Foton

Operation Smiles fotografer fångar ögonblick från våra medicinska uppdrag. Här är några bilder och berättelser:

gallery1.png

Tolvåriga Terezinha i Moçambique, skyddar sin mun från omgivningens blickar. När det är möjligt erbjuder Operation Smile övernattning för patienter som har rest långa sträckor och det är på det boendet Terezinha nu väntar. Var tredje minut föds barn som Terezinha med en läpp-, käk- eller gomspalt. Dessa barn lever ofta ett liv i utanförskap, kan bli undernärda och få svårt med talet. Ofta döljer barnen sitt ansikte när de vistas offentligt för att undkomma blickar från omgivningen. (Foto: Zute Lightfoot, 2014)

gallery2.png

Barn och föräldrar väntar på "screeningen", läkarundersökningen, vid ett medicinskt uppdrag i Guwahati, Indien. Familjerna reser ofta långa sträckor för att komma fram till våra medicinska uppdrag. De får höra talas om uppdragen genom radio, hälsoministerier, lokal vårdpersonal och genom att informationen sprids från mun till mun. För många barn är det första gången de ser andra barn som ser ut som dem. De delar alla en gemensam förhoppning om att Operation Smiles medicinska volontärer ska ge dem ett nytt leende, ett nytt liv och en ljusare framtid. (Foto: Marc Ascher, 2010)

gallery3.png

6-åriga Vaviroa och hennes yngre syster, 2-åriga Nambinina, väntar på läkarundersökningen i Tamatave, Madagaskar. Under "screeningen", får barnen träffa och bli utvärderade av barnläkare, narkosläkare, tandläkare, logoped och barnpsykolog. Läkarna avgör sedan vilka barn som ska få en operation. Säkerheten är viktig och feber eller undernäring är sådant som sätter stopp för en operation. (Foto: Zute Lightfoot, 2014)

gallery4.png

3-åriga Bui i Vietnam leker med sin mor, Ai, på lekterapiavdelningen före sin operation. När det är möjligt har Operation Smile med volontärer som är specialister på lekterapi och som med hjälp av lek utbildar och förbereder barnen inför operationen. Leken bidrar till att minska stress och rädsla i samband med sjukhusvistelse och operation. (Foto: Zute Lightfoot, 2014)

gallery6.png

Tre månader gamla Suliman hålls av sin mor för första gången efter operationen, under ett uppdrag i Amman, Jordanien. Många föräldrar tar med sina barn till Operation Smiles medicinska uppdrag i hopp om att de ska få en operation och därmed en lyckligare barndom; en barndom utan mobbning, svårigheter med talet, eller risk för undernäring. (Foto: Jasmin Shah, 2014)

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile