Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter4 februari 2016

Vi söker en kontorsassistentTill Operation Smile Sveriges huvudkontor på Upplandsgatan 3 i Stockholm söker vi nu en kontorsassistent med tillträde snarast.

Arbetsuppgifterna inkluderar bland annat:

  • Registrering av gåvor i databasen
  • Registervård
  • Kontroll, utskrift och utskick av minnes- och uppvaktningsblad
  • Registrering och uppdatering av autogiroavtal
  • Ta emot telefonsamtal
  • Ta emot beställningar av silversmycken samt skicka ut
  • Post och mailhantering
  • Allmänna kontorsgöromål

Tjänsten är på 50 % med tillträde snarast och löper fram till slutet av maj med möjlighet till förlängning.

Skicka din ansökan med snarast till johan.norrby@operationsmile.org 

 

För frågor om tjänsten kontakta Johan Norrby, Insamlingsansvarig, på johan.norrby@operationsmile.org eller 076-161 79 10.


Varmt välkommen med din ansökan.

15 januari 2016

Gullan hjälper barn att leLäs reportaget om volontären Gullan Zandén i Wärmlands Folkblad här: Gullan hjälper barn att le

2 januari 2016

Missa inte Expressens reportageserieExpressen följde med Operation Smile till Ghana. Missa inte reportern Malin Roos och fotografen Anna-Karin Nilssons starka reportageserie och dokumentär i tidningen och på webben:

Deras dröm om förvandling

Drömmen om ett nytt leende och en väg ut ut mörkret

”Hon är så fin, precis som jag drömde att hon skulle bli”

11 december 2015

Till slut fick Joshua en operation2008 kom Joshua Nunez för första gången till Bacolod city där Operation Smile fanns på plats för att operera barn med läpp-, käk- och gomspalt. Han vara bara 1,5 år och hade, precis som alla barn födda med spalt, redan haft ett tufft liv. Joshua hade inte bara svårt att få i sig mat och näring utan hade också blivit övergiven av sina föräldrar.

Hans föräldrar var förtvivlade när Joshua föddes och de visste inte hur de skulle ta hand om honom. De var väldigt fattiga hade varken resurser eller orken att hand om honom. En avlägsen släkting, Elena, hörde om Joshua och åkte dit för att se honom. ”Jag visste direkt att han skulle bli min pojke. Han log mot mig och jag mot honom. Jag har inte heller så mycket pengar, men jag var helt säker på att de lilla jag hade skulle gå till att hjälpa Joshua”, berättar Elena.

Det här är sjätte gången Elena och Joshua har kommit till Operation Smile och nu är Joshua 7 år. De har kommit nästan varje år, men varje gång har de haft otur. Joshua har åkte på feber, förkylning, vattkoppor och annat varje gång de har varit här. Nu är han frisk och han har äntligen blivit godkänd för operation. Under screeningen stod de flesta barnen och höll sina föräldrar hårt i handen, men Joshua sprang direkt fram till studentvolontärerna, vars uppgift är att underhålla barnen, och började leka med alla leksaker. Roligast var bollarna. Han försökte ivrigt att locka på de andra barnen att spela sparka bollen med honom. Några vågade sig fram och Joshua bjöd in alla som ville vara med. ”Jag har inte så många vänner, men när jag kommer hit så känner jag mig som alla andra och ingen tittar på mig som om jag vore en utomjording” berättar Joshua.

Joshua är en favorit bland volontärerna. Han ler alltid och är nyfiken på allt, även när han ska få dropp och mediciner. Han pratar med många av sköterskorna då han är väldigt duktig i skolan och har lärt sig engelska. Joshua förbereds för operation och Elena och jag följer med honom genom varje steg. Innan han går in i operationsrummet får han komma till ”child life”. Hit kommer alla barn innan operationen för att avdramatisera operationen. De får titta på bilder av operationsbordet och titta på några av instrumenten som läkarna använder. Joshua får demonstrerat på en docka hur läkaren kommer att hålla en mask över munnen så att man somnar. Han får även lyssna på hjärtat med ett stetoskop.

Operationen gick utmärkt och Joshua vaknade upp med Elena på sin sida. När Joshua får se sig själv i spegeln dagen efter undersöker han sig själv länge. Han frågar när han får återvända till skolan för att visa alla hur han ser ut. ”Ingen kommer att känna igen mig”, säger han och ler.

Några månader efter min hemkomst fick jag ett meddelande av Elena som har lagt till mig på facebook. Hon skriver, ”Hoppas allt är bra med dig. Tack för att du och operation smile förändrade Joshuas liv. Han har massvis med kompisar och det går jättebra för honom i skolan. Jag är evigt tacksam”.

/ Noelle Barton, Unga volontärer.20 november 2015

Nu söker vi ny medarbetareVi söker medarbetare med ansvar för företagssamarbeten och stora givare

Operation Smile söker en medarbetare med ansvar för företagssamarbeten och stora givare

– Vill du vara med och förändra barns liv idag?

Rollen innebär ett strategiskt och operativt ansvar för att skapa nya och utveckla befintliga relationer med företag och stora privata givare, allt med syfte att öka intäkterna till Operation Smiles verksamhet. Du ansvarar för att identifiera och bearbeta nya potentiella samarbetspartners och utvecklar och underhåller befintliga relationer.

Vi befinner oss i en tillväxt- och förändringsfas där en hel del är gjort men mycket finnas kvar att göra. Detta ger dig en stor möjlighet att vara med och påverka framtagandet av framtida strategier inom ditt område.

Läs mer och ansök här: Ansök

23 oktober 2015

22-åriga Virgilio ser en ljusare framtidVid 22 års ålder kunde Virgilio Zarate Cruz inte läsa, skriva eller tala ordentligt. Han hade aldrig gått i skolan, men han längtade efter att lära sig. Han hade inga vänner, men ville så djupt prata och skratta med sina jämnåriga. Virgilio bodde med sin mamma, pappa och syskon, ingen av dem såg ut som honom - han var den enda i sin familj med en svår läppspalt.

Virgilios läppspalt hindrade honom från att ha självförtroendet att lämna sitt hem i jakten på sina drömmar. Hans familj trodde att det var ödet och att det inte fanns något de kunde göra. Även när de hörde att kirurgi var en möjlighet, hade de svårt att litat på att en operation var säker. Virgilios far sa till honom att kirurgi skulle göra mer skada än nytta. Men när Virgillo hörde om en organisation som heter Operation Smile som skulle komma för att hjälpa människor som han själv, trotsade han familjens varningar och han var han fast besluten att ta sig till det medicinska uppdraget i Puebla, Mexiko.

Lokala socialarbetare berättade för Operation Smile i Mexiko om Virgilio och hans fars oro. Och även om de levde mer än två timmar bort från det medicinska uppdraget, åkte en grupp av Operation Smiles volontärer hem till familjen för att berätta om hur organisationen kunde hjälpa deras son med en gratis operation. Efter lite övertalning gick pappan med på att låta Virgilio följa med volontärerna tillbaka till Puebla, för att få en livsförändrande operation.
- Det märktes att han blev överväldigad av situationen. Han hade aldrig lämnat sitt hem innan, aldrig varit till ett sjukhus eller fått en hälsoundersökning av en läkare, säger Reynaldo Ortiz, en av Operation Smiles filmare.

- Jag fick stötta honom och sa hela tiden "Det är okey, allt kommer att gå bra. Jag vet att det är mycket att ta in just nu, men alla dessa människor är här för att hjälpa dig". Mycket långsamt kom han att lita på mig och öppna upp sig. Jag visste att jag var tvungen att vara med honom under hela hans operation.

När det var dags för operationsdagen, kände han sig orolig och ensam. Men hans syster lyckades ta sig till sjukhuset i lagom till operationen, vilket var en stor lättnad för honom. Även om han hade stöd av flera volontärer runt honom, så verkade det som att ha en familjemedlem på sjukhuset förändrade hela hans sätt att vara, och han blev tryggare inför operationen.
- Efter operationen, när han tittade på sig själv i spegeln, hade han inga ord, berättar Reynaldo och fortsätter:
- Det blev nästan för mycket för honom och det tog ett tag att inse att personen som tittade tillbaka på honom i spegeln var han själv.

Allteftersom dagen gick satt Virgilio med ett stort leende på uppvakningsavdelningen med sin syster och stirrade på sig själv i spegeln. Han berättade för sin syster hur exalterad han var att få komma tillbaks hem och visa sin familj hur operationen förändrat honom. "Han vill lära sig läsa, lära sig att skriva och få ett jobb utanför hemmet", berättade hans syster. "Tack, tack så mycket. Nu har han en chans att jaga sina drömmar. Detta är en ny början!".

Under den veckan i Puebla, Mexiko, genomförde Operation Smile 117 livsförändrande operationer på barn och unga vuxna som Virgilio.2 oktober 2015

”Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid”Sture Blomberg är narkosläkare och volontär för Operation Smile sedan två och ett halvt år tillbaka. I november åker han på sitt sjunde uppdrag och sitt första till Kina, närmare bestämt till Yingjiang.
- Det ska självklart bli väldigt spännande, säger Sture Blomberg.

Hur förbereder man sig för ett uppdrag?
Man får alltid ett ”team package” från Operation Smile med information om uppdraget. Men operationssalen ser alltid helt olika ut, så man vet egentligen inte så mycket mer än att man får vara inställd på att det är långa arbetsdagar. Allt för att vi ska kunna operera så många som möjligt när vi är där.

Vet du något mer om uppdraget i Kina?
- Jag har pratat lite med en narkoskollega som varit på uppdrag i Kina och ett problem som han belyste var att det står kinesisk text på de medicinerna. Vi använder hela tiden samma mediciner som i Sverige, men man måste dubbelkolla med en engelsktalande kinesisk narkoskollega. Detta var en överraskning för honom som jag nu är beredd på.

Vad skiljer en operation hemma i Sverige och på ett uppdrag?
Ute på uppdrag är allt mycket mera primitivt. Hemma är hela utrustningen inklusive mediciner redan färdigställda av undersköterskor och sköterskor. Som narkosläkare får man här packa upp och ställa iordning allting. Det är ofta mycket trångt och det gäller att få det så lättarbetat som möjligt. Den största skillnaden är dock de klimatmässiga skillnaderna, som ofta drabbar sköterskorna på förberedelse- och eftervårdsavdelningarna värst. Ibland blir det varmt som i en tryckkokare, barnen blir trötta och uttorkade vilket ställer stora krav på tålamod och engagemang. Likaså blir screening-arbetet en mycket stor utmaning. Det gäller att under primitiva omständigheter undersöka flera hundra barn på 1-2 dagar och inte missa om något barn är i dåligt skick, genom förkylning, undernäring eller liknande. Dessa måste i så fall bli friska innan operationen.

Sture började som volontär efter att sett dokumentären ”Drömmar om leende” på TV4 om Operation Smiles arbete:
- Jag har alltid haft ett intresse för att arbeta med U-landsproblem och efter att ha sett den första dokumentären på TV4 så tog jag kontakt med Operation Smile. Jag blev väldigt berörd av barnen, och här handlar det inte bara om ett fysiskt problem utan även psykiskt då missbildningen påverkar hela deras liv.

Första uppdraget blev sedan till Indien och en klinik i Guwahati. Här opererades över 200 barn under några intensiva dagar:
- Vi opererade på 7 operationsbord på en och samma sal, 6 barn per bord. Så totalt över 200 personer, vilket är otroligt mycket. Det är fler än man opererar på tre och ett halvt år på Karolinska sjukhuset.

Vad minns du från det första uppdraget?
- Många livliga minnen. Framförallt från operationssalen där det var enormt mycket folk, livligt, intensivt och otroligt mycket glädje!

Efter sitt första uppdrag var Sture helt inställd på att åka fler gånger:
- Det är en häftig upplevelse att uppleva alla barnen och föräldrarna och att vi gör nytta. Behovet är enormt. Samtidigt är det väldigt roligt att få träffa alla människor och kollegor från hela världen.

Vad är det bästa med uppdragen?
- Resultatet av vårt arbete. Det är en väldigt liten insats från mig som får så enormt stor betydelse för en annan människa. Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid. Och det vi gör skulle alla människor vilja göra, det hör jag ständigt. ”Tänk att få göra något sådant för en annan människa, det skull jag också vilja.” Vi är de lyckligt lottade.

