Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter17 januari 2015

En heldag för våra volontärer.Den 17 januari samlades drygt 100 av Operations Smiles medicinska och unga volontärer på Karolinska Institutet i Stockholm för en dag fylld av inspirerande föreläsningar och intressanta möten.13 januari 2015

Operation Smile på förstasidan i Corren!Volontärer som varit på uppdrag med Operation Smile berättar för Corren

Operation Smiles volontärer Maria Dahlin och Marit Lindén berättar för Linköpings Corren om uppdrag de varit på och hur det påverkar dem i vardagen hemma.

Läs artikeln här25 november 2014

Få dina julklappar inslagna i Forumgallerian i Uppsala!Under de tre första helgerna i advent finns Operation Smiles Unga volontärer i Forumgallerian i Uppsala och hjälper alla kunder med att slå in julklapparna. På plats finns även medicinska volontärer för att berätta mer om Operation Smile. Om du har vägarna förbi Uppsala några av dessa datum – kom gärna förbi!18 november 2014

Evry bloggar direkt från Vietnam 

Läs om uppdraget i Vietnam, berättat av våra sponsorer från Evry, som är på plats.

http://evrysverige.wordpress.com/

11 november 2014

Uppdraget i Vietnam ger perspektiv på vården i SverigeLogoped Liisi Raud Westberg hjälper barn med talsvårigheter

HALLÅ DÄR Liisi, logoped och volontär som snart åker på uppdrag till Vietnam.   

Berätta om uppraget!

- I år är det är 25 år sedan Operation Smiles första uppdrag i Vietnam. Detta firas med en så kallad "mega mission", där team med medicinska volontärer samtidigt åker till fem olika orter i Vietnam för att operera uppåt 700 barn. Jag har aldrig varit i Vietnam och tycker det ska bli mycket spännande.

- Mitt uppdrag består i att bedöma talet och munnens motorik hos de patienter som kommer till oss inför operationen, samt att ge råd om träning och matning. Jag är ensam logoped i teamet, men kommer förhoppningsvis träffa någon lokal kollega.

- Jag har, med erfarenhet av tidigare uppdrag, förväntningar på att träffa och få arbeta med ett fantastiskt gäng av intressanta personligheter.  Ett internationellt och proffsigt team av specialister helt enkelt!

Du har varit i väg på 6 uppdrag tidigare. Kommer uppdraget i Vietnam innebära några nya utmaningar, eller ser de ungefär likadana ut? 

 - Varje land är unikt och innebär sina utmaningar. Spänningen med nya uppdrag är att man aldrig i förväg vet vad man ska vänta sig. Det är på något vis själva ovissheten som är utmaningen och spänningen. Man måste vara flexibel och våga vistas utanför sin sk ”comfort zone”.

Till vardags är du logoped i Stockholms Kraniofaciala team på Kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Vad är det som får dig att välja att ta ledigt från jobbet och åka iväg med Operation Smile?

 - Volontärarbetet ger nya kunskaper om ämnesområdet LKG (läpp-käk-gomspalt) och dessutom ett nyttigt perspektiv på den egna arbetssituationen i Sverige. Dels lär jag mig något nytt för nästan varje patient och kollega jag möter, dels får volontärarbetet mig att, trots allt negativt som sägs om svensk sjukvård idag, inse att vi lever i ett fantastiskt land med fri, högklassig sjukvård för alla oavsett ekonomi, etnicitet och social tillhörighet. Det gör mig ödmjuk och tacksam.

- Jag låter mig heller inte längre påverkas så mycket av kommentarer om för lång tid i väntrummet eller att det är långt att åka från Täby, när jag ser det i ett större perspektiv.

Hur ser din roll mer specifikt ut under uppdraget?

 - Som logoped deltar jag i hälsoundersökningarna  under de första dagarna och möte de patienter som har kommit. Eftersom jag är ensam, blir det ofta väldigt korta möten vid första tillfället, 5-10 minuter.

- Jag förväntas sen att förutom själva talscreeningarbetet, ge råd om matning och talträning till patienter och anhöriga under operationsdagarna. Dessutom ska jag, i mån av tid och möjligheter, träffa motsvarande yrkeskollegor och och andra teammedlemmar för att bidra med kunskapsöverföring inom ämesområdet.

- Att vara logoped och bedöma talet hos människor som talar ett språk som jag själv inte behärskar, är nog det som fascinerar mest. När det gäller talet hos personer med LKG handlar det huvudsakligen om nasalering och artikulationsavvikelser och det kan bedömas oavsett språk. Kommunikation kan ske på så många olika sätt. Ibland fungerar det t o m bättre utan tolk.

Hur kom du ursprungligen i kontakt med Operation Smile?

 - Jag hade flera år tidigare blivit inspirerad av kollegor som varit ute på internationella uppdrag med andra organisationer. För snart tre år sedan talade jag med några teammedlemmar och andra kollegor som jobbar med barn med läpp- käk- gomspalt ute i landet, som berättade om Operation Smile. Jag anmälde mig som volontär och har sen dess varit ute på uppdrag i Peru, Indien och Ghana.

Hur fungerar det egentligen när ni är på uppdrag och ska samarbeta med volontärer från ett stort antal andra länder? Blir det inte många både språkliga, medicinska och kulturella krockar?

 -  Det brukar fungera alldeles utmärkt. Det är klart att det kan bli missförstånd ibland. Men också många glada skratt över tokiga situationer. Man är van att göra på ett visst sätt och reflekterar kanske inte över att det kan vara lika bra eller till och med bättre att göra på något annat sätt. Man måste naturligtvis vara lyhörd och kompromissvillig.

- Men de allra flesta som åker ut är mycket medvetna om detta och gör sitt yttersta för att vara öppna, lyssna och samarbeta.

 Vad tänker du om framtiden? Har du några drömmar eller tankar som innefattar Operation Smiles verksamhet?

-  Jag tänker att jag vill vara med Operation Smile i att bygga upp varaktiga, hållbara verksamheter med specialister i de olika programländerna, för att på så sätt bidra till deras självständighet i framtiden.

 Hur tänker du kring att hjälpbehovet världen över är så stort när det gäller bland annat läpp- käk- och gomspalter? Känns det aldrig hopplöst, eller som en droppe i havet?

 -  Ja, visst kan det kännas som en droppe i havet ibland. Men för varje enskild patient och för hens familj gör det en himmelsvid skillnad – jag vet att när jag har bidragit till att ett enskilt barn och dess familj blir socialt accepterat i sin hemtrakt, att barnet kan gå i skolan, få kompisar, så småningom efter utbildning, få ett jobb och även gifta sig, har jag gjort en viktig skillnad. Den tacksamhet och kärlek man kan möta ibland kan överraska mig och går inte att beskriva.

 - Det finns en idell stiftelse som heter Teskedsorden vars principer jag försöker tillämpa även här. Visionen är bl a att även en liten insats kan göra en stor skillnad. Om du inte har en hink att släcka en eld med, ta en tesked.

 - Men jag tror heller inte att man bara ska se till varje enskild patient, utan också se till att man lämnar något efter sig i respektive land till lokala specialister. Att man hjälper till att bygga upp en egen lokal verksamhet kring läpp- käk- gomspalt genom kunskapsöverföring och mentorskap. Att Operation Smile stöttar inhemska myndigheter att bygga upp egen högspecialicerad verksamhet på egna centra är mycket viktigt. Jag försöker t ex fortfarande hålla kontakt med och stödja alla de lokala logopeder jag samarbetat med under de uppdrag jag varit ute på.

Nedan: Liisi träffar hemlösa gatubarn på uppdrag i Indien11 november 2014

Operation Smiles fd generalsekreterare talar på TEDXMalin Forsgren en av få utvalda på prestigeladdat event

Hallå där, Malin Forsgren, tidigare generalsekreterare på Operation Smile! Du har blivit utvald att tala på TEDX i Uppsala på temat ”Why care?” – varför bry sig?

Vad är TEDX för något?

-  TEDX är organisation som följer samma format som TED-talks i USA, det vill säga ett forum för att sprida intressanta idéer, med personer som bjuds in att tala inför en begränsad publik på 100 personer live i exakt 18 minuter. TEDX sänds också live på nätet på hemsidan.

- TEDX i Uppsala arrangeras av Uppsala universitet och går av stapeln på Uppsala stadsteater.

Hur blev du utvald?

- Det är fritt för vem som helst att nomineras till. I år var temat ”Why care?” och någon har nominerat mig, jag vet inte vem.  Först gjorde de någon slags scanning om vilka vi var och sen valde de ut några som de intervjuade och jag var en av dem. 

Vad driver dig att bry dig som temat handlar om?

- När jag jobbade i Argentina för telekombolaget Ericsson mötte jag en liten pojke som levde på gatan och den kvällen malde tankarna i mig – vad skulle jag kunna göra för honom? Det var början till min kursändring, det var då det såddes ett frö i mig att jag kanske skulle ägna mig åt något annat i livet. Det ledde mig sedan till Operation Smile, där jag var verksam som generalsekreterare fram till i våras.

 Vad ska du tala om på TEDX?

 - Jag ska prata om att förnuftet kan göra att man drar de rätta slutsatserna men det är känslor som gör att människor agerar.  Jag ska berätta om ett starkt öde, en somalisk flicka jag träffade under vårt första uppdrag i Addis Abeba i Etiopien 2010.

