Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter22 maj 2015

Se dokumentären Nazifas leende här!Operation Smiles arbete på fält skildras i gripande dokumentär i TV4

Missade ni chansen att se dokumentären Nazifas leende på TV4 den 21 maj? Filmen skildrar den lilla etiopiska flickan Nazifas starka livsöde. Hon föddes med läppspalt och fick leva utstött och undangömd i en hydda de första fyra åren av sitt liv innan hennes pappa fick höra talas om Operation Smile och kunde ta henne till Addis Abeba för en operation. Men en olycka gjorde operationen förgäves och allt fick göras om. I filmen får vi följa plastikkirurgen Malin Hakelius och sjuksköterskan Rikard Larsson när de återvänder för att operera flickan igen och sedan efter tre år söker upp henne i hembyn för att se hur hon lever idag. 

Se filmen här!

21 maj 2015

Kirurgen Malin Hakelius intervjuad i Nyhetsmorgon, TV4Dokumentären Nazifas leende sänds på TV4 ikväll 21:00

Ikväll sänds dokumentären Nazifas leende i TV4 kl.21:00. Filmen skildrar Operation Smiles arbete i fält i Etiopien och framförallt hur kirurgen Malin Hakelius förändrar livet för en flicka som fötts med  läppspalt. I morse blev Malin Hakelius, som till vardags arbetar som plastikkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, intervjuad i TV4:s Nyhetsmorgon. Se klippet här.  

11 maj 2015

400 barn opereras ombord på USNS ComfortAmerikanska flottan samarbetar med Operation Smile

USNS Comfort – ett stort sjukhusskepp som tillhör den amerikanska marinen – är ute på ett fem månader långt uppdrag i elva länder (1 april-1 sept, 2015).

Operation Smile har för sjunde gången blivit inbjudna att delta i ett gemensamt uppdrag med USNS Comfort och kommer att ha inte mindre än 50 volontärer med på fartyget i följande länder; Nicaragua, Panama, Dominikanska republiken och Haiti. Bland volontärerna finns plastikkirurger, narkosläkare, sjuksystrar, tandläkare, logopeder och journalförare. Av de 50 volontärerna kommer fem stycken från Sverige.

Under uppdragen på fartyget USNS Comfort ska Operation Smile totalt operera cirka 400 barn/patienter, 100 i vardera land.

Först ut är Nicaragua; dit det svenska teamet flyger nu på torsdag den 14 maj. Fem volontärer från Operation Smile ska alltså ha sjukhusfartyget som sin arbetsplats, men parallellt med det marina uppdraget utför Operation Smile landbaserade uppdrag på fyra andra platser i Nicaragua. Totalt är det hela 19 svenskar som lämnar Sverige för att ge sig ut på uppdrag och hjälpa barn med läpp- och gomspalt i Nicaragua.

Tidigare samarbeten mellan Operation Smile och USNS Comfort har skett mellan 2006 och 2010.24 april 2015

Ny tid för dokumentären" Nazifas leende" i TV4Förlängning i ishockey-final ändrade tablån

Dokumentären Nazifas leende har fått en ny sändningstid i TV4 den 21 maj kl. 21:00. Det var efter att det blev förlängning i torsdagens SM-final i ishockey som en tablåändring fick göras på TV4. Programmet Badhotellet,som skulle sändas då, har nu flyttats till söndag 26 april kl. 20:00 då Nazifas leende skulle ha sänts.

Om dokumentären:

Nazifa
föddes med ett stort, gapande hål i läppen och upp
i näsan; ett ansikte som väckte anstöt och
rädsla hos dem som såg henne. Sina första fyra år t
illbringade hon i mörker, undangömd från
grannarna i byn i Etiopien.

– Inte ens hennes syskon ville dricka ur samma mugg

 

som hon. Barnen lekte en lek där de kastade
sten för att träffa hålet i hennes läpp, berättar N
azifas pappa,
Sherab Ababoru
.
Det föräldrarna inte visste var att Nazifa led av e
n mycket vanlig missbildning: läpp-käk-gomspalt,
LKG. LKG är en av de allra vanligaste medfödda miss
bildningarna hos människor och drabbar ungefär
1 av 500 nyfödda, överallt i världen. Med en förhål
landevis enkel operation kan livet dock förändras
på bara någon timme!
När hjälporganisationen Operation Smile kom till hu
vudstaden Addis Abeba för att operera
hundratals barn spred sig ryktet och Nazifas pappa
tog med sig dottern för att försöka hjälpa henne
till ett nytt liv.
På sjukhuset träffade de volontären och plastikkiru
rgen
Malin Hakelius
som opererade flickan under
svåra omständigheter, men en tragisk olyckshändelse
gjorde sedan att allt kom att bli förgäves.
Malin och en av teamets sjuksköterskor,
Rikard Larson
, bestämde sig för att återvända till Etiopien
för att hjälpa flickan. Det resulterade i ytterliga
re en operation, omgärdad av risker.
Denna nyproducerade dokumentär skildrar den gripand
e berättelsen om Nazifa och hennes
kärleksfulla pappa och deras möte med Malin och Rik
ard, tre år efter den andra operationen.

Nazifa föddes med ett stort, gapande hål i läppen och upp i näsan; ett ansikte som väckte anstöt och rädsla hos dem som såg henne. Sina första fyra år tillbringade hon i mörker, undangömd från grannarna i byn i Etiopien.

- Inte ens hennes syskon ville dricka ur samma mugg som hon. Barnen lekte en lek där de kastade sten för att träffa hålet i hennes läpp, berättar Nazifas pappa, Sherab Ababoru.

Det föräldrarna inte visste var att Nazifa led av en mycket vanlig missbildning: läpp-käk-gomspalt, LKG. LKG är en av de allra vanligaste medfödda missbildningarna hos människor och drabbar ungefär 1 av 500 nyfödda, överallt i världen. Med en förhållandevis enkel operation kan livet dock förändras på bara någon timme!

När hjälporganisationen Operation Smile kom till huvudstaden Addis Abeba för att operera hundratals barn spred sig ryktet och Nazifas pappa tog med sig dottern för att försöka hjälpa henne till ett nytt liv. På sjukhuset träffade de volontären och plastikkirurgen Malin Hakelius som opererade flickan under svåra omständigheter, men en tragisk olyckshändelse gjorde sedan att allt kom att bli förgäves.

Malin och en av teamets sjuksköterskor, Rikard Larson, bestämde sig för att återvända till Etiopien för att hjälpa flickan. Det resulterade i ytterligare en operation, omgärdad av risker.

Denna nyproducerade dokumentär skildrar den gripande berättelsen om Nazifa och hennes kärleksfulla pappa och deras möte med Malin och Rikard, tre år efter den andra operationen.

Se trailern här!19 april 2015

Petra Petersson, plastikkirurg intervjuad i Mede i P4Temat: plastikkirurgi inte bara skönhetsoperationer

I fredags intervjuades Operations Smiles volontär Petra Peterson av Petra Mede i radioprogrammet Mede i P4. Intervjun handlade om vår verksamhet och vad vi gör på fältet. Temat för dagen var plastikkirurgi som många kopplar ihop med rent estetiska skönhetsoperationer. Petra Peterson, som till vardags är plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, vet förstås bättre. Lyssna på intervjun här!

5 mars 2015

Operation Smile får 11,6 Mkr i stöd från PostkodLotterietUtökad kirurgisk kapacitet på Madagaskar blir nytt specialprojekt

Operation Smile har tilldelats totalt 11,6 miljoner kronor i Svenska PostkodLotteriets årliga utdelning till sina förmånstagare – ett 50-tal organisationer som arbetar för en bättre värld. Fem miljoner kronor  går till operationer för barn och vuxna med allvarliga ansiktsdeformiteter och 6,6 miljoner kronor till ett särskilt projekt för att utöka den kirurgiska kapaciteten och kompetensen på Madagaskar.

Stödet vi får genom lottköparna och från Svenska PostkodLotteriet är ovärderligt för oss. Tack vare detta stöd kan vi förändra hundratals barns liv för alltid, men också jobba mot en långsiktig förändring i de länderna vi arbetar, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare på Operation Smile.

Med stöd från PostkodLotteriet genomförde Operation Smile förra året två stora operationsuppdrag i Filippinerna och i Vietnam. Under ett par intensiva veckor i de båda länderna fick mer än tusen barn en kostnadsfri operation som innebär en omvälvande förändring och skapar framtidshopp inte bara för individerna men också för deras anhöriga. 

Med årets fina utdelning kommer vi kunna fortsätta det arbetet som på sikt förhoppningsvis ska leda till att inget barn i världen ska behöva kränkas eller leva undangömt på grund av en deformitet som går att operera, säger Cajsa Wiking.

PostkodLotteriet har en vision om en bättre värld för människor, djur och miljö. Vi är därför glada och stolta över att kunna fördela hela vårt överskott till Operation Smile och ytterligare 52 fantastiska ideella organisationer, säger Cecilia Bergendahl, vice vd Novamedia Sverige AB som driver PostkodLotteriet.

Varje år genomförs mer än 234 miljoner operationer runt om i världen.  Men det är den rika tredjedelen av världens befolkning som får 75% av alla kirurgiska ingrepp som genomförs i världen medan den fattigaste tredjedelen bara får 3,5% av operationerna.

På Madagaskar finns bara 1 läkare på 10 000 invånare. På grund av bristen på utbildade kirurger i Madagaskar får barn med medfödda handikapp, som t ex klumpfot eller läpp-käk-gomspalt, ingen operation alls vilket leder till ett livslångt lidande. Akuta och livshotande tillstånd, som t ex blindtarmsinflammationer eller svåra förlossningar, leder till onödiga dödsfall.

Med hjälp av stödet från PostkodLotteriet ska Operation Smile tillsammans med lokala hälsovårdmyndigheter bygga upp en bredare kirurgisk kapacitet i syfte att möjliggöra fler och säkrare operationer på kort och på lång sikt.

Tack  vare lottköparna i Svenska PostkodLotteriet kan vi genomföra dessa operationer. Se vår film här!

Nedan ser du några av barnen från vårt uppdrag i Tamtave, Madagaskar i september 2014 samt Rickard Sjöberg och Cajsa Wiking vid den årliga utdelningen för Postkod Lotteriets förmånstagare.22 februari 2015

Svenska volontärer opererar svåra fall i IndienBarn med svåra luftvägar och hjärtproblem får ny chans

Den här veckan åker ett team till Guwahati Comprehensive Cleft Care Center (GC4), i nordöstra Indien, för att under en vecka genomföra vad vi kallar en DCW (Difficult Cases Week). GC4 är sannolikt den klinik i världen som opererar flest patienter med läpp-, käk- och gomspalt (LKG). De senaste två åren har över 12 000 patienter opererats här.

 - En helt makalös siffra, säger Gunilla Lööf, medicinsk volontär, Programansvarig och samordnare för Operation Smiles uppdrag.

- Vi har haft hundratals svenska volontärer på plats i Guwahati under de här åren och relationerna mellan oss och GC4 är mycket goda.

 För ett par år sedan fick Gunilla Lööf och Chris Cressy, barnanestesiolog, frågan om Operation Smile kunde vara behjälpliga med att undersöka och eventuellt operera barn som man tidigare varit tvungen att säga nej till, då man bedömt att narkos och operation skulle vara för riskabelt som följd av barnens problem med luftvägarna.

 - Vi funderade och kom fram till att det nog inte skulle vara omöjligt, om vi bara inkluderade rätt expertis och rätt utrustning, säger Gunilla.

Under två tidigare ”DAW-veckor” (Difficult Airways Week, det vill säga "svåra luftvägar-vecka") har Operation Smile kunnat hjälpa alla barn man har tagit hand om, utan några som helst komplikationer.

 - Det känns såklart fantastiskt, för det här är barn som aldrig någonsin skulle ha fått hjälp utan detta arrangemang.

 För ett år sedan hade patientlistan med DAW-patienter vuxit och frågan kom om möjligheten att anordna ytterligare en DAW, nu med en pediatrisk hjärtläkare i teamet.

Många av de barn som tidigare har fått nej hade en hjärtåkomma och man önskade ge dem en  en ordentlig undersökning av en specialist. Läkarna på centret ville också ha undervisning om hur de ska undersöka och förhålla sig till både denna och andra patientgrupper med olika syndrom associerade till LKG.

Resultatet av förfrågan är det uppdrag som utförs nu i veckan, DCW (Difficult Cases Week). Förutom Gunilla Lööf består teamet av Chris Cressy, barnanestesiolog, Annika Rydbergbarnhjärtläkare, Bruce Banwartbarnläkare med inriktning mot barnintensivvårdChris Johnston-Jolingerbarn och -intensivvårdssjuksköterska samt Magnus Lindstenadministratör. 

 

- Våra förberedelser har pågått sedan oktober. Vi har haft telefonkonferenser för att diskutera patienter och logistik och vi har arbetat hårt för att få loss den utrustning och apparatur som vi ska ha med oss, säger Gunilla. 

 

Nu väntar en spännande men tuff vecka där över 70 barn, som tidigare nekats en operation, ska undersökas av specialister. Det är för tidigt att säga hur många som i slutänden kommer att opereras, men förhoppningsvis handlar det om många!  

Inom Operation Smile har vi ett oerhört högt säkerhetstänkande och tar inga som helst risker. Med på uppdraget finns dyrbar specialutrustning som lånats utan kostnad av medicintekniska företag. En ambulans finns standby dygnet runt och på närliggande sjukhus finns intensivvårdsplatser reserverade om något barn skulle bli dåligt.  

 

Veckan består också av undervisning, scenario-övningar, fallbeskrivningar och gruppdiskussioner. Personal från närliggande sjukhus har bjudits in, vilket även innebär studenter från läkar- och sjuksköterskeutbildningar. Ryktet brukar sprida sig under en uppdragsvecka, så för varje undervisningstillfälle tenderar det att bli allt trängre i föreläsningslokalen... 

 

- Om ni kunde ana vad vi alla ser fram emot denna vecka! Det känns fantastisk att få vara med och ge dessa barn en andra chans till undersökning och förhoppningsvis en operation; en chans de aldrig skulle få annars, säger Gunilla. 

10 februari 2015

Operation Smile sammanställer forskning om resultat och effektLisa Wendby gör översyn efter långt uppdrag i Indien

HALLÅ DÄR Lisa Wendby, som gör en översyn av den forskning som sker inom ramarna för Operation Smile ...

Operation Smile: Du har tidigare tillbringat ett helt år på Operation Smiles klinik i Guwahati (GC4) i nordöstra Indien. GC4 är sannolikt den klinik i världen som opererar flest patienter med läpp-, käk- och gomspalt (LKG); 2 000-3 000 operationer årligen, mestadels på just LKG-patienter. Men, du är inte en av Operation Smiles medicinska volontärer, utan har ett helt annat uppdrag. Berätta!

Lisa Wendby: Jag var där i egenskap av forsknings- och utvärderingskoordinator. Ett uppdrag var att ta fram en metod för att utvärdera och analysera det estetiska resultatet efter läppkirurgi. Och så sammanställde jag underlag som att räkna på hur många patienter varje kirurg behandlar, vilka komplikationer som uppstår och hur uppföljningarna ser ut, till exempel antal återbesök.

OS: Var det någon del av arbetet som gav ett extra spännande, eller användbart resultat?

LW: I en studie jämförde vi två medicinska uppdrag där vi efter den ena infört standardiserade råd till patienterna när de skrivs ut. Vi såg att färre patienter hade läppinfektioner när de kom för uppföljning efter de, relativt enkla, råden om hur man bäst sköter sitt eller sitt barns operationssår. I en annan studie såg vi att patienterna var mer benägna att komma på uppföljningsbesök om dessa skedde i närheten av deras hem och att uppföljning som skedde i distrikten närmare patienterna också var billigare för organisationen.

OS: Vad är det långsiktiga målet med ditt arbete?

LW: I grunden handlar det om att säkerställa kvaliteten på det arbete som organisationen utför.

OS: Med Sverige som bas har du nu arbetat med valideringen av utvärderingssystemet av det estetiska läppresultatet, men också med att koordinera andra forskningsprojekt. Nu är det dags för nästa steg…?

LW: Nu ska jag kartlägga forskningen inom olika delområden som rör vår verksamhet. Mycket forskning har gjorts, men all är inte applicerbar på vår patientgrupp som opereras vid andra tidpunkter och under andra förutsättningar. Jag ska även undersöka om det går att formulera forskningsprojekt som är av nytta för vår verksamhet och våra patienter.

OS: Vad har du för bakgrund och vad gjorde du innan du påbörjade det här uppdraget?

LW: Jag har pluggat statsvetenskap och jag har tidigare jobbat med flyktingar och biståndsfrågor, men inte inom någon medicinsk hjälporganisation, utan i andra former.

OS: Vad är det som driver dig att välja ett uppdrag av den här karaktären, och lämna Sverige för att i långa perioder åka iväg med Operation Smile?

LW: Bland annat uppskattar jag dynamiken som uppstår när man lever i en kontext som skiljer sig från den man är van vid och träffar människor som inte är prick lik en själv. Det finns mycket att lära! Flera av mina vänner i Sverige är, av förklarliga skäl, i samma ålder, av samma kön, har ungefär samma utbildning och lever rätt likadana liv som jag gör. Det är något fint med olikheter och att få förmånen att träffa och lära känna människor som inte delar samma bakgrund som en själv, tycker jag.

OS: Kan du ge exempel på pågående forskningsprojekt som Operation Smile driver?

LW: Just nu undersöker man bland annat vilka hinder patienterna upplever när de söker vård och de aspekter som gör att de inte fått vård tidigare. Ett annat projekt rör orsakerna till spalt.

OS: I vilken utsträckning, runt om i världen, bedrivs forskning kring vad som faktiskt orsakar LKG? Det vore trots allt det allra bästa, att få ökad kunskap om det.

LW: Det har gjorts och görs, men kanske framförallt bedrivs den forskningen på patienter i höginkomstländer och inte i lika stor utsträckning i låg- och medelinkomstländer. Operation Smile har, som sagt, ett projekt för att undersöka orsakerna till LKG också i den kontext som vi arbetar i.

OS: Men framåt vårkanten, då blir det andra bullar?

LW: Ja, i maj får vi en bebis, så då kommer både jag och min pojkvän att vara hemma med vår tjej.

 

På bilden: Lisa Wendby med Björn Schönmeyr, pojkvän och medicinsk volontär.17 januari 2015

En heldag för våra volontärer.Den 17 januari samlades drygt 100 av Operations Smiles cirka 140 medicinska- och unga volontärer på Karolinska Institutet i Stockholm för en dag fylld av inspirerande föreläsningar och intressanta möten.

En av talarna var Tim Baker, narkosläkare på Karolinska, som höll en föreläsning på temat Global Health. En annan var plastikkirurgen Jan Lilja, som berättade om läpp- och gomkirurgins utveckling genom åren. En av Operation Smiles logopeder, Liisi Raud Westberg, berättade om hur hon och hennes kollegor arbetar ute på fältet. Dessutom berättade Björn Schönmeyr, ST-läkare och blivande plastikkirurg, om den forskning och kvalitetssäkring som sker på GC4, Operation Smiles center i indiska Guwahati.

Det var första gången Operation Smile hade förmånen att samla volontärerna under ett tak och det blev en både rolig och lärorik dag, också med tillfällen till mingel och prat. Förhoppningen är att det framöver blir nya tillfällen till liknande möten – mycket värdefullt för alla inblandade!

Fotograf: Michel Koljin13 januari 2015

Operation Smile på förstasidan i Corren!Volontärer som varit på uppdrag med Operation Smile berättar för Corren

Operation Smiles volontärer Maria Dahlin och Marit Lindén berättar för Linköpings Corren om uppdrag de varit på och hur det påverkar dem i vardagen hemma.

Läs artikeln här
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på