Mikaela Jonasson – ny bland våra hjältar

mikaela.jpg
Till vardags är Mikaela Jonasson narkosläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Intresset för Operation Smile har legat och grott i flera år, lockad som hon blev efter att hon sett en TV-dokumentär om organisationen och dessutom inspirerats av en läkarkollega i Umeå, som redan var volontär. I våras kände hon att det äntligen var ett bra läge att ge sig ut på sitt första uppdrag. Resan gick till Ho i afrikanska Ghana.

Det första uppdraget gav uppenbarligen mersmak för redan i september åkte Mikaela ut på uppdrag nummer två, den här gången till Asunción i Paraguay.

Berätta om ditt senaste uppdrag!

- Det var intensivt. Vi genomförde 258 hälsoundersökningar på bara en dag, vilket är väldigt mycket.

Som narkosläkare är Mikaelas roll under ”screeningen” att ihop med barnläkarna bedöma vilka barn som är friska nog för att få en operation. De letar efter tecken på luftvägsinfektioner och malaria och kontrollerar barnens allmäntillstånd och vikt. Kort sagt: Går det att söva barnet utan risker?

- Av dem som sökte opererade vi sedan 110 barn, under fem dagar, på fem operationsbord, berättar Mikaela.

Känsloladdad stund

Förutom att söva, övervaka och väcka patienterna är det även narkosläkarna som bär barnen till salen när det är dags för operation. Mikaela vittnar om en känsloladdad stund, när en förälder släpper ifrån sig det finaste de har till någon de aldrig tidigare mött och som de oftast inte kan kommunicera med. Men ingreppet går snabbt och snart möts de igen på uppvaket!

I Asunción var det många sökande med gomspalt, ett ingrepp som tar längre tid att operera jämfört med läppspalt. Ändå hann man med mycket eftersom allt flöt på som det skulle; med god tillgång till läkemedel och team som samarbetade bra. I Mikaelas team ingick två amerikaner, en peruan, en italienare och några lokala läkare som var en del av det utbildningsprogram som Operation Smile kontinuerligt bedriver i samband med de medicinska uppdragen.

Nu när du varit i två olika länder – vilka skillnader upplevde du?

- I Ghana var det mer spartanskt, även om en operationssal ser ungefär likadan ut överallt. I Asunción var vi på ett militärsjukhus och allting var lite mer strukturerat. Salarna hade till och med fungerande AC!

Operation Smile har en egen, helt nybyggd klinik i Asunción, som tas i bruk från om med nästa uppdrag där i mars, berättar Mikaela, som hoppas få återvända dit en dag.

Fanns det något barn i Paraguay som du kom extra nära?

- Vårt schema var så tajt att det blev inte mycket tid till umgänge med barnen, men en pojke som jag fick fin kontakt med från start var Miguel, 11 månader. Han var där med sin mamma och han var så glad! Han blev jättefin och såg ut som en ny liten kille bara tre timmar efter operationen.

Vunnit nya insikter

Mikaela berättar också om flickan med gomspalt, som byns alla invånare tog avstånd ifrån eftersom de var övertygade om att hon var besatt av något ont och om flickan vars föräldrar sålt familjens samtliga tio grisar för att ha råd att åka till Asunción och försöka få en operation för sitt barn. Detta öde grep tag i volontärerna så pass att de startade en insamling, vilket ledde till att familjen nu har kunnat köpa nya grisar.

Förutom känslan av att kunna hjälpa, beskriver Mikaela hur hon vunnit nya insikter; hon imponeras över att det fungerar så smidigt att samarbeta med de andra medicinska volontärerna, trots språkliga, arbetsmässiga och kulturella skillnader. Det är något hon tar med sig hem; kunskapen om hur man jobbar i ett team, med människor man inte tidigare mött, under nya förutsättningar, men att man ändå snabbt kan bli så sammansvetsad och effektiv.

Mikaela hoppas snart få åka ut igen – åtminstone ett uppdrag per år vill hon gärna komma iväg på. Däremellan gör hon förstås nytta på hemmaplan; dels på sin vanliga arbetsplats förstås, dels genom att förmedla kunskap till kollegor och andra intresserade genom att hålla föredrag och berätta om hur det är att vara en del av Operation Smile.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile