Nyheter_stor.jpg
Du är här: Hem > Aktuellt > Nyheter

Nyheter25 mars 2014

Operation Smiles grundare blir hedersdoktorer vid Karolinska InstitutetDr. William Magee och Kathleen Magee till Sverige i maj för att ta emot doktorshatten

Operation Smiles grundare, Dr.William (Bill) P. Magee och Kathleen (Kathy) S. Magee, har blivit utsedda till odontologie hedersdoktorer vid Karolinska Institutet i Stockholm – en hederstitel som ges till personer som gjort betydelsefulla insatser för institutet.

Dr. William Magee är professor i plastikkirurgi och tandläkare och Kathleen Magee är sjuksköterska och socialarbetare i grunden. Men det är som grundare och ledare av den internationella medicinska hjälporganisationen Operation Smile som paret nu får denna fina titel.

-  Vi är mycket hedrade over att Karolinska Institutet har uppmärksammat Operation Smile genom att utse Kathy och mig till hedersdoktorer. Det är för alla de hundratusentals människor som på olika sätt är engagerade i Operation Smile som vi ödmjukt tar emot denna hedersutnämning från denna välrenommerade institution, säger Dr. Magee i ett uttalande och tillägger: 

- Till alla de som har varit engagerade och som kommer att vara engagerade i framtiden, kan jag försäkra att det arbete ni gör kommer att förändra inte bara barnen och deras familjers liv, men även ert eget och ge er en känsla av glädje och lycka som skulle vara mycket svårt att uppnå på något annat sätt.

Varje år utser Karolinska Institutet cirka fem medicine eller odontologie hedersdoktorer av olika anledningar. Ofta kan det röra sig om personer som donerat pengar till KI för till exempel byggnader eller forskning, eller om personer som gjort ovanligt stora insatser för institutet i till exempel samarbeten rörande forsknings- eller utbildningsprojekt.

Men det kan också ges till personer som gjort osedvanligt stora humanitära insatser – och det är i denna kategori som paret Magee hamnar. Tidigare har till exempel Bill och Melinda Gates blivit medicine hedersdoktorer vid KI för att deras stiftelse finansierar forskning bland annat för att få fram vaccin mot hiv/aids och malaria.

-  För 31 år sen fick Kathy och jag möjligheten att hjälpa barn med läpp-, käk och gomspalt i Filippinerna. Detta tillfälle förändrade våra egna och våra familjers liv, och även meningen med våra liv. Vi blev tvungna att avvisa 250 barn med stora hål i läpp och gom vilket gjorde att de hade svårt att tala eller le, något som du och jag bara tar för givet! I det ögonblicket insåg vi att vi måste göra något mer. Vi använde våra egna personliga färdigheter under detta första uppdrag, men för att kunna åstadkomma en större förändring behövdes en mycket bredare kunskapsbas. Detta ledde till bildandet av den globala infrastruktur som idag utgör Operation Smile, berättar Dr. Magee.

 - Det är en stor ära och väldigt hedrande för alla som engagerar sig i Operation Smile och samtidigt ett erkännande av den verksamhet som bedrivs i så många länder världen över. Förhoppningsvis kan detta även leda till att vi kan hjälpa ännu fler barn, säger Cajsa Wiking, generalsekreterare på Operation Smile Sverige.

 Doktorspromoveringen sker under högtidliga former den 23 maj i Stockholms stadshus.21 mars 2014

Titti och Roger vann 225 000 i PostkodmiljonärenPengarna går till Operation Smiles verksamhet

Programledarna i radiokanalen NRJ - Titti Schultz och Roger Nordin vann hela 225 000 kronor i Postkodmiljonären Special som sändes i TV4 i mitten på mars. I programmet fick kända personer representera olika välgörenhetsorgansationer som de tävlade för. De pengar kändisarna kammade hem går direkt till den organisation de tävlade för - och för Titti var valet av Operation Smile ett enkelt val:

 -  När vi såg vilka organisationer vi kunde välja på så var valet av Operation Smile självklart! Det är så fantastiskt att ett så förhållandevis enkelt ingrepp kan förändra livet så totalt för ett barn i en annan del av världen. Det handlar ju inte om så mycket pengar för en operation – och att de pengarna kan betyda så mycket för någons liv -  det är häftigt, säger Titti Schultz.

 - Det var jätteroligt och samtidigt otroligt ångestladdat! Vi är tävlingsmänniskor både Roger och jag så det var mycket prestige i det hela. Men vi är jättenöjda med resultatet!21 februari 2014

Operation Smile blir ny förmånstagare i PostkodLotteriet2014 års utdelning gav fem miljoner kronor till operationer av barn

Operation Smile har valts ut som ny förmånstagare i Svenska  PostkodLotteriet. Årets utdelning innebär att Operation Smile får fem miljoner kronor till sin programverksamhet.

-  Att må bra fysiskt och psykiskt är varje barns rättighet. Nu kan Operation Smile satsa på kapacitetsuppbyggnad som kommer att resultera i att fler barn kan gå ut i världen med ett leende. Det gläder jag mig åt, säger Stina Götbrink, välgörenhetschef på Svenska PostkodLotteriet.

 - Det är fantastiskt roligt och oerhört glädjande. Det innebär att vi kan genomföra tusentals fler operationer för barn som verkligen behöver vår hjälp. Vi känner oss också väldigt hedrade eftersom det dessutom innebär en kvalitetsstämpel för vår organisation, säger Malin Forsgren, generalsekreterare på Operation Smile.

PostkodLotteriet delar årligen ut sitt överskott till olika förmånstagare. I och med 2014 års utdelning är det 49 ideella organisationer som fått ta del av vinsten. Organisationerna arbetar inom områden som mänskliga rättigheter, djur, natur och miljö.

I år delades sammanlagt1,1 miljarder kronor ut till organisationerna. Förutom Operation Smile är de nya förmånstagarna Mentor, Håll Sverige Rent, Hjärnfonden och Svenska Afghanistankommittén. 

Svenska PostkodLotteriet är tillsammans med sina systerlotterier i Holland och Storbritannien världens näst största privata givare till välgörande ändamål efter Bill & Melinda Gates Foundation.   

Läs mer på www.postkodlotteriet.se3 februari 2014

Andrea Berg på uppdrag ombord på hangarfartygOperation Smiles uppdrag längs Afrikas kust fick oväntad vändning

Ibland går det inte som planerat och inget blir som man har tänkt sig.

Andrea Berg, till vardags akutsjuksköterska på länssjukhuset i Kalmar, har just kommit hem från ett uppdrag som volontär för Operation Smile på Madagaskar. Eller rättare sagt ett uppdrag som skulle ha varit i regi av Operation Smile – men som slutade som något helt annat…

Utgångspunkten var ett samarbete mellan den italienska flottans hangarfartyg ”Cavour” och Operation Smile. Samarbetet bygger på tidigare erfarenheter från jordbävningskatastrofen på Haiti år 2010. Då opererade kirurger från Operation Smile ombord på hangarfartyget och samarbetet har fortsatt i hamnstäder utanför Italien med patienter från omkringliggande länder.

Andrea är en av cirka 200 volontärer som turas om att operera patienter i sex olika länder runt Afrikas kust – Kenya, Madagaskar, Mocambique, Sydafrika, Ghana och sist Marocko. Sammanlagt räknar man med att cirka 30 patienter per hamn ska kunna få en operation ombord på fartyget.

-  Men när jag landat efter cirka 30 timmars resa fick vi veta att myndigheterna på Madagaskar plötsligt ändrat sig och förbjudit operationerna ombord på fartyget. De ville att vi skulle genomföra operationerna på ett nybyggt sjukhus på land. Men där fanns ingen syrgas, ingen intensivvård i närheten, inget blod om det skulle behövas. Sjukhuschefen ville väl bara visa upp sitt fina bygge, men där fanns inte det vi behövde som uppbackning.

Operation Smile bedömde då att riskerna med operationer på det lokala sjukhuset var för stora och försökte förhandla med myndigheterna om att få genomföra operationerna ombord som planerat.

Men när förhandlingarna sprack beslöt Operation Smile att inte genomföra operationerna eftersom samarbetet med de lokala myndigheterna är så viktigt. Istället valde den italienska flottan att genomföra uppdraget i egen regi – tillsammans med de volontärer som ville.

-  Jag valde att stanna. Men då fick vi veta att det gick rykten bland befolkningen om att den italienska flottan var där för att operera ut människors organ för organhandel. Det blev helt knäpptyst bland oss volontärer när vi fick höra det, berättar Andrea.

Med hjälp av en nunna som kände befolkningen väl kunde volontärerna förklara att de bara var där för att hjälpa, inte för att stjäla deras organ.

