Det hade inte varit möjligt utan er

IMG_6166.JPG

Som studentvolontär för Operation Smile fick jag i slutet av juli åka med på ett medicinskt uppdrag till Beni Mellal i Marocko, ett land där Operation Smile opererat i drygt 15 år. Marocko har länge fört ett aktivt arbete för att bryta fördomarna och stigmat kring läpp-, käk- och gomspalt (LKG). Den marockanska befolkningen är till stor del beroende av Operation Smiles expertis när det kommer till LKG. De medicinska volontärerna utför inte bara operationer på barn och vuxna, de sprider även kunskap och behandlingsmetoder till de lokala läkarna.

Det fina med Operation Smiles arbete är att eldsjälar från alla världens hörn samlas med ett gemensamt mål – att sprida så många leenden som möjligt. Vi var totalt 94 volontärer som begav oss mot sjukhuset i Beni Mellal. Ryktet att Operation Smile var i staden spred sig snabbt. Redan den första dagen stod hundratals personer, från tidig morgon, ute i den 45-gradiga värmen och väntade på att få träffa vår kompetenta medicinska personal. Nervösa mammor, pappor och barn väntade ivrigt på sin tur.

Under vår andra dag i Beni Mellal stötte jag på en far och en son som satt under den stekheta solen, båda födda med läpp- och gomspalt. Pappan, en 59-årig slaktare, berättade hur han väntat hela sitt liv på en operation. När hans son föddes och läkarna upptäckte att även han hade läpp- och gomspalt erbjöd de dem båda en enklare operation. Pappan tackade för egen del vänligt men bestämt nej.

-Jag tyckte att jag var för gammal och visste inte bättre. Jag hade levt hela mitt liv med detta, det hade blivit en del av min identitet.

Sonen fick dock tidigt en enklare operation, men skulle nu äntligen få sin läpp- och gomspalt åtgärdad av Operation Smile, för att få ett bättre resultat. Pappan berättar att han minns att han när han såg sin son le för första gången, äta mat utan att den passerade ut genom näsan, och när han hörde sin son säga sina första klara ord, förstod hur viktigt det var att även han fick en operation. Operation Smile hade varit i Marocko åtskilliga gånger, men att lämna familjen och arbetet under en vecka hade aldrig varit ett alternativ för mannen; han hade helt enkelt inte råd. Nu, 25 år senare, var det äntligen hans tur att få le.

IMG_6387.JPG

För mig som volontär fanns det en stor variation av arbetsuppgifter. Jag var en av de få internationella volontärer som kunde kommunicera på både arabiska och engelska. Detta ledde till att jag bland annat assisterade tandläkarna vid undervisning av tandhygien och fick lära de små barnen hur man borstar tänderna. Jag fick även agera tolk åt narkos- och barnläkarna vid hälsoundersökningarna, då de behövde få fram relevant information om vaccinationer eller tidigare operationer. Dessutom fick jag vara med och lära mammor och pappor hur man medicinerar på rätt sätt och vilka mediciner som används vid vilken tidpunkt. Att få träffa och umgås med alla familjer så nära inpå och att få höra om deras livsöden var en stark upplevelse; att följa dem från det nervösa första besöket hos läkaren till operationstillfället och slutligen se deras stora leenden vid avskedet är något jag kommer att bära med mig länge.

Av de 280 personer som blev undersökta av våra medicinska volontärer fick 190 en operation denna gång. Det stora hjälpbehovet i regionen gör att Operation Smile givetvis måste fortsätta arbetet i Marocko. Om bara någon månad besöker vi landet igen och fortsätter vårt arbete med att operera barn och vuxna med läpp-, käk-, eller gomspalt. Detta hade inte varit möjligt utan våra fantastiska team av läkare, sjuksköterskor och logopeder, men viktigast av allt så hade det inte varit möjligt utan er givare; era gåvor och ert engagemang gör det möjligt för oss att fortsätta sprida leenden, världen över!

Rami Dirawi, masterstudent och ordf Unga Volontärer Uppsala

Läs mer om Unga Volontärer här: Unga Volontärer


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile