Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter12 april 2012

Plastikkirurgen Malin Hakelius: "Idag kan du förändra ett barns liv för alltid."Malin Hakelius arbetar till vardags på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var en av de första svenska medicinska volontärerna som deltog i ett medicinskt uppdrag och har varit aktiv i Operation Smile sedan dess.

Varför har du valt att engagera dig som volontär i Operation Smile?

Jag har arbetat för andra välgörenhetsorganisationer tidigare och för mig är det viktigt att bidra så att fler människor kan få ett bättre liv. Nu när Operation Smile har startat verksamhet i Sverige tycker jag att det är angeläget att stödja organisationen så att så många barn som möjligt kan få hjälp från oss i Sverige.

Du har bl.a. deltagit i det medicinska uppdraget i Addis Abeba i Etiopien, som skildrades i dokumentären "Drömmar om ett leende". Hur kände du inför resan till Etiopien, vilka var dina förväntningar?

Jag var väldigt förväntansfull! Det finns få doktorer i Etiopien och min förhoppning var att vi skulle kunna hjälpa så många människor som möjligt eftersom många troligen inte skulle få någon behandling annars. Jag älskar att arbeta utomlands. Etiopien är ett otroligt fascinerande land på många sätt och jag har aldrig arbetat i Afrika tidigare så jag såg verkligen fram emot att åka till just Etiopien.

Vilken är den största skillnaden mellan arbetet i Etiopien och dina arbetsdagar här hemma i Sverige?

Rent kirurgiskt är skillnaden inte så stor. Jag utför samma operationer här hemma. Däremot kan missbildningarna vara svårare att operera i Etiopien p.g.a. att patienterna opereras när de är äldre - de har oftast inte fått någon behandling alls innan vi träffar dem. Hemma har vi ett behandlingsschema som följs väldigt strikt och det startar när barnen är två veckor gamla och avslutas när de är 19 år. På det sättet är skillnaden stor och som kirurg kan man behöva improvisera mer. Det tråkigaste med att arbeta i utvecklingsländer är att det är svårt att veta hur det går för barnen efter operationen. Här hemma träffar jag barnen och deras familjer tills barnen är i äldre tonåren. Givetvis är standarden på utrustning och lokaler mycket sämre i utvecklingsländer, men det viktigaste vid den här typen av kirurgi är kompetens och kirurgisk teknik. Däremot kan det ibland vara utmanande att hitta lösningar på problem som vi aldrig ställs inför hemma. Arbetsdagarna i Etiopien var mer oförutsägbara, man måste hela tiden vara flexibel och beredd på förändringar i t.ex. operationsprogrammet. Alla arbetar väldigt hårt under ett medicinskt uppdrag. Det är långa arbetsdagar, få pauser och man hinner inte alltid äta ordentligt.

Vilket är ditt starkaste minne från resan?

Mitt starkaste minne var en patient som hade rest ända från Somalia för att bli opererad. Hon var i tonåren och hade en helt obehandlad dubbelsidig spalt som gjorde att hon helt dolde sitt ansikte för omgivningen. Dessutom hade hon många traumatiska erfarenheter från kriget vilket hade lett till att hon var väldigt inbunden. När jag hade opererat henne ändrade hon helt sitt beteende och slutade dölja sitt ansikte och började också kommunicera mer. Det känns fantastiskt att få vara med och påverka en människas liv på det sättet! I övrigt kommer jag aldrig att glömma det etiopiska folkets vänlighet, stolthet och barnens lekfullhet.

Kommer du att åka på fler medicinska uppdrag?

Jag kommer absolut att åka fler gånger. Jag har arbetat som volontär ett par gånger per år de senaste åren och kommer att fortsätta med det. Tack vare min svenska utbildning kan jag med min kompetens bidra till att människor, som lever under svåra förhållanden, får ett bättre liv. Det är en fantastisk känsla och det är ett otroligt privilegium att få ta del av andra människors liv. Det är anledningen till att jag valde att bli läkare. Dessutom är det lärorikt att arbeta i andra miljöer och med människor från olika kulturer.

Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att bidra till Operation Smiles verksamhet (som volontärer eller genom att skänka pengar)?

Om du åker som volontär kommer du aldrig att ångra det! Det är en otrolig upplevelse och ett fantastiskt sätt att få dela med sig till behövande människor i världen.

För att volontärarbetet skall bli verklighet behövs pengar och pengarna som skänks till Operation Smile hjälper så många barn och familjer till ett bättre liv.
Nyheter >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på