- Hennes namn var Shams och hon var klädd i en burka som dolde hela henne. Hon ville inte ta av sig den framför några av våra manliga volontärer så jag fick hjälpa en av de kvinnliga läkarna att göra det så att vi kunde undersöka henne. Flickan pratade inte och vi hade svårt att få ögonkontakt med henne.

-  När hon tog av sig burkan fick vi se en av de värsta spalterna vi någonsin sett. Flickan fick sin operation och under tiden gick jag ut för att prata med hennes kusin som hjälpt henne till sjukhuset. Han berättade då att en grupp män två månader tidigare hade genomfört en gruppvåldtäkt på henne framför ögonen på hennes anhöriga. När pappan försökte gå emellan sköt de honom. Sedan dess hade Shams varken ätit eller talat.

- När hon sedan kom till efterkontrollen hade hon tagit av sig sin slöja och berättade för oss att hon aldrig mer skulle täcka sitt ansikte!

 TEDX går av stapeln lördagen den 15 november. Läs mer här om de andra talarna här

 

3 november 2014

300 volontärer opererar 700 barn i Vietnam18 svenska volontärer reser på stort internationellt uppdrag

Nästa vecka samlas över 300 volontärer från 23 olika länder runt om i världen (varav 18 svenskar) för att genomföra ett av de största medicinska uppdragen som någonsin genomförts i Vietnam. Målet är att genomföra omkring 700 operationer på fem dagar - en insats som kräver mycket logistik och erfarenhet att genomföra.

Sedan 1984 har den medicinska hjälporganisationen Operation Smile genomfört mer än 220 000 operationer på barn som lider av allvarliga ansiktsdeformiteter, framförallt läpp-, käk och gomspalt,  i länder som saknar resurser och utbildad personal. Idag finns organisationen i närmare 60 länder. I Vietnam har Operation Smile arbetat i 25 år. Operationerna kommer denna gång att genomföras parallellt på sex olika orter och städer i landet, bland annat i Hanoi, Ho Chi Minh-city och Hue.

 - Vi anser att alla barn ska ha tillgång till säker medicinsk vård redan när de är små, säger Operation Smiles grundare, den amerikanske plastikkirurgen och tandläkaren Bill Magee.

- Uppdraget i Vietnam är ett utmärkt exempel på hur vi samarbetar över nationsgränser, när hundra-tals medicinska volontärer från hela världen samlas för att jobba stenhårt mot ett gemensamt mål.

De svenska volontärerna består av bland annat plastikkirurger, tandläkare, sjuksköterskor, narkos- och barnläkare samt logopeder från flera stora sjukhus och mindre vårdinrättningar runt om Sverige. Volontärerna åker på sin fritid och arbetar helt utan ersättning. 

-  Jag har längtat efter att få åka ut på uppdrag igen, ända sedan jag var i väg på mitt förra uppdrag i Rwanda. Att få vara med och hjälpa andra, det är så berikande.  Det känns extra roligt att få åka iväg på ett så här stort uppdrag och att få jobba ihop med människor från hela världen, säger Maria Dahlin, sjuksköterska och volontär för Operation Smile.

Operation Smiles internationella medicinska team består av volontärer från Australien, Bolivia, Bra-silien, Kina, Dominikanska republiken, Egypten, Indien, Italien, Irland, Japan, Jordanien, Mexiko, Marocko, Panama, Filippinerna, Ryssland, Sverige, Sydafrika, Thailand, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, USA och Vietnam. En stor del av uppdraget finansieras av Svenska PostkodLotteriet.

Nedan en vietnamesisk flicka som fick en operation under ett uppdrag år 2003.17 oktober 2014

PostkodMiljonären i TV4 visar Operation Smiles verksamhetFilmen om Loraine som får en operation visas på bästa sändningstid

Lördagen den 18 oktober kl: 19:30 visas den populära frågesporten PostkodMiljonären i TV4. Progamledaren Rickard Sjöberg ställer då frågor till en deltagare i ”heta stolen” som har chans att vinna upp till en miljon kronor.

I programmet på lördag kommer Operation Smile att presenteras med en liten film om en flicka som fått sitt liv förändrat efter en operation genomförd i Filippinerna i somras.

Liksom sin far föddes Loraine med läpp-, käk- och gomspalt och har hela sitt liv haft svårt att äta och tala. Hon går inte i skolan – hon vågar inte eftersom hon blir så mobbad av barnen. De kallar henne ”bungi” som betyder läppspalt.

I juni genomförde Operation Smile, med stöd av Svenska PostkodLotteriet, ett av de största operationsuppdragen någonsin. Över 250 volontärer från många olika länder samlades på sex olika platser i Filippinerna för att operera över 750 barn på en vecka.

Loraine var ett av de barnen.19 september 2014

Thea, 7 år, har samlat in till ett barns operationHalsbandsförsäljning till grannarna gav 2 400 kronor

Thea Lindkvist är sju år gammal och fick en dag syn på ett brev från Operation Smile hemma på köksbordet. Där berättades om barn som föddes med läpp- och gomspalt i fattiga länder och som inte fick någon hjälp. Barnen gömdes istället undan från nyfikna ögon och hånfulla kommentarer.

-  Jag fick höra av mamma att de inte hade råd med en operation och att de inte kunde äta. Det kändes inte bra, tyckte jag. Jag ville hjälpa dem, berättar Thea.

Thea bor i Hudiksvall och hennes mamma Therese är en av Operation Smiles många givare. Therese berättar:

- När Thea kom hem och såg bilderna på barnen och jag berättade om hur de levde så bestämde hon sig för att göra något. Hon bakade en kaka och gick över till grannen och sålde den. Sen började hon göra armband och halsband och sälja till alla i vår omgivning.

Thea fick in sammanlagt 2 200 kronor på försäljningen och eftersom de läste att en genomsnittlig operation på ett barn under ett uppdrag kostar cirka 2 400 kronor, la mamma Therese till 200 kronor till insamlingen som sedan skickades till Operation Smile.

- Jag känner mig stolt. Jag tänker att det kommer bli bättre för det barnet som får en operation, berättar Thea som kommer fortsätta jobba med sin insamling.

Mamma Therese berättar att Thea har varit väldigt engagerad i andra människor som haft det svårt sedan hon gick på dagis. Där gick även en flicka som hade Downs syndrom och när hon inte fick vara med och leka med de andra blev även Thea ledsen.

- För Thea har det inte varit något speciellt att vara annorlunda eftersom hon har en farbror som har Downs syndrom. Hon har alltid varit en väldigt empatisk person.16 september 2014

Kändisar ställde upp i Golf4SmilesAuktion och golfspel till förmån för Operation Smile

Mats Sundin, Peter ”Foppa” Forsberg, Challe Berglund, Måns Möller, Andreas Johnson, Lill-Babs, Ove Bengtsson, Klas Möllberg Janne Schaffer - alla har de en sak gemensamt: de har ställt upp i Golf4Smiles, en golftävling arrangerad av Djursholms golfklubb till förmån för Operation Smiles verksamhet.

Tävlingen gick av stapeln dagen efter riksdagsvalet och många hade säkert suttit uppe och vakat in valresultatet till sent på kvällen. Trots det så ställde ett hundratal golfspelare upp till start vid niotiden på morgonen på Djursholms golfklubb. Golf4Smiles är den första välgörenhetsgolfen i den anrika klubbens historia:

-  Vi känner väldigt starkt för Operation Smile och har planerat detta länge. Min hustru Cecilia hade en morbror som föddes med läppspalt och som blev grovt felbehandlad i vården, så vi vet vad det kan innebära att födas med ett sådant handikapp. Vi vill väldigt gärna bidra med den hjälp vi kan och därför genomförde vi nu Golf4Smiles för första gången, berättar Magnus Birke, ordförande i Djursholms Golfklubb.

Privatpersoner och företag har kunnat köpa en ”boll” genom att betala 7 500 kronor för tre spelare och får då också en kändis med i laget. Efter 18 hål bjöds det på buffé med efterföljande auktion där man kunde bjuda på priser som till exempel en timmes tennislektion med Jonas Björkman, en ishockeytröja som Mats Sundin burit i All Stars-matchen i Toronto år 2000, en timmes ishockeysträning med Mats Sundin,  ett verk av konstnären Jacob Felländer med mera.

För en del av kändisarna var Operation Smile en ny bekantskap:

- Ja, det är en helt ny organisation för mig. Jag har ju barn själv och kan tänka mig hur jobbigt det måste vara att födas med spalt och det gör ont att tänka på hur illa behandlade dessa barn blir. Det känns väldigt bra att få vara med och bidra till Operation Smile, säger artisten Andreas Johnson.

- Golfen gick ju inte så bra men det var kul att vara med. Operation Smile är ju en organisation som har en väldigt konkret verksamhet. Man ser skillnaden efter en enda operation – det känns bra tycker jag, säger det före detta ishockeyproffset Mats Sundin, som nu tänker börja spela tennis genom att buda hem en timmes tennis med idrottskollegan Jonas Björkman.

 Nedan från vänster: Magnus Birke, Cajsa Wiking, Mats Sundin, Cecilia Birke  och Peter Forsberg. 
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på