Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter
Bookmark and Share    

Nyheter17 oktober 2014

PostkodMiljonären i TV4 visar Operation Smiles verksamhetFilmen om Loraine som får en operation visas på bästa sändningstid

Lördagen den 18 oktober kl: 19:30 visas den populära frågesporten PostkodMiljonären i TV4. Progamledaren Rickard Sjöberg ställer då frågor till en deltagare i ”heta stolen” som har chans att vinna upp till en miljon kronor.

I programmet på lördag kommer Operation Smile att presenteras med en liten film om en flicka som fått sitt liv förändrat efter en operation genomförd i Filippinerna i somras.

Liksom sin far föddes Loraine med läpp-, käk- och gomspalt och har hela sitt liv haft svårt att äta och tala. Hon går inte i skolan – hon vågar inte eftersom hon blir så mobbad av barnen. De kallar henne ”bungi” som betyder läppspalt.

I juni genomförde Operation Smile, med stöd av Svenska PostkodLotteriet, ett av de största operationsuppdragen någonsin. Över 250 volontärer från många olika länder samlades på sex olika platser i Filippinerna för att operera över 750 barn på en vecka.

Loraine var ett av de barnen.19 september 2014

Thea, 7 år, har samlat in till ett barns operationHalsbandsförsäljning till grannarna gav 2 400 kronor

Thea Lindkvist är sju år gammal och fick en dag syn på ett brev från Operation Smile hemma på köksbordet. Där berättades om barn som föddes med läpp- och gomspalt i fattiga länder och som inte fick någon hjälp. Barnen gömdes istället undan från nyfikna ögon och hånfulla kommentarer.

-  Jag fick höra av mamma att de inte hade råd med en operation och att de inte kunde äta. Det kändes inte bra, tyckte jag. Jag ville hjälpa dem, berättar Thea.

Thea bor i Hudiksvall och hennes mamma Therese är en av Operation Smiles många givare. Therese berättar:

- När Thea kom hem och såg bilderna på barnen och jag berättade om hur de levde så bestämde hon sig för att göra något. Hon bakade en kaka och gick över till grannen och sålde den. Sen började hon göra armband och halsband och sälja till alla i vår omgivning.

Thea fick in sammanlagt 2 200 kronor på försäljningen och eftersom de läste att en genomsnittlig operation på ett barn under ett uppdrag kostar cirka 2 400 kronor, la mamma Therese till 200 kronor till insamlingen som sedan skickades till Operation Smile.

- Jag känner mig stolt. Jag tänker att det kommer bli bättre för det barnet som får en operation, berättar Thea som kommer fortsätta jobba med sin insamling.

Mamma Therese berättar att Thea har varit väldigt engagerad i andra människor som haft det svårt sedan hon gick på dagis. Där gick även en flicka som hade Downs syndrom och när hon inte fick vara med och leka med de andra blev även Thea ledsen.

- För Thea har det inte varit något speciellt att vara annorlunda eftersom hon har en farbror som har Downs syndrom. Hon har alltid varit en väldigt empatisk person.16 september 2014

Kändisar ställde upp i Golf4SmilesAuktion och golfspel till förmån för Operation Smile

Mats Sundin, Peter ”Foppa” Forsberg, Challe Berglund, Måns Möller, Andreas Johnson, Lill-Babs, Ove Bengtsson, Klas Möllberg Janne Schaffer - alla har de en sak gemensamt: de har ställt upp i Golf4Smiles, en golftävling arrangerad av Djursholms golfklubb till förmån för Operation Smiles verksamhet.

Tävlingen gick av stapeln dagen efter riksdagsvalet och många hade säkert suttit uppe och vakat in valresultatet till sent på kvällen. Trots det så ställde ett hundratal golfspelare upp till start vid niotiden på morgonen på Djursholms golfklubb. Golf4Smiles är den första välgörenhetsgolfen i den anrika klubbens historia:

-  Vi känner väldigt starkt för Operation Smile och har planerat detta länge. Min hustru Cecilia hade en morbror som föddes med läppspalt och som blev grovt felbehandlad i vården, så vi vet vad det kan innebära att födas med ett sådant handikapp. Vi vill väldigt gärna bidra med den hjälp vi kan och därför genomförde vi nu Golf4Smiles för första gången, berättar Magnus Birke, ordförande i Djursholms Golfklubb.

Privatpersoner och företag har kunnat köpa en ”boll” genom att betala 7 500 kronor för tre spelare och får då också en kändis med i laget. Efter 18 hål bjöds det på buffé med efterföljande auktion där man kunde bjuda på priser som till exempel en timmes tennislektion med Jonas Björkman, en ishockeytröja som Mats Sundin burit i All Stars-matchen i Toronto år 2000, en timmes ishockeysträning med Mats Sundin,  ett verk av konstnären Jacob Felländer med mera.

För en del av kändisarna var Operation Smile en ny bekantskap:

- Ja, det är en helt ny organisation för mig. Jag har ju barn själv och kan tänka mig hur jobbigt det måste vara att födas med spalt och det gör ont att tänka på hur illa behandlade dessa barn blir. Det känns väldigt bra att få vara med och bidra till Operation Smile, säger artisten Andreas Johnson.

- Golfen gick ju inte så bra men det var kul att vara med. Operation Smile är ju en organisation som har en väldigt konkret verksamhet. Man ser skillnaden efter en enda operation – det känns bra tycker jag, säger det före detta ishockeyproffset Mats Sundin, som nu tänker börja spela tennis genom att buda hem en timmes tennis med idrottskollegan Jonas Björkman.

 Nedan från vänster: Magnus Birke, Cajsa Wiking, Mats Sundin, Cecilia Birke  och Peter Forsberg. 5 september 2014

Smile Open i Kalmar lockade över 100 golfspelareDrygt 57 000 kronor skänks som gåva till Operation Smile

För andra året i rad arrangerades en golftävling i Kalmar till förmån för Operation Smiles verksamhet. 107 deltagare ställde upp i år i Smile Open som arrangeras av Kalmar Rotaryklubb i samarbete med Möre Golfklubb. På plats fanns även Operation Smiles volontär, sjuksköterskan Andrea Berg, som berättade om vår verksamhet för alla de 57 lagen.

Vinnarna blev Joakim Olsson (Ekerum GK) och Linda Folkesson (Möre GK) och totalt blev överskottet av evenemanget drygt 57 000 kronor som skänktes till Operation Smile.

-  Att få bidra till att fler barn får möjlighet till en bättre tillvaro är underbart för själen, kommenterar  Katharina Lindquist Kalmar Rotaryklubb.4 september 2014

Tufft uppdrag väntar på MadagaskarPetra Peterson tror på långa dagar och många patienter.

Nästa vecka åker åtta svenska volontärer på uppdrag till Madagaskar. En av dem är plastikkirurgen Petra Peterson som till vardags arbetar på Karolinska Universitetssjukhuset.

- Det känns väldigt speciellt för mig. Det är första gången som jag åker som fullt ackrediterad  för Operation Smile. På tidigare uppdrag har jag varit så kallad observatör där jag alltid haft en annan kirurg bredvid som jag kan fråga. Nu kommer jag få ett eget operationsbord som jag ansvarar för, berättar Petra Peterson.

Petra ser mycket fram emot uppdraget i Madagaskar. När hon gick i gymnasiet bodde hon två år i Swaziland och har länge velat komma tillbaka till Afrika. Hon har höga förväntningar och vet att det kommer bli ett uppdrag där många familjer kommer för att söka hjälp. Förra gången Operation Smile var på plats sökte över 1000 familjer hjälp. Behovet av kunnig expertis är enorm:

-  Jag har pratat med kirurger från Sydafrika som berättar att Madagaskar är ett  ganska oroligt land sedan statskuppen 2009. Det är mycket fattigt och trots att det är världens fjärde största ö, med cirka 18 miljoner innevånare, så finns det inte en enda utbildad läpp-, käk- och gomspaltskirurg där. Så det finns förstås ett stort uppdämt behov och det känns bra att kunna komma dit och hjälpa till.

-  Det kommer bli långa dagar och mycket jobb, och kanske kan vi i bästa fall även hitta en lokal kirurg som vi kan börja utbilda.

 Nedan Petra Peterson under en operation på Operation Smiles klinik i Guwahati och under ett uppdrag i Rwanda år 2013.2 september 2014

Familjen Berggren stöder Operation Smile med utrustningNu kan fler barn med svåra luftvägar få en operation

När familjen Berggren från Älvsbyn (Ove, Catharina och Karin) bestämde sig för att engagera sig i ännu en välgörenhetsorganisation blev resultatet att stötta Operation Smile med inköpet av ett så kallat Glidescope som underlättar sövning av barn med svåra luftvägar.

 - Vi har rest en del genom åren och varit vid några tillfällen i Afrika. I julas var vi i Kenya för att träffa barn som min mamma hjälper via en organisation på plats.  Men vi ville göra mer och ville hitta ett sätt där det kändes som om vårt bidrag kom direkt fram och gärna till barn för att ge dessa en bättre framtid, berättar Karin Berggren, dotter i familjen.

Karin hade personlig kontakt med vd:n för företaget Allytec, Bengt Eddeland, som är återförsäljare av så kallade Glidescope – en utrustning som används för att hantera  patienter med svåra luftvägar.

Med en liten kamera som sitter monterad på utrustningen kan man lättare se hur luftvägarna ser ut och därför lättare få ner den tub som används för att säkerställa patientens luftväg. Glidescopet fungerar helt enkelt som ett par extra ögon som även gör att delar av munnen och svalget som tidigare varit svåra att se nu kan visualiseras.

- På det viset kan Operation Smile även operera barn som man tidigare fått avvisa eftersom riskerna med luftvägen har varit för stora, berättar Annette Arnstäter, produktspecialist på Allytec.

Allytec har tidigare skänkt ett Glidescope till Operation Smile som nu används på Operation Smiles klinik i Guwahati i Indien.

- Så när vi fick höra att Operation Smile behövde ännu ett Glidescope föll alla bitar på plats, berättar Karin Berggren.

Glidescopet, som lätt kan fraktas i en vattensäker väska, är redan nu ute på fältet – just nu i Marocko. Samma dag som utrustningen kommer till Arlanda med en av Operation Smiles volontärer, blir den upphämtad för att direkt användas under ett nytt uppdrag på Madagaskar.

Som ett komplement till gåvan så skänker även tillverkaren av utrustningen,Verathon Medical, Europa-divisionen,en tillhörande kabel som används för riktigt små barn med trånga luftvägar.

 -  Vi är enormt tacksamma för gåvorna. Detta visar på hur företag, privatpersoner och organisationer med olika resurser gemensamt kan åstadkomma det ingen av oss kunde gjort ensamma. Vi behöver varandra helt enkelt, säger Gunilla Lööf, programansvarig på Operation Smile.

-  För vår del känns det fantastiskt att det kommer till nytta så konkret. Det hjälper de barn som  kanske har allra sämst förutsättningar och som kanske inte skulle kunna få en operation annars, säger Karin Berggren.6 augusti 2014

Sommarkonsert med auktion till förmån för Operation SmileBarockmusik, nycirkus och lokala delikatesser ska locka stor publik

 Den 16 augusti anordnas en sensommarkonsert och auktion på Löfwings ateljé och konstcafé i Broddetorp vid Hornborgasjön med uppträdanden av Göteborgs Baroque-orkester och artister från Cirkus Cirkör, med flera.

-  Vi vill skapa en trevlig eftermiddag och kväll för en bred publik så det ska tilltala både gammal och ung, berättar Linda Löfwing, en av arrangörerna bakom eventent.

Det är andra året i rad som det är sommarkonsert på konscaféet. Förra året uppträdde Göteborgsoperan inför en publik på 1 700 – ett rekord för ensemblen, berättar Linda.

-  Det var visserligen gratis entré då eftersom Göteborgsoperan har ett uppdrag att uppträda ute i landet. I år tar vi ut entréavgift och räknar med 800 till 1000 besökare beroende på väder och vind, säger Linda Löfwing.

Konstnären Göran Löfwing kommer att låta sig inspireras av musiken och måla ett konstverk som sedan ska auktioneras ut till publiken. Hela summan går till Operation Smiles verksamhet.

- Det är roligt att kunna göra något mer  och hjälpa andra. Vi har det så bra i Sverige. Så vi frågade runt lite och fastnade för Operation Smile, berättar Linda.

Under dagen kan man också lyssna på opera och smaka på lokala delikatesser.

Hela programmet hittar du här.

Nedan: Konstnären Göran Löfwing 10 juli 2014

Olivia arrangerar internationell studentkonferens på Irland"Engagemang kan ge avtryck och förändra världen"

I helgen samlas cirka 500 ungdomar i åldrarna 15-22 från 25 olika länder i staden Limerick på Irland för att prata ledarskap och inspireras till att förändra världen genom att börja med sig själv.

Operation Smiles årliga studentkonferens, ISLC, har i år temat: "Chain Reaction – Change starts with me"(på svenska: "Kedjereaktion - förändring startar med mig själv").

En av arrangörerna bakom konferensen är svenska ungdomsvolontären Olivia Linderoth, 20 år från Linköping.

-  Syftet med konferensen är att forma morgondagens ledare och förmedla känslan: "jag kan förändra världen! Jag kan ge avtryck som leder till något bra". Ett engagemang kan leda väldigt långt, inte minst i tanken – det jag har gjort spelar roll för en annan människa, berättar Olivia dagen innan hon tar flyget till Irland.

På konferensen deltar i år fem svenska ungdomsvolontärer förutom Olivia - alla går på gymnasiet och har sedan en tid varit engagerade i Operation Smiles ungdomsverksamhet i Linköping och i Värmland.

Olivia vet vad hon pratar om. Hon åkte själv för första gången på Operation Smiles studentkonferens i Kina för drygt tre år sedan och fick för första gången uppleva vad verklig passion innebär:

-  Jag mötte människor som verkligen ville förändra världen till det bättre. Det blev som en ögonöppnare för mig, berättar Olivia.

Sedan dess har Olivia engagerat sig i Operation Smiles verksamhet. Först när hon åkte iväg som au pair till Indien med en familj där båda föräldrarna skulle arbeta som läkare (kirurg och narkosläkare) på Operation Smiles klinik i Guwahati i Assamprovinsen under ett antal månader.

Hon fick då samtidigt ta hand om studentverksamheten på plats och åkte ut och föreläste på skolor. Dessutom engagerade hon sig i ett välgörenhetsprojekt som en av sjuksköterskorna på kliniken hade startat - ett projekt som gick ut på att laga mat och dela ut maten bland barnen i slummen längs med järnvägsrälsen i Guwahati.

Vi började då också ta några av barnen till skolan. Vi tänkte att alla vill gå i skolan om man kommer från de omständigheterna de barnen gör.  Men det var svårt för många av barnen. De var inte vana vid att sitta still och vara koncentrerade, de hade aldrig hållit i en penna, var vana att sova när de ville, äta när det kunde och dricka när det fanns vatten. De var inte vana vid rutiner.

Det slutade med att bara ett av barnen, en flicka vid namn Kasitan, gick regelbundet till skolan – men det var det värt, betonar Olivia.

Förra hösten åkte Olivia iväg till Rwanda som ungdomsjournalist  för att rapportera från fältet under ett av Operation Smiles medicinska uppdrag.

- Det var otroligt omtumlande att se alla dessa unga mammor i min egen ålder som bara ville gömma undan sina barn för att de var födda med läpp- och gomspalt. Det var en sådan kontrast till mitt eget liv i och med att vi var ungefär lika gamla.

Under våren har Olivia praktiserat på Operation Smiles huvudkontor i Virginia Beach i USA och det var där hon började planera sommarens studentkonferens.

 Talarna på konferensen kommer vara alltifrån engagerade personer som själva startat och byggt upp en välgörenhetsorganisation till låtskrivaren bakom låten ”Happy” (med Pharell Williams) som rullat på radio som en hit under hela våren.

- Han heter Amir Windom och ska inspirera genom att prata om glädje som låten handlar om, berättar Olivia.

Studentkonferenserna har numera en lång tradition på Operation Smile. Det började med att grundarna till Operation Smile, plastikkirurgen Bill Magee och hans hustru sjuksköterskan och socionomen Kathy Magee, åkte till Filippinerna för att genomföra en punktinsats bland barnen som led av läpp- och gomspalt.

De tog med sig sin tonårsdotter som fick vara med om något hon aldrig skulle glömma. Av över 300 barn som kom hann teamet på plats bara med att operera hälften – resten fick de skicka hem med sorg i hjärtat.

