Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter20 november 2015

Nu söker vi ny medarbetareVi söker medarbetare med ansvar för företagssamarbeten och stora givare

Operation Smile söker en medarbetare med ansvar för företagssamarbeten och stora givare

– Vill du vara med och förändra barns liv idag?

Rollen innebär ett strategiskt och operativt ansvar för att skapa nya och utveckla befintliga relationer med företag och stora privata givare, allt med syfte att öka intäkterna till Operation Smiles verksamhet. Du ansvarar för att identifiera och bearbeta nya potentiella samarbetspartners och utvecklar och underhåller befintliga relationer.

Vi befinner oss i en tillväxt- och förändringsfas där en hel del är gjort men mycket finnas kvar att göra. Detta ger dig en stor möjlighet att vara med och påverka framtagandet av framtida strategier inom ditt område.

Läs mer och ansök här: Ansök

23 oktober 2015

22-åriga Virgilio ser en ljusare framtidVid 22 års ålder kunde Virgilio Zarate Cruz inte läsa, skriva eller tala ordentligt. Han hade aldrig gått i skolan, men han längtade efter att lära sig. Han hade inga vänner, men ville så djupt prata och skratta med sina jämnåriga. Virgilio bodde med sin mamma, pappa och syskon, ingen av dem såg ut som honom - han var den enda i sin familj med en svår läppspalt.

Virgilios läppspalt hindrade honom från att ha självförtroendet att lämna sitt hem i jakten på sina drömmar. Hans familj trodde att det var ödet och att det inte fanns något de kunde göra. Även när de hörde att kirurgi var en möjlighet, hade de svårt att litat på att en operation var säker. Virgilios far sa till honom att kirurgi skulle göra mer skada än nytta. Men när Virgillo hörde om en organisation som heter Operation Smile som skulle komma för att hjälpa människor som han själv, trotsade han familjens varningar och han var han fast besluten att ta sig till det medicinska uppdraget i Puebla, Mexiko.

Lokala socialarbetare berättade för Operation Smile i Mexiko om Virgilio och hans fars oro. Och även om de levde mer än två timmar bort från det medicinska uppdraget, åkte en grupp av Operation Smiles volontärer hem till familjen för att berätta om hur organisationen kunde hjälpa deras son med en gratis operation. Efter lite övertalning gick pappan med på att låta Virgilio följa med volontärerna tillbaka till Puebla, för att få en livsförändrande operation.
- Det märktes att han blev överväldigad av situationen. Han hade aldrig lämnat sitt hem innan, aldrig varit till ett sjukhus eller fått en hälsoundersökning av en läkare, säger Reynaldo Ortiz, en av Operation Smiles filmare.

- Jag fick stötta honom och sa hela tiden "Det är okey, allt kommer att gå bra. Jag vet att det är mycket att ta in just nu, men alla dessa människor är här för att hjälpa dig". Mycket långsamt kom han att lita på mig och öppna upp sig. Jag visste att jag var tvungen att vara med honom under hela hans operation.

När det var dags för operationsdagen, kände han sig orolig och ensam. Men hans syster lyckades ta sig till sjukhuset i lagom till operationen, vilket var en stor lättnad för honom. Även om han hade stöd av flera volontärer runt honom, så verkade det som att ha en familjemedlem på sjukhuset förändrade hela hans sätt att vara, och han blev tryggare inför operationen.
- Efter operationen, när han tittade på sig själv i spegeln, hade han inga ord, berättar Reynaldo och fortsätter:
- Det blev nästan för mycket för honom och det tog ett tag att inse att personen som tittade tillbaka på honom i spegeln var han själv.

Allteftersom dagen gick satt Virgilio med ett stort leende på uppvakningsavdelningen med sin syster och stirrade på sig själv i spegeln. Han berättade för sin syster hur exalterad han var att få komma tillbaks hem och visa sin familj hur operationen förändrat honom. "Han vill lära sig läsa, lära sig att skriva och få ett jobb utanför hemmet", berättade hans syster. "Tack, tack så mycket. Nu har han en chans att jaga sina drömmar. Detta är en ny början!".

Under den veckan i Puebla, Mexiko, genomförde Operation Smile 117 livsförändrande operationer på barn och unga vuxna som Virgilio.2 oktober 2015

”Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid”Sture Blomberg är narkosläkare och volontär för Operation Smile sedan två och ett halvt år tillbaka. I november åker han på sitt sjunde uppdrag och sitt första till Kina, närmare bestämt till Yingjiang.
- Det ska självklart bli väldigt spännande, säger Sture Blomberg.

Hur förbereder man sig för ett uppdrag?
Man får alltid ett ”team package” från Operation Smile med information om uppdraget. Men operationssalen ser alltid helt olika ut, så man vet egentligen inte så mycket mer än att man får vara inställd på att det är långa arbetsdagar. Allt för att vi ska kunna operera så många som möjligt när vi är där.

Vet du något mer om uppdraget i Kina?
- Jag har pratat lite med en narkoskollega som varit på uppdrag i Kina och ett problem som han belyste var att det står kinesisk text på de medicinerna. Vi använder hela tiden samma mediciner som i Sverige, men man måste dubbelkolla med en engelsktalande kinesisk narkoskollega. Detta var en överraskning för honom som jag nu är beredd på.

Vad skiljer en operation hemma i Sverige och på ett uppdrag?
Ute på uppdrag är allt mycket mera primitivt. Hemma är hela utrustningen inklusive mediciner redan färdigställda av undersköterskor och sköterskor. Som narkosläkare får man här packa upp och ställa iordning allting. Det är ofta mycket trångt och det gäller att få det så lättarbetat som möjligt. Den största skillnaden är dock de klimatmässiga skillnaderna, som ofta drabbar sköterskorna på förberedelse- och eftervårdsavdelningarna värst. Ibland blir det varmt som i en tryckkokare, barnen blir trötta och uttorkade vilket ställer stora krav på tålamod och engagemang. Likaså blir screening-arbetet en mycket stor utmaning. Det gäller att under primitiva omständigheter undersöka flera hundra barn på 1-2 dagar och inte missa om något barn är i dåligt skick, genom förkylning, undernäring eller liknande. Dessa måste i så fall bli friska innan operationen.

Sture började som volontär efter att sett dokumentären ”Drömmar om leende” på TV4 om Operation Smiles arbete:
- Jag har alltid haft ett intresse för att arbeta med U-landsproblem och efter att ha sett den första dokumentären på TV4 så tog jag kontakt med Operation Smile. Jag blev väldigt berörd av barnen, och här handlar det inte bara om ett fysiskt problem utan även psykiskt då missbildningen påverkar hela deras liv.

Första uppdraget blev sedan till Indien och en klinik i Guwahati. Här opererades över 200 barn under några intensiva dagar:
- Vi opererade på 7 operationsbord på en och samma sal, 6 barn per bord. Så totalt över 200 personer, vilket är otroligt mycket. Det är fler än man opererar på tre och ett halvt år på Karolinska sjukhuset.

Vad minns du från det första uppdraget?
- Många livliga minnen. Framförallt från operationssalen där det var enormt mycket folk, livligt, intensivt och otroligt mycket glädje!

Efter sitt första uppdrag var Sture helt inställd på att åka fler gånger:
- Det är en häftig upplevelse att uppleva alla barnen och föräldrarna och att vi gör nytta. Behovet är enormt. Samtidigt är det väldigt roligt att få träffa alla människor och kollegor från hela världen.

Vad är det bästa med uppdragen?
- Resultatet av vårt arbete. Det är en väldigt liten insats från mig som får så enormt stor betydelse för en annan människa. Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid. Och det vi gör skulle alla människor vilja göra, det hör jag ständigt. ”Tänk att få göra något sådant för en annan människa, det skull jag också vilja.” Vi är de lyckligt lottade.

Kommer du att vilja fortsätta arbeta som volontär?
- Jag vill absolut fortsätta i flera år framåt, även under längre perioder än dessa två veckor åt gången. För närvarande passar det mig bra att vara ute i två-veckorsperioder, 3-4 gånger per år, eftersom barnen nu är vuxna och utflugna. Men när min hustru går i pension kan vi säkert åka ut tillsammans för längre perioder. Vi får se.21 september 2015

Ett kärt återseende30 augusti– 11 september befann sig Operation Smile på uppdrag på Madagaskar. En av de medicinska volontärerna på plats var plastikkirurgen Petra Peterson. Petra, som också var med på uppdrag förra året på Madagaskar, hade innan uppdrag i år en förhoppning om att få träffa en patient från ifjol. En förhoppning som gick i uppfyllelse!

En av patienterna som kom till uppdraget var nämligen Joyce, 4 år, som hon förra året opererade för en läppspalt. I år var Joyce tillbaks för att operera sin gomspalt och det var ett kärt återseende:
- Det var det bästa av allt med uppdraget! Det var så himla kul att få träffa på både Joyce och hennes mamma igen, säger Petra Peterson, plastikkirurg Operation Smile.

Men det var inte bara Joyce och hennes mamma som hade kommit.
- Hon var väldigt glad över att få träffa mig igen och hade även tagit med både pappan och Joyce tre bröder. Så det var jättekul att få allihopa och att få lära känna hela familjen bättre, säger Petra.

Det visade sig också att Joyce mamma blivit så tagen av Operation Smiles arbete att hon själv börjat engagera sig för verksamheten: 
- Hon känner sig verkligen så otroligt tacksam för vad Operation Smile har gjort för henne och hennes dotter och ville kunna ge något tillbaka. Därför har hon nu börjat som volontär för Operation Smile som översättare och tolk. Det känns fantastiskt kul att vårt arbete också ger ringar på vattnet och att man får se den tacksamheten, säger Petra.

Vad kommer du ihåg från första mötet med Joyce och hennes mamma?

- Jag kommer ihåg att mamman var så otroligt glad för att hennes dotter skulle få opereras och att hon efteråt var extremt lycklig över resultatet. Det var ett rörande möte redan då, säger Petra.

Då Joyce även hade en gomspalt var Petra ifjol också noga med att få mamman att inse vikten vikten av att Joyce fick operera gommen snart.
- Läppen kan man operera i stort sett i vilken ålder som helst för att få ett bra resultat. Men när det gäller gommen så är det så att ju tidigare man opererar desto mer normaliserat blir talet. Så av den anledningen var det extra kul och se dem igen, så att jag fick möjligheten att även operera Joyce gom, säger Petra.

Tror du att du kommer att få träffa familjen igen?
- Även om det inte kommer att behövas operation igen vore det fantastiskt att få träffa Joyce och hennes familj igen och att få kunna följa dem genom livet, säger Petra.

Uppdraget på Madagaskar varade i tolv dagar, en upplevelse som är hårt ansträngande både fysiskt och psykiskt. Men det blev ingen vila när Petra kom hem:
- Det blir väldigt intensivt och det var en lång resa hem, men jag behövdes på jobbet så det blev ingen vila emellan. Men nu börjar jag känna mig som vanligt igen, även om det ska bli väldigt skönt med helg, säger Petra och ler.

Kommer du åka på fler uppdrag för Operation Smile?
- jag hoppas jag får åka på många, många uppdrag i framtiden. Jag skulle gärna vilja åka 1-2 gånger per år i resten av mitt liv så länga jag klarar av det, säger Petra med ett leende.7 september 2015

Uppdrag på sjukhusfartyget USNS ComfortMalin Hakelius, som du kanske känner igen från TV4-dokumentären ”Nazifas Leende”, är plastikkirurg och volontär för Operation Smile.  I mitten av september åker hon på ett ovanligt uppdrag till Haiti. Nämligen på ett sjukhusfartyg.
- Det är väl alltid en spänd förväntan inför ett uppdrag, men det ska bli jätteroligt att åka, säger Malin.

Det blir första gången Malin åker på uppdrag i Haiti och också första gången hon genomför ett uppdrag på ett fartyg, närmare bestämt på den amerikanska flottans sjukhusfartyg USNS Comfort. Anledningen till att man gör uppdraget på fartyget är för att man ska nå ut till orter man annars inte kunnat.

Hur skiljer sig då det här från andra uppdrag?
- Vi kommer säkert att ha finare faciliteter på båten än vad man är van vid på andra uppdrag, vilket såklart underlättar. Patienterna är ju alltid detsamma, det som skiljer är miljön runtomkring och hur man själv bor. Annars så vet jag inte så mycket så här iförhand än att vi kommer att sova på loft sängar. Men det kommer nog att gå bra, säger Malin och ler.

Malin har arbetat för Operation Smile sedan starten i Sverige 2010, och sedan dess hunnit med att åka på många uppdrag, så många att hon själv har tappat räkningen:
- Jag kommer faktiskt inte ihåg hur många uppdrag det blivit, men åtminstone två uppdrag per år har det blivit, säger Malin.

Vad är det som driver dig och ditt engagemang?
- Det är det här jag gör och det jag brinner för. Både hemma i mitt arbete och på de här uppdragen, att hjälpa barn med ansiktsmissbildningar och kunna ge dem chansen till ett nytt liv. Hemma finns det ju hjälp att få, men i de här länderna är de väldigt utlämnade och det är det som driver mig att fortsätta att åka. Det är förhållandevis lite pengar för en stor förändring för barnen och mitt mål är att barnen ska få gå i skolan. De ska få möjlighet att utbilda sig, säger Malin.

Många känner säkert igen dig från dokumentären Nazifas Leende, hur var det att spela in dokumentären?
- Det var jättekul. Det var roligt att få träffa gamla patienter igen och framförallt Nazifa. Oftast så har man ju inte någon möjlighet att träffa patienterna igen, så det var kul, säger Malin.

Tror du att du kommer att få träffa Nazifa igen?
Jag har ingen aning… Men det hade varit väldigt trevligt, säger Malin med ett leende.


Uppdraget på Haiti genomförs 10 – 20 september 2015.27 augusti 2015

Kommande uppdrag - MadagaskarI september ska Operation Smile för tolfte gången åka på uppdrag till Madagaskar. Totalt har vi genom de tidigare uppdragen lyckats operera och förändra livet för 1600 barn och vuxna med LKG (läpp-käk-gomspalt). Det kommande uppdraget har som målsättning att öka den siffran med 125 nya operationer, förutom att följa upp patienter som fått en operation tidigare.

Över 70 medicinska och icke-medicinska volontärer från hela världen samlas på Madagaskar, åtta av dem från Sverige. En av dem är Petra Peterson, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Karolinska sjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Petra har varit med på flera uppdrag tidigare, där ett av dessa var i just Madagaskar.
- Jag hoppas kunna träffa några av de patienter vi opererade förra året. Det är så viktigt med uppföljning av våra patienter för att se hur det har gått och om vi behöver göra ytterligare operationer. Vi vill ju veta att det fortsätter gå bra för våra patienter, och vi vill kunna erbjuda en vård som liknar den vi har i ett land som Sverige eller USA och då innefattar det en uppföljning efter operationerna, säger Petra Peterson, plastikkirurg Operation Smile Sverige.

Utöver operationerna kommer Petra även hjälpa till med att utbilda den lokala sjukvårdspersonalen:
- Det känns också som en ynnest att få lära ut det jag kan till blivande kirurger i Madagaskar. Det är en del av mitt uppdrag, för varje operation jag gör vill jag kunna lära ut det jag kan till någon annan. Det känns minst lika viktigt som själva operationen, säger Petra.

Madagaskar är ett mycket utsatt land där mer än 90 % av befolkningen lever på under 20 kronor per dag. Behovet av kirurgisk vård i landet är mycket stort, delvis på grund av bristen på kirurger. Under uppdragen tidigare har det strömmat in patienter – förra året kom cirka 800 patienter för att söka hjälp.


Du kan följa Petra och de andra volontärerna på Madagaskar på våra konton på sociala medier:

Facebook

Instagram25 augusti 2015

Välgörenhetsgolfen 2015 - En succé!En halv miljon kronor insamlade till Operation Smile

Igår var det dags för välgörenhetsgolfen på Djursholms GK som för andra årets arrangerades till förmån för Operation Smile. I fjol lyckades man samla in 250 000 kr och målsättningen var att slå det i år. Något man lyckades med och mer där till. Över en halv miljon kronor samlades in till förmån för Operation Smile! En helt fantastisk insats som kommer kunna förändra livet för över 200 barn.

I startfältet fanns kända profiler som spelade tillsammans med privatpersoner och företag som köpte in sig för att spela. Men vad var det som fick dessa personer att engagera sig i välgörenhetsgolfen till förmån för Operation Smile?

Ernst Billgren
- Ofta krävs det så mycket pengar, men här räcker det ju med 2400 kr för att ett helt liv ska kunna förändras. Det är så livsförstörande det som de lider av och ändå går det så lätt att förändra.

Helen Alfredsson
- Viktigaste är väl att man kan ge ett leende till en annan människa.  Ett leende är ju den finaste gåvan man kan ge en annan människa. En operation påverkar ju en annan människa så fundamentalt.

Steffo Törnquist
- Det finns en konkret koppling mellan krona och nytta vilket bidrar till lusten att vara med här. Det är också en dimension i att det sorgliga i att barn lider så mycket trots att det är så enkelt att åtgärda.

Catrin Nilsmark
- Såg dokumentären Nazifas leende så då satt man ju hemma och grät. Har man möjlighet så är det världens enklaste sak att gå ut och spela 18 hål om man lyckas förändra några barns liv. Kul när det blir så specifikt att man vet vad det kostar och man ser direkt resultat. Klockrent.

Leif Ahrle
- För mig är det inte så mycket att snacka om. Det är fantastiskt om man kan vara med och bidra på något sätt. De här läkarna och sjukskötarna ställer ju upp gratis så varför ska inte vi vara med och bidra på något sätt.

Janne Schaffer
- Det är den enda typen av golf jag kan tänka mig att vara med på. Jag tycker att jag fått så mycket till skänks genom musiken och jag har kommit upp i den åldern att jag känner att jag måste göra nytta. Kan jag göra en insats för en annan människa så gör jag gärna det.

Patrik Isaksson
- Får ju ofta frågan om att vara med om att ställa upp på sådana här saker. När det är för något sånt här så får man lägga tid på det. Det är så viktigt. Det förändrar ju verkligen barns liv. 

Mattias Öhlund
- Det är viktigt att vara med och stötta det här. Jag har ju själv barn så jag brinner för såna här saker. Operation Smile verkar vara en fantastisk organisation så förhoppningsvis blir det mer i framtiden.

Hasse Brontén
- Jag jobbade som polis tidigare. Och jag får ofta frågan om jag saknar mitt yrke. Nej det gör jag inte. Men jag kan sakna den där känslan av att komma hem från jobbet och känna att man varit med och hjälpt en annan människa. Det finns något oerhört berikande i att hjälpa en annan människa, så kan man bidra så gör jag gärna det!

Georg Pehrs, Johnson & Johnson
- Med de små medel det tar att förändra en människas liv, och inte bara en människa liv utan hela deras familjs liv, känns det självklart att vara med och stötta en sådan organisation.

Markus Edblad
- För mig är det rätt enkelt. När man ser de här knattarna må så dåligt… Jag blev mobbad när jag var liten, enbart för att jag hade lite för omoderna kläder, typ. Men när man ser de här barnen bli så utstötta, det är inte okey. Så om vi kan göra det allra minsta för att hjälpa till då gör jag gärna det!

Carl Christenson, Nordea Market
- Vi tycker det är ett fint tillfälle att ha en fin dag I ett så här gott syfte. Kombinationen var strålande! Man känner att även de mindre bidragen kan göra stor skillnad. Man behöver inte jättemycket fantasi för att se att en operation gör väldigt stor skillnad.

Stefano Catenacci
- Jag tycker allt som har med barn att göra är viktigt. Tycker Operation Smile är suveränt. Tänk att få hjälpa ett litet barn som föds med en ansiktsmissbildning att kunna le igen eller att bara få vara människa.21 augusti 2015

Eldsjälarna bakom välgörenhetsgolfenFörra årets succé med välgörenhetsgolf på Djursholms GK där 250 000 kronor samlades in till förmån för Operation Smile är nu tillbaks på måndag. Då är målsättningen att samla in ännu mer pengar. Men vilka är personerna bakom initiativet och vad driver deras engagemang? Möt initiativtagarna Cecilia och Magnus Birke.

Det var Cecilia som fick upp ögonen för Operation Smile via en väninna som behövde hjälp att anordna en välgörenhetsgala till förmån för Operation Smile:
- Jag blev väldigt berörd av Operation Smiles arbete. I min familj finns nämligen en historia av läpp- och gomspalt. Min mamma hade ett syskon som föddes med både läpp- och gomspalt och på den tiden var kunskapen låg. Därför gömdes han undan och skickades bort till en institution när han bara var två år gammal. Det är inte många som vet att det till och med har gått till så här i Sverige, säger Cecilia Birke.

När hon fick frågan att hjälpa till med välgörenhetsgalan var det en självklarhet och hon gick in helhjärtat för det:
- Jag satt och handskrev inbjudningar flera dagar i rad tills armen knappt orkade skriva längre, säger Cecilia.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig och så var fallet med galan som inte fick den responsen man hoppats på. Här kunde historien också ha slutat, men som tack för sitt engagemang med galan blev Cecilia och maken Magnus inbjudna till en lunch där de träffade grundarna för Operation Smile, Bill och Kathy Magee. Ett möte som de sent kommer att glömma:
- De var fantastiska människor och efter mötet fick jag ny energi och kände att jag måste göra något för att hjälpa till, säger Cecilia.

Det var nu idén om välgörenhetsgolfen föddes då maken Magnus är ordförande i golfklubben Djursholms GK. Lyckligtvis nappade också styrelsen i föreningen på idén, då man ser ett stort värde i att arbeta med sociala frågor. Sagt och gjort så började arbetet med att locka kända profiler till att ställa upp och spela.
- Vissa kände vi sedan tidigare, men andra fick vi jaga lite. Vi hade till exempel hört att Mats Sundin nyligen flyttat till Djursholm, så jag skrev ihop ett brev och lade det i hans postlåda. Bara några dagar senare hörde han av sig, vi träffades på klubben och han lovade att ställa upp, säger Cecilia.

Efter mycket hårt arbete fick de ihop ett startfält med kända profiler och företag som köpte in sig för att spela. Det hela avslutades även med en lunch och auktion där ytterligare pengar samlades ihop. Dagen blev en succé och det var en självklarhet att det skulle bli av även i år.
- Vi bor här på Djursholm och är otroligt lyckligt lottade och gynnade på många sätt och det här är ett sätt för oss att ge tillbaka. Det kommer att bli ca 100 personer på måndag och vi har valt att inte göra det större än så för att behålla den goda, familjära stämningen som var förra året. Men vi har höjt priset för att vi ska få in ännu mer pengar i år och bara anmälningarna har dragit in 300 000 kronor säger Magnus Birke.

Slutligen, vad ser ni mest fram emot med måndagens tävling?
- Alla glada människor, säger Cecilia med ett stort leende.10 juli 2015

Ung Volontär till ledarskapskonferens i USAUngdomar från hela världen utbyter idéer

Denusha Sharma, 17 år från Linköping, åker i juli  till Operation Smiles årliga ungdomsledarskapskonferens, som i år hålls i Kalifornien, USA.

På ISLC, som konferensen kallas, får ungdomar som är aktiva volontärer inom Operation Smile lära sig mer om ledarskap, olika sätt att utveckla sin ungdomsgrupp genom att sprida kunskap om Operation Smile och samla in pengar. Inspirationen och motivationen är på topp och idéer sprids som löpeld när ungdomar från hela världen får dela med sig av sina idéer till andra.

Denusha har varit aktiv inom Operation Smile unga volontärer sen snart två år tillbaka. Det började med att två unga volontärer kom till Katedralskolan i Linköping och höll ett föredrag om Operation Smile och hur man som ungdom kan vara med och göra skillnad. Denusha började då involvera sig och har två år i rad varit med och anordnat Operation Beach, som är en beachvolleyboll tävling för gymnasiet (och nästa år även grundkolan) där olika lag tävlar mot varandra och intäkterna går oavkortat till Operation Smile. Det började som en idé som sedan vuxit och nu är det en årlig tävling som aktiverar ungdomar och sprider Operation Smile, säger Denusha.

Hon sitter som ordförande för Unga volontärer Linköping och vet redan nu att vill fortsätta engagera sig inom Operation Smile ett bra tag till. Hennes drivkraft är att hon får vara med att göra skillnad och göra världen lite bättre. Hennes dröm är att få åka på uppdrag och vara med att se förändringen från fältet.

Denusha har stora förväntningar på konferensen: ”Jag ser framemot att träffa alla och se hur alla unga jobbar med Operation Smile utanför Sverige och lära mig från dem.”

Och det är precis det som Denusha tror på ”Varje individ kan göra något. Det räcker med att en person tar initiativ till att göra en förändring, oavsett vem man är eller kommer ifrån. Bara man tar initiativ så kommer fler ansluta och idéer blir verklighet.”26 juni 2015

Sen operation av gomspalt gör ingen skillnad för taletStudier gjorda av Operation Smile-volontärer visar problemen

 Under den pågående europeiska kraniofaciala kongressen i Göteborg presenterades på fredagen ett stort antal studier kring LKG gjorda i låginkomstländer, bland annat i Guwahati i provinsen Assam i nordöstra Indien.

Björn Schönmeyr, (ST-läkare inom plastikkirurgi i Malmö) som arbetat för Operation Smiles räkning på Guwahati Comprehensive Cleft Care Center (GC4) under ett år, är en av dem som redovisar studier gjorda på kliniken..

I en av studierna har han, tillsammans med bland andra logopeden Liisi Raud Westberg, studerat möjligheterna till talförbättring hos patienter som opererats för gomspalt för första gånger efter sju års ålder. Och resultaten av studien visar på begränsade möjligheter till talförbättring efter en sen gomspaltsreparation. 

Med hjälp av röstinspelningar före och efter operation som analyserats av fyra lokala lekmän och sex internationella logopeder har man kommit fram till en tydlig trend av förbättring av talet i 6 av 31 fall. Ändå var 78 procent av patienterna nöjda med operationen, och 72 procent upplevde att deras tal hade förbättrats.

– Vår slutsats är att, trots att majoriteten av patienterna som genomgår en sen primär gomspaltoperation är nöjda med kirurgin och uppfattar att talet förbättrats, så är möjligheterna till talförbättring begränsade. Min slutsats för egen del är att jag kommer att vara restriktiv i min bedömning inför eventuell operation i den här typen av fall, åtminstone när det gäller utsikten att kunna förbättra talet, säger Björn Schönmeyr.

 

 
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på