Kommer du att vilja fortsätta arbeta som volontär?
- Jag vill absolut fortsätta i flera år framåt, även under längre perioder än dessa två veckor åt gången. För närvarande passar det mig bra att vara ute i två-veckorsperioder, 3-4 gånger per år, eftersom barnen nu är vuxna och utflugna. Men när min hustru går i pension kan vi säkert åka ut tillsammans för längre perioder. Vi får se.21 september 2015

Ett kärt återseende30 augusti– 11 september befann sig Operation Smile på uppdrag på Madagaskar. En av de medicinska volontärerna på plats var plastikkirurgen Petra Peterson. Petra, som också var med på uppdrag förra året på Madagaskar, hade innan uppdrag i år en förhoppning om att få träffa en patient från ifjol. En förhoppning som gick i uppfyllelse!

En av patienterna som kom till uppdraget var nämligen Joyce, 4 år, som hon förra året opererade för en läppspalt. I år var Joyce tillbaks för att operera sin gomspalt och det var ett kärt återseende:
- Det var det bästa av allt med uppdraget! Det var så himla kul att få träffa på både Joyce och hennes mamma igen, säger Petra Peterson, plastikkirurg Operation Smile.

Men det var inte bara Joyce och hennes mamma som hade kommit.
- Hon var väldigt glad över att få träffa mig igen och hade även tagit med både pappan och Joyce tre bröder. Så det var jättekul att få allihopa och att få lära känna hela familjen bättre, säger Petra.

Det visade sig också att Joyce mamma blivit så tagen av Operation Smiles arbete att hon själv börjat engagera sig för verksamheten: 
- Hon känner sig verkligen så otroligt tacksam för vad Operation Smile har gjort för henne och hennes dotter och ville kunna ge något tillbaka. Därför har hon nu börjat som volontär för Operation Smile som översättare och tolk. Det känns fantastiskt kul att vårt arbete också ger ringar på vattnet och att man får se den tacksamheten, säger Petra.

Vad kommer du ihåg från första mötet med Joyce och hennes mamma?

- Jag kommer ihåg att mamman var så otroligt glad för att hennes dotter skulle få opereras och att hon efteråt var extremt lycklig över resultatet. Det var ett rörande möte redan då, säger Petra.

Då Joyce även hade en gomspalt var Petra ifjol också noga med att få mamman att inse vikten vikten av att Joyce fick operera gommen snart.
- Läppen kan man operera i stort sett i vilken ålder som helst för att få ett bra resultat. Men när det gäller gommen så är det så att ju tidigare man opererar desto mer normaliserat blir talet. Så av den anledningen var det extra kul och se dem igen, så att jag fick möjligheten att även operera Joyce gom, säger Petra.

Tror du att du kommer att få träffa familjen igen?
- Även om det inte kommer att behövas operation igen vore det fantastiskt att få träffa Joyce och hennes familj igen och att få kunna följa dem genom livet, säger Petra.

Uppdraget på Madagaskar varade i tolv dagar, en upplevelse som är hårt ansträngande både fysiskt och psykiskt. Men det blev ingen vila när Petra kom hem:
- Det blir väldigt intensivt och det var en lång resa hem, men jag behövdes på jobbet så det blev ingen vila emellan. Men nu börjar jag känna mig som vanligt igen, även om det ska bli väldigt skönt med helg, säger Petra och ler.

Kommer du åka på fler uppdrag för Operation Smile?
- jag hoppas jag får åka på många, många uppdrag i framtiden. Jag skulle gärna vilja åka 1-2 gånger per år i resten av mitt liv så länga jag klarar av det, säger Petra med ett leende.7 september 2015

Uppdrag på sjukhusfartyget USNS ComfortMalin Hakelius, som du kanske känner igen från TV4-dokumentären ”Nazifas Leende”, är plastikkirurg och volontär för Operation Smile.  I mitten av september åker hon på ett ovanligt uppdrag till Haiti. Nämligen på ett sjukhusfartyg.
- Det är väl alltid en spänd förväntan inför ett uppdrag, men det ska bli jätteroligt att åka, säger Malin.

