör för Operation Smile Sverige

 

Senare i höst sänds en serie reportage om Clara i Malou Efter tio i TV4. Missa inte det! Då får vi även träffa några av Operation Smiles fantastiska volontärer, som besöker Malou i studion.


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile