Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter27 augusti 2015

Kommande uppdrag - MadagaskarDen 4 – 11 september ska Operation Smile för tolfte gången att åka på uppdrag till Madagaskar. Totalt har vi genom de tidigare uppdragen lyckats operera och förändra livet för 1600 barn och vuxna med LKG (läpp-käk-gomspalt). Det kommande uppdraget har som målsättning att öka den siffran med 125 nya operationer, förutom att följa upp patienter som fått en operation tidigare.

Över 70 medicinska och icke-medicinska volontärer från hela världen samlas på Madagaskar, åtta av dem från Sverige. En av dem är Petra Peterson, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Karolinska sjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Petra har varit med på flera uppdrag tidigare, där ett av dessa var i just Madagaskar.
- Jag hoppas kunna träffa några av de patienter vi opererade förra året. Det är så viktigt med uppföljning av våra patienter för att se hur det har gått och om vi behöver göra ytterligare operationer. Vi vill ju veta att det fortsätter gå bra för våra patienter, och vi vill kunna erbjuda en vård som liknar den vi har i ett land som Sverige eller USA och då innefattar det en uppföljning efter operationerna, säger Petra Peterson, plastikkirurg Operation Smile Sverige.

Utöver operationerna kommer Petra även hjälpa till med att utbilda den lokala sjukvårdspersonalen:
- Det känns också som en ynnest att få lära ut det jag kan till blivande kirurger i Madagaskar. Det är en del av mitt uppdrag, för varje operation jag gör vill jag kunna lära ut det jag kan till någon annan. Det känns minst lika viktigt som själva operationen, säger Petra.

Madagaskar är ett mycket utsatt land där mer än 90 % av befolkningen lever på under 20 kronor per dag. Behovet av kirurgisk vård i landet är mycket stort, delvis på grund av bristen på kirurger. Under uppdragen tidigare har det strömmat in patienter – förra året kom cirka 800 patienter för att söka hjälp.


Du kan följa Petra och de andra volontärerna på Madagaskar på våra konton på sociala medier:

Facebook

Instagram25 augusti 2015

Välgörenhetsgolfen 2015 - En succé!En halv miljon kronor insamlade till Operation Smile

Igår var det dags för välgörenhetsgolfen på Djursholms GK som för andra årets arrangerades till förmån för Operation Smile. I fjol lyckades man samla in 250 000 kr och målsättningen var att slå det i år. Något man lyckades med och mer där till. Över en halv miljon kronor samlades in till förmån för Operation Smile! En helt fantastisk insats som kommer kunna förändra livet för över 200 barn.

I startfältet fanns kända profiler som spelade tillsammans med privatpersoner och företag som köpte in sig för att spela. Men vad var det som fick dessa personer att engagera sig i välgörenhetsgolfen till förmån för Operation Smile?

Ernst Billgren
- Ofta krävs det så mycket pengar, men här räcker det ju med 2400 kr för att ett helt liv ska kunna förändras. Det är så livsförstörande det som de lider av och ändå går det så lätt att förändra.

Helen Alfredsson
- Viktigaste är väl att man kan ge ett leende till en annan människa.  Ett leende är ju den finaste gåvan man kan ge en annan människa. En operation påverkar ju en annan människa så fundamentalt.

Steffo Törnquist
- Det finns en konkret koppling mellan krona och nytta vilket bidrar till lusten att vara med här. Det är också en dimension i att det sorgliga i att barn lider så mycket trots att det är så enkelt att åtgärda.

Catrin Nilsmark
- Såg dokumentären Nazifas leende så då satt man ju hemma och grät. Har man möjlighet så är det världens enklaste sak att gå ut och spela 18 hål om man lyckas förändra några barns liv. Kul när det blir så specifikt att man vet vad det kostar och man ser direkt resultat. Klockrent.

Leif Ahrle
- För mig är det inte så mycket att snacka om. Det är fantastiskt om man kan vara med och bidra på något sätt. De här läkarna och sjukskötarna ställer ju upp gratis så varför ska inte vi vara med och bidra på något sätt.

Janne Schaffer
- Det är den enda typen av golf jag kan tänka mig att vara med på. Jag tycker att jag fått så mycket till skänks genom musiken och jag har kommit upp i den åldern att jag känner att jag måste göra nytta. Kan jag göra en insats för en annan människa så gör jag gärna det.

Patrik Isaksson
- Får ju ofta frågan om att vara med om att ställa upp på sådana här saker. När det är för något sånt här så får man lägga tid på det. Det är så viktigt. Det förändrar ju verkligen barns liv. 

Mattias Öhlund
- Det är viktigt att vara med och stötta det här. Jag har ju själv barn så jag brinner för såna här saker. Operation Smile verkar vara en fantastisk organisation så förhoppningsvis blir det mer i framtiden.

Hasse Brontén
- Jag jobbade som polis tidigare. Och jag får ofta frågan om jag saknar mitt yrke. Nej det gör jag inte. Men jag kan sakna den där känslan av att komma hem från jobbet och känna att man varit med och hjälpt en annan människa. Det finns något oerhört berikande i att hjälpa en annan människa, så kan man bidra så gör jag gärna det!

Georg Pehrs, Johnson & Johnson
- Med de små medel det tar att förändra en människas liv, och inte bara en människa liv utan hela deras familjs liv, känns det självklart att vara med och stötta en sådan organisation.

Markus Edblad
- För mig är det rätt enkelt. När man ser de här knattarna må så dåligt… Jag blev mobbad när jag var liten, enbart för att jag hade lite för omoderna kläder, typ. Men när man ser de här barnen bli så utstötta, det är inte okey. Så om vi kan göra det allra minsta för att hjälpa till då gör jag gärna det!

Carl Christenson, Nordea Market
- Vi tycker det är ett fint tillfälle att ha en fin dag I ett så här gott syfte. Kombinationen var strålande! Man känner att även de mindre bidragen kan göra stor skillnad. Man behöver inte jättemycket fantasi för att se att en operation gör väldigt stor skillnad.

Stefano Catenacci
- Jag tycker allt som har med barn att göra är viktigt. Tycker Operation Smile är suveränt. Tänk att få hjälpa ett litet barn som föds med en ansiktsmissbildning att kunna le igen eller att bara få vara människa.21 augusti 2015

Eldsjälarna bakom välgörenhetsgolfenFörra årets succé med välgörenhetsgolf på Djursholms GK där 250 000 kronor samlades in till förmån för Operation Smile är nu tillbaks på måndag. Då är målsättningen att samla in ännu mer pengar. Men vilka är personerna bakom initiativet och vad driver deras engagemang? Möt initiativtagarna Cecilia och Magnus Birke.

Det var Cecilia som fick upp ögonen för Operation Smile via en väninna som behövde hjälp att anordna en välgörenhetsgala till förmån för Operation Smile:
- Jag blev väldigt berörd av Operation Smiles arbete. I min familj finns nämligen en historia av läpp- och gomspalt. Min mamma hade ett syskon som föddes med både läpp- och gomspalt och på den tiden var kunskapen låg. Därför gömdes han undan och skickades bort till en institution när han bara var två år gammal. Det är inte många som vet att det till och med har gått till så här i Sverige, säger Cecilia Birke.

När hon fick frågan att hjälpa till med välgörenhetsgalan var det en självklarhet och hon gick in helhjärtat för det:
- Jag satt och handskrev inbjudningar flera dagar i rad tills armen knappt orkade skriva längre, säger Cecilia.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig och så var fallet med galan som inte fick den responsen man hoppats på. Här kunde historien också ha slutat, men som tack för sitt engagemang med galan blev Cecilia och maken Magnus inbjudna till en lunch där de träffade grundarna för Operation Smile, Bill och Kathy Magee. Ett möte som de sent kommer att glömma:
- De var fantastiska människor och efter mötet fick jag ny energi och kände att jag måste göra något för att hjälpa till, säger Cecilia.

Det var nu idén om välgörenhetsgolfen startade då maken Magnus är ordförande i golfklubben Djursholms GK. Lyckligtvis nappade också styrelsen i föreningen på idén, då man ser ett stort värde i att arbeta med sociala frågor. Sagt och gjort så började arbetet med att locka kända profiler till att ställa upp och spela.
- Vissa kände vi sedan tidigare, men andra fick vi jaga lite. Vi hade till exempel hört att Mats Sundin nyligen flyttat till Djursholm, så jag skrev ihop ett brev och lade det i hans postlåda. Bara några dagar senare hörde han av sig, vi träffades på klubben och han lovade att ställa upp, säger Cecilia.

Efter mycket hårt arbete fick de ihop ett startfält med kända profiler och företag som köpte in sig för att spela. Det hela avslutades även med en lunch och auktion där ytterligare pengar samlades ihop. Dagen blev en succé och det var en självklarhet att det skulle bli av även i år.
- Vi bor här på Djursholm och är otroligt lyckligt lottade och gynnade på många sätt och det här är ett sätt för oss att ge tillbaka. Det kommer att bli ca 100 personer på måndag och vi har valt att inte göra det större än så för att behålla den goda, familjära stämningen som var förra året. Men vi har höjt priset för att vi ska få in ännu mer pengar i år och bara anmälningarna har dragit in 300 000 kronor säger Magnus Birke.

Slutligen, vad ser ni mest fram emot med måndagens tävling?
- Alla glada människor, säger Cecilia med ett stort leende.10 juli 2015

Ung Volontär till ledarskapskonferens i USAUngdomar från hela världen utbyter idéer

Denusha Sharma, 17 år från Linköping, åker i juli  till Operation Smiles årliga ungdomsledarskapskonferens, som i år hålls i Kalifornien, USA.

På ISLC, som konferensen kallas, får ungdomar som är aktiva volontärer inom Operation Smile lära sig mer om ledarskap, olika sätt att utveckla sin ungdomsgrupp genom att sprida kunskap om Operation Smile och samla in pengar. Inspirationen och motivationen är på topp och idéer sprids som löpeld när ungdomar från hela världen får dela med sig av sina idéer till andra.

Denusha har varit aktiv inom Operation Smile unga volontärer sen snart två år tillbaka. Det började med att två unga volontärer kom till Katedralskolan i Linköping och höll ett föredrag om Operation Smile och hur man som ungdom kan vara med och göra skillnad. Denusha började då involvera sig och har två år i rad varit med och anordnat Operation Beach, som är en beachvolleyboll tävling för gymnasiet (och nästa år även grundkolan) där olika lag tävlar mot varandra och intäkterna går oavkortat till Operation Smile. Det började som en idé som sedan vuxit och nu är det en årlig tävling som aktiverar ungdomar och sprider Operation Smile, säger Denusha.

Hon sitter som ordförande för Unga volontärer Linköping och vet redan nu att vill fortsätta engagera sig inom Operation Smile ett bra tag till. Hennes drivkraft är att hon får vara med att göra skillnad och göra världen lite bättre. Hennes dröm är att få åka på uppdrag och vara med att se förändringen från fältet.

Denusha har stora förväntningar på konferensen: ”Jag ser framemot att träffa alla och se hur alla unga jobbar med Operation Smile utanför Sverige och lära mig från dem.”

Och det är precis det som Denusha tror på ”Varje individ kan göra något. Det räcker med att en person tar initiativ till att göra en förändring, oavsett vem man är eller kommer ifrån. Bara man tar initiativ så kommer fler ansluta och idéer blir verklighet.”26 juni 2015

Sen operation av gomspalt gör ingen skillnad för taletStudier gjorda av Operation Smile-volontärer visar problemen

 Under den pågående europeiska kraniofaciala kongressen i Göteborg presenterades på fredagen ett stort antal studier kring LKG gjorda i låginkomstländer, bland annat i Guwahati i provinsen Assam i nordöstra Indien.

Björn Schönmeyr, (ST-läkare inom plastikkirurgi i Malmö) som arbetat för Operation Smiles räkning på Guwahati Comprehensive Cleft Care Center (GC4) under ett år, är en av dem som redovisar studier gjorda på kliniken..

I en av studierna har han, tillsammans med bland andra logopeden Liisi Raud Westberg, studerat möjligheterna till talförbättring hos patienter som opererats för gomspalt för första gånger efter sju års ålder. Och resultaten av studien visar på begränsade möjligheter till talförbättring efter en sen gomspaltsreparation. 

Med hjälp av röstinspelningar före och efter operation som analyserats av fyra lokala lekmän och sex internationella logopeder har man kommit fram till en tydlig trend av förbättring av talet i 6 av 31 fall. Ändå var 78 procent av patienterna nöjda med operationen, och 72 procent upplevde att deras tal hade förbättrats.

– Vår slutsats är att, trots att majoriteten av patienterna som genomgår en sen primär gomspaltoperation är nöjda med kirurgin och uppfattar att talet förbättrats, så är möjligheterna till talförbättring begränsade. Min slutsats för egen del är att jag kommer att vara restriktiv i min bedömning inför eventuell operation i den här typen av fall, åtminstone när det gäller utsikten att kunna förbättra talet, säger Björn Schönmeyr.

 

 22 juni 2015

Operation Smile-volontärer föreläser om forskning på kongressEuropeiska kraniofaciala kongressen samlar expertis i Göteborg

På onsdag samlas plastikkirurger, logopeder, ortodontister och andra yrkesgrupper, som till vardags jobbar i teamen kring barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt, till en internationell kongress i Göteborg.

Många av de över 600 deltagare som är på plats vid den 10:e europeiska kraniofaciala kongressen mellan den 24-27 juni, är också volontärer för Operation Smile. En av dem är plastikkirurgen Jan Lilja, som varit ute på fler än 50 volontärresor under sitt långa yrkesliv - bland annat för Operation Smile (senast i Madagaskar hösten 2014).

Jan Lilja, som är hederspresident för kongressen och som också ingår i Operation Smiles medicinska råd, ska under kongressen visa den operationsmetod han och hans kollegor i Göteborg utvecklat. Långtidsuppföljningar visar på mycket goda resultat både när det gäller tillväxt av ben i käke och gom och på talet. Och det är bland annat denna metod som Jan Lilja spridit under sina många volontäruppdrag.

Programmet de fyra dagarna är fullspäckat, och ökad interaktion inom det kraniofaciala teamet är ett av flera teman. Långtidsuppföljning av operationsresultat är ett annat. Flera av Operation Smiles volontärer kommer att presentera forskning gjord hemma i Sverige men också i Indien.

Läs om kongressen på www.ecc2015.se

5 juni 2015

Operation Smile opererar 750 barn på nytt stort uppdrag i FilippinernaOperation Smile återvänder till Filippinerna på ett nytt, stort uppdrag med målet att operera cirka 750 barn på en dryg vecka. Över 300 volontärer från ett tiotal länder samlas i fem städer för att genomföra så många operationer som möjligt.

Loraine, sex år, föddes med läpp- och gomspalt och hade svårt att äta, tala och hon gick inte i skolan av rädsla för trakasserier. Förra året fick Loraine sin läpp opererad av Operation Smile. Nästa vecka återvänder hon till sjukhuset för ännu en operation, nu av gommen, och hon är därmed ett av hundratals barn som nu ska få hjälp av Operation Smile.