-  Allt blev bra tillslut –  vi opererade 15 patienter. De blev otroligt väl omhändertagna och det  var de bästa operationssalarna vi någonsin har haft ute på ett uppdrag. Det var rent, rymligt och välutrustat, berättar Andrea.

- Det var enormt starka öden vi mötte, som den lilla flickan som lämnades övergiven  i en tygpåse eller pojken vars föräldrar lämnade honom till farmor och sa att de snart skulle vara tillbaka, men som aldrig återvände…

Hangarfartyget Cavour är nu i Sydafrika där två andra svenska volontärer anslutit för att, om allt går som planerat, operera fler barn på uppdrag för Operation Smile.24 januari 2014

Svenska ambassadören på besök under uppdrag i AmmanSyriska flyktingbarn opererades av Operation Smile

Ett antal svenska volontärer är just nu på uppdrag i Jordaniens huvudstad Amman. Flera av patienterna är flyktingbarn från Syrien. Under en av operationsdagarna kom en delegation från den svenska ambassaden på besök.

-          Jag kände inte till Operation Smile tidigare. Men besöket gav ett väldigt positivt intryck. Det var imponerande att se hur de medicinska volontärerna från hela världen jobbade tillsammans. De var alla väldigt motiverade och positiva, berättar ambassadör Helena Rietz när hon ringer på en satellittelefon från Amman.

Jordanien är ett land som präglas av ett ovanligt lugn för att ligga mitt i en oroshärd i mellanöstern. Hit kommer många välbärgade turister från omliggande oljestater för att få medicinsk vård från de erkänt duktiga läkarna och sjukvårdspersonalen som finns i landet. Men för de som inte har råd och kan betala för sig är hjälporganisationer som Operation Smile den enda utvägen. Det berättar Helena Rietz, som har bott i Amman sedan september 2013.

-  Vi fick träffa flera patienter som hade fått en operation dagen innan. Bland dem fanns flera syriska flyktingfamiljer. De var förstås mycket glada och lättade -  operationerna hade gått bra, berättar Helena Rietz.

För att kunna nå ut till dem som verkligen behöver hjälp samarbetar Operation Smile med andra hjälporganisationer som UNHCR , FN:s flyktingorgan.

Jordaniens hälsomyndigheter har givit tillstånd att låna ut en våning på ett befintligt sjukhus utanför Amman. Volontärena kommer från många olika länder, förutom Jordanien bland annat USA, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Irland och Sydafrika. Tre av kirurgerna är palestinier.  

De fyra svenskarna är sjuksköterskorna Maria Berg, Ulrika Hernström och Birgitta Kerstis samt narkosläkaren Peter Radell.

-          Jag är mycket imponerad av hur volontärerna får till hela vårdkedjan alltifrån screening (undersökning) till operation och eftervård med mat och logoped. Men alla verkar väldigt erfarna - det är inte första gången de åker ut på uppdrag, säger  ambassadör Helena Rietz.11 november 2013

Anna Fridman, tandläkare på uppdrag för Operation Smile80 barn opererade i Addis Abeba, Etiopien.

- Etiopierna har inte råd att köpa socker. Det är därför de har så fina tänder, konstaterar Anna Fridman, tandläkaren som också nyligen kommit hem från Operation Smiles uppdrag i  Etiopien. 

 - De använder pinnar som de tuggar till strån, som de petar med mellan tänderna. Det fungerar mycket bra som tandborste, konstaterar Anna.

Det är andra gången som Anna åkt iväg som volontär. Det första uppdraget var också till Etiopien, så Anna vet vad hon talar om när hon säger att etiopierna har fina tänder - trots att det är ett av världens fattigaste länder.

Uppdraget i Addis Abeba är ett av de uppdrag som Operation Smile finansierar med hjälp av svenska givare. Ett 40-tal volontärer från hela världen opererade under en dryg vecka i oktober sammanlagt 80 barn. En av patienterna var en nioårig flicka som kom i sällskap med sin pappa hela vägen från Somaliland nordost om Etiopien.

Familjen hade 10 barn, och det här var den yngsta av dem och den enda som hade fötts med läpp-käk och gomspalt. Hon var på grund av sitt handikapp också den den enda av döttrarna som inte gick i skolan och pappans dröm var nu att även hon skulle få börja gå dit.

- Pappan var så otroligt rörd och tacksam efteråt, berättar Anna.

Eftersom Operation Smiles team bara kan göra en operation i taget på en patient har flickan och hennes pappa fått rådet att komma tillbaka nästa år för att operera gommen.Till dess har Anna gjutit en fin liten protes till flickan som täpper till spalten i gommen så att talet kan förbättras och för att förhindra att maten fastnar och ger infektioner.

- Jag kommer gärna tillbaka till Etiopien igen, säger Anna, som trots att hon har en egen klinik och anställd sköterska gör allt hon kan för att åka iväg åtminstone en gång om året:

- Det är så fantastiskt, det är lika mycket för min egen skull som för att hjälpa andra. Jag längtar redan ut på nästa uppdrag!19 juni 2013

Prins Carl Philip blir Operation Smiles beskyddarePrins Carl Philip har tackat ja till att bli den medicinska hjälporganisationen Operation Smiles beskyddare, ett hedersuppdrag som innebär ett stöd och ett engagemang från Prinsen för den verksamhet som Operation Smile bedriver i många utvecklingsländer runt om i världen.

Operation Smile är mycket glada och hedrade över Prinsens beslut att bli organisationens beskyddare.Prins Carl Philip kommer också att närvara vid Operation Smiles ”Make A Difference Gala” på Grand Hotel i Stockholm den 18 oktober – en insamlingsgala i syfte att samla in medel till Operation Smiles verksamhet i Indien. I Indien lever ca 1 miljon barn med obehandlad LKG och Operation Smile arbetar där bland annat med att utbilda lokal personal på ett LKG-center i Guwahati.

-Vi känner ett stort stöd och intresse från Prinsens sida och hoppas att vi genom detta engagemang kan hjälpa ännu fler barn till ett bättre liv, säger Operation Smile Sveriges generalsekreterare, Malin Forsgren.

Bild: Prins Carl Philip. Copyright Kungahuset.se12 april 2013

Projektet "Rwanda Smiles" ska hjälpa 4000 patienter på tre årSatsningen med namnet "Rwanda Smiles" är ett partnerskap mellan den rwandiska regeringen, Operation Smile och organisationen Smile Train.

Målet med initiativet är att inom tre år kunna erbjuda fri behandling och vård till alla ca 4000 rwandier som lever med obehandlad läpp-, käk- och gomspalt (LKG). En annan viktig del i programmet är att utbilda lokala läkare i Rwanda, så att de i fortsättningen ska kunna att ta hand om barn som föds med LKG i landet.

"Rwanda Smiles" lanseras officiellt fredag ​​12 april, 2013 och det görs på en presskonferens i Kigali, Rwanda.

Läs gärna mer på www.rwandasmiles.org/

8 mars 2013

119 opererade i NicaraguaNio svenska medicinska volontärer deltog nyligen i ett medicinskt uppdrag i Chinandega i Nicaragua där 119 barn opererades. Uppdraget möjliggjordes tack vare svenska givares generösa stöd.

Läs mer om uppdraget HÄR eller på vår Facebooksida.

Med på resan var också två representanter från vårt partnerföretag EVRY.  Läs gärna även deras blogg.10 januari 2013

Godkänd gåvomottagare för skattereduktionEn privatperson kan få skattereduktion för gåvor till ideella föreningar och stiftelser som är godkända hos Skatteverket.

Operation Smile Sverige har godkänts som gåvomottagare från och med den 10 januari 2013 och de förutsättningar som gäller för skatteavdraget är:

- att varje gåva ska vara minst 200 kr.
- att det totala gåvobeloppet uppgår till minst 2 000 kr under året.
- högsta belopp som kan ge skattereduktion är 6 000 kr och den maximala skattereduktionen är 1 500 kr (25 % av 6 000 kr).

Gåvorna redovisas på kontrolluppgift och förtrycks i givarens inkomstdeklaration.

Läs gärna mer på Skatteverkets hemsida


Nästa >>


Bookmark and Share    
Stöd vårt arbete
En operation tar mindre än en timme och behöver inte kosta mer än 2400 kronor.

Ge en gåva
 
Ditt bidrag gör skillnad
Ta del av hur din gåva bidrar till att förändra barns liv. Läs våra Smile stories
 

Vi har 90-konto (bg 900-2221) och granskas av

Följ oss på

 
HEM      SÖK      KONTAKTA OSS      SITEMAP
©2014 Operation Smile Sverige