Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter26 juni 2015

Sen operation av gomspalt gör ingen skillnad för taletStudier gjorda av Operation Smile-volontärer visar problemen

 Under den pågående europeiska kraniofaciala kongressen i Göteborg presenterades på fredagen ett stort antal studier kring LKG gjorda i låginkomstländer, bland annat i Guwahati i provinsen Assam i nordöstra Indien.

Björn Schönmeyr, (ST-läkare inom plastikkirurgi i Malmö) som arbetat för Operation Smiles räkning på Guwahati Comprehensive Cleft Care Center (GC4) under ett år, är en av dem som redovisar studier gjorda på kliniken..

I en av studierna har han, tillsammans med bland andra logopeden Liisi Raud Westberg, studerat möjligheterna till talförbättring hos patienter som opererats för gomspalt för första gånger efter sju års ålder. Och resultaten av studien visar på begränsade möjligheter till talförbättring efter en sen gomspaltsreparation. 

Med hjälp av röstinspelningar före och efter operation som analyserats av fyra lokala lekmän och sex internationella logopeder har man kommit fram till en tydlig trend av förbättring av talet i 6 av 31 fall. Ändå var 78 procent av patienterna nöjda med operationen, och 72 procent upplevde att deras tal hade förbättrats.

– Vår slutsats är att, trots att majoriteten av patienterna som genomgår en sen primär gomspaltoperation är nöjda med kirurgin och uppfattar att talet förbättrats, så är möjligheterna till talförbättring begränsade. Min slutsats för egen del är att jag kommer att vara restriktiv i min bedömning inför eventuell operation i den här typen av fall, åtminstone när det gäller utsikten att kunna förbättra talet, säger Björn Schönmeyr.

 

 22 juni 2015

Operation Smile-volontärer föreläser om forskning på kongressEuropeiska kraniofaciala kongressen samlar expertis i Göteborg

På onsdag samlas plastikkirurger, logopeder, ortodontister och andra yrkesgrupper, som till vardags jobbar i teamen kring barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt, till en internationell kongress i Göteborg.

Många av de över 600 deltagare som är på plats vid den 10:e europeiska kraniofaciala kongressen mellan den 24-27 juni, är också volontärer för Operation Smile. En av dem är plastikkirurgen Jan Lilja, som varit ute på fler än 50 volontärresor under sitt långa yrkesliv - bland annat för Operation Smile (senast i Madagaskar hösten 2014).

Jan Lilja, som är hederspresident för kongressen och som också ingår i Operation Smiles medicinska råd, ska under kongressen visa den operationsmetod han och hans kollegor i Göteborg utvecklat. Långtidsuppföljningar visar på mycket goda resultat både när det gäller tillväxt av ben i käke och gom och på talet. Och det är bland annat denna metod som Jan Lilja spridit under sina många volontäruppdrag.

Programmet de fyra dagarna är fullspäckat, och ökad interaktion inom det kraniofaciala teamet är ett av flera teman. Långtidsuppföljning av operationsresultat är ett annat. Flera av Operation Smiles volontärer kommer att presentera forskning gjord hemma i Sverige men också i Indien.

Läs om kongressen på www.ecc2015.se

5 juni 2015

Operation Smile opererar 750 barn på nytt stort uppdrag i FilippinernaOperation Smile återvänder till Filippinerna på ett nytt, stort uppdrag med målet att operera cirka 750 barn på en dryg vecka. Över 300 volontärer från ett tiotal länder samlas i fem städer för att genomföra så många operationer som möjligt.

Loraine, sex år, föddes med läpp- och gomspalt och hade svårt att äta, tala och hon gick inte i skolan av rädsla för trakasserier. Förra året fick Loraine sin läpp opererad av Operation Smile. Nästa vecka återvänder hon till sjukhuset för ännu en operation, nu av gommen, och hon är därmed ett av hundratals barn som nu ska få hjälp av Operation Smile.

Uppdraget i Filippinerna genomförs för andra året i rad med stöd av Svenska PostkodLotteriet. Förra året opererades 751 barn med läpp- eller gomspalt och i år räknar man med att operera minst lika många; barn från fattiga familjer som annars aldrig hade fått hjälp.

Operation Smiles medicinska volontärer är på plats mellan den 12:e och   20:e juni.

– Det är fantastiskt att vi nu kan återvända till Filippinerna och ta hand om barn som Loraine, som behöver ännu en operation för att kunna lära sig tala ordentligt. Det är många som behöver hjälp och som utan en operation hamnar i ett utanförskap som är svårt att föreställa sig, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare på Operation Smile.

Fem städer får besök: Pampanga, Manila, Cebu City, Bacolod City och Davao City. De medicinska volontärerna, från många olika länder, arbetar under uppdraget i multinationella team, bestående av bland annat plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder.   

I Filippinerna föds ett barn per 500 med läpp-, käk-, eller gomspalt (LKG), en av de vanligaste medfödda defekterna på nyfödda världen över. Bara i Filippinerna innebär det 5 000 nyfödda LKG-barn årligen. Sedan 1982 har ungefär 140 000 barn med den här typen av ansiktsdeformitet fötts i landet och 100 000 har ännu inte har fått en operation.28 maj 2015

Behåll avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer!Sedan 1 januari 2012 har man som privatperson haft möjlighet till skattereduktion för gåvor till ideella organisationer som arbetar med social hjälpverksamhet och forskning. (för gåvor till Operation Smile sedan 2013).

För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda och som mest kan man få 1500 kr tillbaka. Trots reformens begränsningar när det gäller beloppsgränser och godkända ändamål så har den stimulerat till ett ökat givande som skapar resurser för en mängd samhällsnyttiga verksamheter.

En stark ideell sektor är en förutsättning för att klara flera av de växande samhällsproblem som Sverige och omvärlden står inför idag. Skattereduktion för gåvor är inte bara viktig för civilsamhället utan för hela samhället i stort.

Nu vill regeringen att skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer slopas, medan skatteavdrag såsom RUT och ROT lever kvar. Om förslaget går igenom så innebär det att ideella organisationer i Sverige riskerar att gå miste om 250 miljoner kronor – varje år.

Vi ifrågasätter därför logiken i att det är okej att göra skatteavdrag för att hjälpa sig själv – men inte för att hjälpa andra.

Läs mer och göra din röst hörd på 250miljonersfragan.se
22 maj 2015

Se dokumentären Nazifas leende här!Operation Smiles arbete på fält skildras i gripande dokumentär i TV4

Missade ni chansen att se dokumentären Nazifas leende på TV4 den 21 maj? Filmen skildrar den lilla etiopiska flickan Nazifas starka livsöde. Hon föddes med läppspalt och fick leva utstött och undangömd i en hydda de första fyra åren av sitt liv innan hennes pappa fick höra talas om Operation Smile och kunde ta henne till Addis Abeba för en operation. Men en olycka gjorde operationen förgäves och allt fick göras om. I filmen får vi följa plastikkirurgen Malin Hakelius och sjuksköterskan Rikard Larsson när de återvänder för att operera flickan igen och sedan efter tre år söker upp henne i hembyn för att se hur hon lever idag. 

Se filmen här!

21 maj 2015

Kirurgen Malin Hakelius intervjuad i Nyhetsmorgon, TV4Dokumentären Nazifas leende sänds på TV4 ikväll 21:00

Ikväll sänds dokumentären Nazifas leende i TV4 kl.21:00. Filmen skildrar Operation Smiles arbete i fält i Etiopien och framförallt hur kirurgen Malin Hakelius förändrar livet för en flicka som fötts med  läppspalt. I morse blev Malin Hakelius, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, intervjuad i TV4:s Nyhetsmorgon. Se klippet här.  

11 maj 2015

400 barn opereras ombord på USNS ComfortAmerikanska flottan samarbetar med Operation Smile

USNS Comfort – ett stort sjukhusskepp som tillhör den amerikanska marinen – är ute på ett fem månader långt uppdrag i elva länder (1 april-1 sept, 2015).

Operation Smile har för sjunde gången blivit inbjudna att delta i ett gemensamt uppdrag med USNS Comfort och kommer att ha inte mindre än 50 volontärer med på fartyget i följande länder; Nicaragua, Panama, Dominikanska republiken och Haiti. Bland volontärerna finns plastikkirurger, narkosläkare, sjuksystrar, tandläkare, logopeder och journalförare. Av de 50 volontärerna kommer fem stycken från Sverige.

Under uppdragen på fartyget USNS Comfort ska Operation Smile totalt operera cirka 400 barn/patienter, 100 i vardera land.

Först ut är Nicaragua; dit det svenska teamet flyger nu på torsdag den 14 maj. Fem volontärer från Operation Smile ska alltså ha sjukhusfartyget som sin arbetsplats, men parallellt med det marina uppdraget utför Operation Smile landbaserade uppdrag på fyra andra platser i Nicaragua. Totalt är det hela 19 svenskar som lämnar Sverige för att ge sig ut på uppdrag och hjälpa barn med läpp- och gomspalt i Nicaragua.

Tidigare samarbeten mellan Operation Smile och USNS Comfort har skett mellan 2006 och 2010.24 april 2015

Ny tid för dokumentären" Nazifas leende" i TV4Förlängning i ishockey-final ändrade tablån

Dokumentären Nazifas leende har fått en ny sändningstid i TV4 den 21 maj kl. 21:00. Det var efter att det blev förlängning i torsdagens SM-final i ishockey som en tablåändring fick göras på TV4. Programmet Badhotellet,som skulle sändas då, har nu flyttats till söndag 26 april kl. 20:00 då Nazifas leende skulle ha sänts.

Om dokumentären:

Nazifa
föddes med ett stort, gapande hål i läppen och upp
i näsan; ett ansikte som väckte anstöt och
rädsla hos dem som såg henne. Sina första fyra år t
illbringade hon i mörker, undangömd från
grannarna i byn i Etiopien.

– Inte ens hennes syskon ville dricka ur samma mugg

 

som hon. Barnen lekte en lek där de kastade
sten för att träffa hålet i hennes läpp, berättar N
azifas pappa,
Sherab Ababoru
.
Det föräldrarna inte visste var att Nazifa led av e
n mycket vanlig missbildning: läpp-käk-gomspalt,
LKG. LKG är en av de allra vanligaste medfödda miss
bildningarna hos människor och drabbar ungefär
1 av 500 nyfödda, överallt i världen. Med en förhål
landevis enkel operation kan livet dock förändras
på bara någon timme!
När hjälporganisationen Operation Smile kom till hu
vudstaden Addis Abeba för att operera
hundratals barn spred sig ryktet och Nazifas pappa
tog med sig dottern för att försöka hjälpa henne
till ett nytt liv.
På sjukhuset träffade de volontären och plastikkiru
rgen
Malin Hakelius
som opererade flickan under
svåra omständigheter, men en tragisk olyckshändelse
gjorde sedan att allt kom att bli förgäves.
Malin och en av teamets sjuksköterskor,
Rikard Larson
, bestämde sig för att återvända till Etiopien
för att hjälpa flickan. Det resulterade i ytterliga
re en operation, omgärdad av risker.
Denna nyproducerade dokumentär skildrar den gripand
e berättelsen om Nazifa och hennes
kärleksfulla pappa och deras möte med Malin och Rik
ard, tre år efter den andra operationen.

Nazifa föddes med ett stort, gapande hål i läppen och upp i näsan; ett ansikte som väckte anstöt och rädsla hos dem som såg henne. Sina första fyra år tillbringade hon i mörker, undangömd från grannarna i byn i Etiopien.

- Inte ens hennes syskon ville dricka ur samma mugg som hon. Barnen lekte en lek där de kastade sten för att träffa hålet i hennes läpp, berättar Nazifas pappa, Sherab Ababoru.

Det föräldrarna inte visste var att Nazifa led av en mycket vanlig missbildning: läpp-käk-gomspalt, LKG. LKG är en av de allra vanligaste medfödda missbildningarna hos människor och drabbar ungefär 1 av 500 nyfödda, överallt i världen. Med en förhållandevis enkel operation kan livet dock förändras på bara någon timme!

När hjälporganisationen Operation Smile kom till huvudstaden Addis Abeba för att operera hundratals barn spred sig ryktet och Nazifas pappa tog med sig dottern för att försöka hjälpa henne till ett nytt liv. På sjukhuset träffade de volontären och plastikkirurgen Malin Hakelius som opererade flickan under svåra omständigheter, men en tragisk olyckshändelse gjorde sedan att allt kom att bli förgäves.

Malin och en av teamets sjuksköterskor, Rikard Larson, bestämde sig för att återvända till Etiopien för att hjälpa flickan. Det resulterade i ytterligare en operation, omgärdad av risker.

Denna nyproducerade dokumentär skildrar den gripande berättelsen om Nazifa och hennes kärleksfulla pappa och deras möte med Malin och Rikard, tre år efter den andra operationen.

Se trailern här!19 april 2015

Petra Petersson, plastikkirurg intervjuad i Mede i P4Temat: plastikkirurgi inte bara skönhetsoperationer

I fredags intervjuades Operations Smiles volontär Petra Peterson av Petra Mede i radioprogrammet Mede i P4. Intervjun handlade om vår verksamhet och vad vi gör på fältet. Temat för dagen var plastikkirurgi som många kopplar ihop med rent estetiska skönhetsoperationer. Petra Peterson, som till vardags är plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, vet förstås bättre. Lyssna på intervjun här!

5 mars 2015

Operation Smile får 11,6 Mkr i stöd från PostkodLotterietUtökad kirurgisk kapacitet på Madagaskar blir nytt specialprojekt

Operation Smile har tilldelats totalt 11,6 miljoner kronor i Svenska PostkodLotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare – ett 50-tal organisationer som arbetar för en bättre värld. Fem miljoner kronor  går till operationer för barn och vuxna med allvarliga ansiktsdeformiteter och 6,6 miljoner kronor till ett särskilt projekt för att utöka den kirurgiska kapaciteten och kompetensen på Madagaskar.

Stödet vi får genom lottköparna och från Svenska PostkodLotteriet är ovärderligt för oss. Tack vare detta stöd kan vi förändra hundratals barns liv för alltid, men också jobba mot en långsiktig förändring i de länderna vi arbetar, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare på Operation Smile.

Med stöd från PostkodLotteriet genomförde Operation Smile förra året två stora operationsuppdrag i Filippinerna och i Vietnam. Under ett par intensiva veckor i de båda länderna fick mer än tusen barn en kostnadsfri operation som innebär en omvälvande förändring och skapar framtidshopp inte bara för individerna men också för deras anhöriga. 

Med årets fina utdelning kommer vi kunna fortsätta det arbetet som på sikt förhoppningsvis ska leda till att inget barn i världen ska behöva kränkas eller leva undangömt på grund av en deformitet som går att operera, säger Cajsa Wiking.

PostkodLotteriet har en vision om en bättre värld för människor, djur och miljö. Vi är därför glada och stolta över att kunna fördela hela vårt överskott till Operation Smile och ytterligare 52 fantastiska ideella organisationer, säger Cecilia Bergendahl, vice vd Novamedia Sverige AB som driver PostkodLotteriet.

Varje år genomförs mer än 234 miljoner operationer runt om i världen.  Men det är den rika tredjedelen av världens befolkning som får 75% av alla kirurgiska ingrepp som genomförs i världen medan den fattigaste tredjedelen bara får 3,5% av operationerna.

På Madagaskar finns bara 1 läkare på 10 000 invånare. På grund av bristen på utbildade kirurger i Madagaskar får barn med medfödda handikapp, som t ex klumpfot eller läpp-käk-gomspalt, ingen operation alls vilket leder till ett livslångt lidande. Akuta och livshotande tillstånd, som t ex blindtarmsinflammationer eller svåra förlossningar, leder till onödiga dödsfall.

Med hjälp av stödet från PostkodLotteriet ska Operation Smile tillsammans med lokala hälsovårdmyndigheter bygga upp en bredare kirurgisk kapacitet i syfte att möjliggöra fler och säkrare operationer på kort och på lång sikt.

Tack  vare lottköparna i Svenska PostkodLotteriet kan vi genomföra dessa operationer. Se vår film här!

Nedan ser du några av barnen från vårt uppdrag i Tamtave, Madagaskar i september 2014 samt Rickard Sjöberg och Cajsa Wiking vid den årliga utdelningen för Postkod Lotteriets förmånstagare.
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på