-  De såg då vilket intryck det gjorde på henne. Hon började engagera sig på sin egen skola, starta studentklubbar och började med insamling av medel så att de skulle kunna komma tillbaka och hjälpa de familjer som inte hade fått hjälp, berättar Olivia.

 Så startade Operation Smile 1982 och det var också då grunden lades till Operation Smiles studentverksamhet och sedan till de konferenser som sedan alltmer kom att inrikta sig på ledarskap och viljan att leda andra till att åstadkomma något som kan förändra världen till det bättre.

Olivia kommer med all säkerhet jobba med att förändra världen på något sätt i framtiden. Till hösten läser hon  "Politices kandidat" (statsvetenskap, ekonomi och juridik) på Stockholms universitet.

Drömmen är att få jobba som programkoordinator på fältet i de medicinska uppdrag som Operation Smile genomför regelbundet (läs mer om hur ett medicinskt uppdrag går till här:)

 -Världen är så stor och det är viktigt att veta att det finns möjligheter att engagera sig och komma ut och se världen och göra något bra för någon annan, säger Olivia med eftertryck.

Följ vad som händer på studentkonferensen på Irland på vår Facebooksida: Operation Smile Sverige och på Instagram #operationsmileswe och läs mer om hur du kan engagera dig i vår ungdomsverksamhet på här!3 juli 2014

Street Festival i Stockholm till förmån för Operation SmileKungsträdgården fylls av gatuartister

 I helgen går Stockholm Street Festival av stapeln i Kungsträdgården i Stockholm - en festival som bjuder på gatuartister från världens alla hörn.

I år har Stockholm Street Festival valt att sponsra Operation Smile - så våra unga volontärer finns på plats i Kungsträdgården under hela helgen för att informera om vår verksamhet.  Några av våra medicinska volontärer kommer också till Kungsträdgården för att berätta om hur det är att åka på medicinskt uppdrag för Operaration Smile.

 Det blir en spännande helg med massor skoj och skratt - och glöm inte att titta förbi vårt tält! Läs mer om festivalen och programmet här! 

 

 

18 juni 2014

Sagomusikal som vänder på normerna– och skänker till Operation Smile

När Emma Lina Blomberg, 19 år, för ett par år sedan sa till sin mamma Anna Carin:

Jag vill göra en musikal!

Så svarade mamma:

Let´s do it!

Det var så Teater Najkit bildades ute på Tyresö utanför Stockholm. Mamma Anna Carin som sysslat med film och är bra på att skriva manus, pappa Christer som fotograferar, storebror Ejke som gått på teatergymnasium och så Emma Lina som också nyligen avslutat teaterprogrammet på Kulturama bestämde sig för att dra ihop sina kompisar och vänner och helt enkelt göra det! Och med sportmärket Nikes slogan ”Do it! ” i bakhuvudet förvandlades projektet till det egenformulerade Najkit – Teater Najkit!

Manuset bygger på sagornas värld, kända, berömda sagor ur Bröderna Grimm till exempel, men där de gamla normerna vänds och vrids på så att ingenting längre är sig likt. Emma Linas storebror spelar Ondskan som är trött på att dö och inte bli uppskattad för det han gör, så Ondskan blandar alla sagor och ur det kommer något helt nytt:

-  Prinsessan vill inte gifta sig med Prinsen, och Prinsen blir kär i någon annan som inte nödvändigtvis är en tjej, förklarar Emma Lina hemlighetsfullt.

Sagorna har en massa gamla normer som vi vänder på och säger, bryt dig loss, gå din egen väg!

Däremot har föreställningen som alla sagor – ett lyckligt slut.

Lyckligt, men annorlunda, säger Emma Lina.

Teater Najkit har satt upp sin föreställning ”Det var en gång, The Musical!” på Forellen, en gammal biosalong i Tyresö och bjöd in kommunens skolelever att komma och titta utan kostnad.

 Tre föreställningar vände sig till allmänheten och för en av dem gick biljettintäkterna till Operation Smile.

Vi vill samma sak nämligen, fast vi gör det på lite olika sätt -  sprida leenden, avslutar Emma Lina Blomberg.

 Nedan: Emma Lina Blomberg i föreställningen: "Det var en gång, The Musical". Foto: Christer Blomberg
Nästa >>


 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på