Det blir första gången Malin åker på uppdrag i Haiti och också första gången hon genomför ett uppdrag på ett fartyg, närmare bestämt på den amerikanska flottans sjukhusfartyg USNS Comfort. Anledningen till att man gör uppdraget på fartyget är för att man ska nå ut till orter man annars inte kunnat.

Hur skiljer sig då det här från andra uppdrag?
- Vi kommer säkert att ha finare faciliteter på båten än vad man är van vid på andra uppdrag, vilket såklart underlättar. Patienterna är ju alltid detsamma, det som skiljer är miljön runtomkring och hur man själv bor. Annars så vet jag inte så mycket så här iförhand än att vi kommer att sova på loft sängar. Men det kommer nog att gå bra, säger Malin och ler.

Malin har arbetat för Operation Smile sedan starten i Sverige 2010, och sedan dess hunnit med att åka på många uppdrag, så många att hon själv har tappat räkningen:
- Jag kommer faktiskt inte ihåg hur många uppdrag det blivit, men åtminstone två uppdrag per år har det blivit, säger Malin.

Vad är det som driver dig och ditt engagemang?
- Det är det här jag gör och det jag brinner för. Både hemma i mitt arbete och på de här uppdragen, att hjälpa barn med ansiktsmissbildningar och kunna ge dem chansen till ett nytt liv. Hemma finns det ju hjälp att få, men i de här länderna är de väldigt utlämnade och det är det som driver mig att fortsätta att åka. Det är förhållandevis lite pengar för en stor förändring för barnen och mitt mål är att barnen ska få gå i skolan. De ska få möjlighet att utbilda sig, säger Malin.

Många känner säkert igen dig från dokumentären Nazifas Leende, hur var det att spela in dokumentären?
- Det var jättekul. Det var roligt att få träffa gamla patienter igen och framförallt Nazifa. Oftast så har man ju inte någon möjlighet att träffa patienterna igen, så det var kul, säger Malin.

Tror du att du kommer att få träffa Nazifa igen?
Jag har ingen aning… Men det hade varit väldigt trevligt, säger Malin med ett leende.


Uppdraget på Haiti genomförs 10 – 20 september 2015.27 augusti 2015

Kommande uppdrag - MadagaskarI september ska Operation Smile för tolfte gången åka på uppdrag till Madagaskar. Totalt har vi genom de tidigare uppdragen lyckats operera och förändra livet för 1600 barn och vuxna med LKG (läpp-käk-gomspalt). Det kommande uppdraget har som målsättning att öka den siffran med 125 nya operationer, förutom att följa upp patienter som fått en operation tidigare.

Över 70 medicinska och icke-medicinska volontärer från hela världen samlas på Madagaskar, åtta av dem från Sverige. En av dem är Petra Peterson, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Karolinska sjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Petra har varit med på flera uppdrag tidigare, där ett av dessa var i just Madagaskar.
- Jag hoppas kunna träffa några av de patienter vi opererade förra året. Det är så viktigt med uppföljning av våra patienter för att se hur det har gått och om vi behöver göra ytterligare operationer. Vi vill ju veta att det fortsätter gå bra för våra patienter, och vi vill kunna erbjuda en vård som liknar den vi har i ett land som Sverige eller USA och då innefattar det en uppföljning efter operationerna, säger Petra Peterson, plastikkirurg Operation Smile Sverige.

Utöver operationerna kommer Petra även hjälpa till med att utbilda den lokala sjukvårdspersonalen:
- Det känns också som en ynnest att få lära ut det jag kan till blivande kirurger i Madagaskar. Det är en del av mitt uppdrag, för varje operation jag gör vill jag kunna lära ut det jag kan till någon annan. Det känns minst lika viktigt som själva operationen, säger Petra.

Madagaskar är ett mycket utsatt land där mer än 90 % av befolkningen lever på under 20 kronor per dag. Behovet av kirurgisk vård i landet är mycket stort, delvis på grund av bristen på kirurger. Under uppdragen tidigare har det strömmat in patienter – förra året kom cirka 800 patienter för att söka hjälp.


Du kan följa Petra och de andra volontärerna på Madagaskar på våra konton på sociala medier:

Facebook

Instagram
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på