Uppdraget i Filippinerna genomförs för andra året i rad med stöd av Svenska PostkodLotteriet. Förra året opererades 751 barn med läpp- eller gomspalt och i år räknar man med att operera minst lika många; barn från fattiga familjer som annars aldrig hade fått hjälp.

Operation Smiles medicinska volontärer är på plats mellan den 12:e och   20:e juni.

– Det är fantastiskt att vi nu kan återvända till Filippinerna och ta hand om barn som Loraine, som behöver ännu en operation för att kunna lära sig tala ordentligt. Det är många som behöver hjälp och som utan en operation hamnar i ett utanförskap som är svårt att föreställa sig, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare på Operation Smile.

Fem städer får besök: Pampanga, Manila, Cebu City, Bacolod City och Davao City. De medicinska volontärerna, från många olika länder, arbetar under uppdraget i multinationella team, bestående av bland annat plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder.   

I Filippinerna föds ett barn per 500 med läpp-, käk-, eller gomspalt (LKG), en av de vanligaste medfödda defekterna på nyfödda världen över. Bara i Filippinerna innebär det 5 000 nyfödda LKG-barn årligen. Sedan 1982 har ungefär 140 000 barn med den här typen av ansiktsdeformitet fötts i landet och 100 000 har ännu inte har fått en operation.28 maj 2015

Behåll avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer!Sedan 1 januari 2012 har man som privatperson haft möjlighet till skattereduktion för gåvor till ideella organisationer som arbetar med social hjälpverksamhet och forskning. (för gåvor till Operation Smile sedan 2013).

För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda och som mest kan man få 1500 kr tillbaka. Trots reformens begränsningar när det gäller beloppsgränser och godkända ändamål så har den stimulerat till ett ökat givande som skapar resurser för en mängd samhällsnyttiga verksamheter.

En stark ideell sektor är en förutsättning för att klara flera av de växande samhällsproblem som Sverige och omvärlden står inför idag. Skattereduktion för gåvor är inte bara viktig för civilsamhället utan för hela samhället i stort.

Nu vill regeringen att skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer slopas, medan skatteavdrag såsom RUT och ROT lever kvar. Om förslaget går igenom så innebär det att ideella organisationer i Sverige riskerar att gå miste om 250 miljoner kronor – varje år.

Vi ifrågasätter därför logiken i att det är okej att göra skatteavdrag för att hjälpa sig själv – men inte för att hjälpa andra.

Läs mer och göra din röst hörd på 250miljonersfragan.se
22 maj 2015

Se dokumentären Nazifas leende här!Operation Smiles arbete på fält skildras i gripande dokumentär i TV4

Missade ni chansen att se dokumentären Nazifas leende på TV4 den 21 maj? Filmen skildrar den lilla etiopiska flickan Nazifas starka livsöde. Hon föddes med läppspalt och fick leva utstött och undangömd i en hydda de första fyra åren av sitt liv innan hennes pappa fick höra talas om Operation Smile och kunde ta henne till Addis Abeba för en operation. Men en olycka gjorde operationen förgäves och allt fick göras om. I filmen får vi följa plastikkirurgen Malin Hakelius och sjuksköterskan Rikard Larsson när de återvänder för att operera flickan igen och sedan efter tre år söker upp henne i hembyn för att se hur hon lever idag. 

Se filmen här!

21 maj 2015

Kirurgen Malin Hakelius intervjuad i Nyhetsmorgon, TV4Dokumentären Nazifas leende sänds på TV4 ikväll 21:00

Ikväll sänds dokumentären Nazifas leende i TV4 kl.21:00. Filmen skildrar Operation Smiles arbete i fält i Etiopien och framförallt hur kirurgen Malin Hakelius förändrar livet för en flicka som fötts med  läppspalt. I morse blev Malin Hakelius, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, intervjuad i TV4:s Nyhetsmorgon. Se klippet här.  


Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på